Λευκωσία: εξοπλισμοί με SAFE, EIB αλλά και FMS και EDA!

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σημαντική υπουργική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου στην Λευκωσία, με αντικείμενο την ενίσχυση της αμυντικής θωρακίσεως μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που καθιερώνει η ΕΕ αλλά και προμηθειών από τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέλος της ΕΕ που μέχρι προσφάτως μάλιστα υφίστατο εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικού αμυντικού υλικού, η “είδηση” με εντονότερο ενδιαφέρον είναι το άνοιγμα των ΗΠΑ. Και αυτό, επειδή αφενός πλέον λειτουργεί ανταγωνιστικώς, έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων και προτάσεων αλλά και επειδή αφορά και το ενδεχόμενο προμήθειας αποσυρμένου – πλεονάζοντος υλικού (EDA) των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Σε όλο το πλαίσιο, έχει σημασία η επανάληψη της δεσμεύσεως ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις προμήθειες αμυντικού υλικού από κυπριακές εταιρείες και θα υποστηριχθούν οι προσπάθειές τους στην προώθηση των προϊόντων τους στην ΕΕ – κάτι που πρακτικώς παραπέμπει σε κοινές προμήθειες με άλλα κράτη – μέλη.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβερνήσεως, έχει ως εξής:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την Προεδρία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, υπουργική σύσκεψη σε σχέση με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ καθώς και προγραμμάτων των ΗΠΑ στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον δυνατότητα πρόσβασης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων.
Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η αξιοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων σε συνάρτηση με τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό για τις ανάγκες της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος και αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας .
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε:
1. Η καταρχήν πρόθεση αξιοποίησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του Χρηματοδοτικού Πλαισίου του Εργαλείου SAFE. Προς τον σκοπό αυτό, εντός Ιουλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ομάδα τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.
2. Η διερεύνηση αξιοποίησης του σχετικού με αμυντικές επενδύσεις μηχανισμού που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
3. Υποβολή συγκεκριμένων αιτημάτων προς τις ΗΠΑ για εξασφάλιση σχετικού υλικού μέσω των προγραμμάτων EDA (Excess Defense Articles) και FMS (Foreign Military Sales Program) που με απόφαση των ΗΠΑ στις 15/1/2025 η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να αξιοποιήσει.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δώσει προτεραιότητα στην αγορά από εταιρείες της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για την ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων στον τομέα της Άμυνας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμβάλει στις προσπάθειες των κυπριακών εταιρειών για προώθηση των αμυντικών τους προϊόντων.