Πώς ένας απόστρατος των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύει την Εφεδρεία
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) Ημαθίας, έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να οργανώσει την άσκηση εφέδρων ΤΑΜΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου στην Καστανιά Ημαθίας, στο μαγευτικό Βέρμιο. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην οποία θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα που συγκεντρώσει αξιόλογες συμμετοχές και διακρίνεται από καλό επίπεδο.
Στην συγκεκριμένη άσκηση εφέδρων, όπως και σε άλλες καθιερωμένες με μεγαλύτερη τον ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ, οι έφεδροι που προέρχονται από διάφορα Όπλα και Σώματα στα οποία υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία, δοκιμάζονται σε αντικείμενα τα οποία θεωρούνται τυπικά στον αγώνα Πεζικού: Βασικές Οδηγίες Επιχειρήσεων Περιπόλων, έκδοση διαταγής μάχης ομαδάρχη, περίπολος αναγνωρίσεως, αποστολές μάχης, ασκήσεις αμέσου αντιδράσεως, πρώτες βοήθειες, διαβιβάσεις, συλλογή Πληροφοριών, αναγνώριση οπλικών συστημάτων, επιβίωση.
Στον Ελληνικό Στρατό, σχεδόν τίποτα από αυτά που θεωρούνται “βασικά”, δεν διδάσκεται μεθοδικά στους στρατευσίμους, με συνέπεια την ανάλογη δημιουργία εντυπώσεων περί της στρατιωτικής θητείας. Επομένως, έχει ενδιαφέρον να εξετασθεί κατά πόσο στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των ενεργών μονάδων του Ελληνικού Στρατού οι ασκήσεις που προβλέπονται (π.χ. επιχειρησιακή εκπαίδευση στην ύπαιθρο) δοκιμάζουν το προσωπικό σε μια συμπυκνωμένη σειρά από αντικείμενα τα οποία έχουν διδαχθεί πρώτα επιμελώς.
Μπορούν άραγε οι έφεδροι να οργανώσουν υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις; Την απάντηση της δίνουν οι συμμετέχοντες κάθε φορά σε τέτοιες δραστηριότητες. Οι έφεδροι απέκτησαν “τεχνογνωσία” στην οργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων, όταν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ομάδες της Λέσχης Καταδρομέων & Ιερολοχιτών άρχισαν να λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις εφέδρων στο εξωτερικό. Εκεί ήλθαν σε επαφή με πρωτόγνωρες εμπειρίες και κατέστη αντιληπτό πόσο πίσω ήταν η εκπαίδευση που παρείχε ο Ελληνικός Στρατός στους στρατεύσιμους. Απάντηση επίσης, δίνει η συμμετοχή πλέον στις ασκήσεις των εφέδρων και κάποιων στελεχών, που είναι ανήσυχα και επιδιώκουν την βελτίωση αλλά και εμβάθυνση της τριβής με τους εφέδρους, τους οποίους εξάλλου έχουν αποστολή να εκπαιδεύουν καθημερινώς, στην μορφή των στρατευσίμων που διοικούν. Από τότε, κυριολεκτικώς σε όλη την χώρα ξεπήδησαν λέσχες εφέδρων μέσω των οποίων επιδιώκεται μία στοιχειώδης συντήρηση ικανοτήτων από όσους ενστερνίζονται την αντίληψη του ενεργού οπλίτη – πολίτη.
Το ενδιαφέρον όμως στην άσκηση ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ της ΛΕΦΕΔ Ημαθίας, είναι ότι ο “νους” πίσω από την εκπαίδευση των εφέδρων, είναι απόστρατο στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα ο Λοχαγός ε.α. Γεώργιος Γκουντσίδης. Πρόκειται για στέλεχος μεγάλης εμπειρίας, με προϋπηρεσία στο ΕΤΑ αλλά και ως εκπαιδευτής στην Διεθνή Σχολή Περιπόλων Μακράς Ακτίνος (ILRRPS) που λειτουργεί στην Γερμανία (σημερινό ISTC). Μάλιστα επρόκειτο για τον πρώτο υπαξιωματικό που εστάλη από την υπηρεσία εκεί, όταν καθιερώθηκε η πρώτη συγκεκριμένη θέση Έλληνα υπαξιωματικού, στοιχείο το οποίο ασφαλώς κάτι λέει.
Το συγκεκριμένο στέλεχος, ως Βορειοελλαδίτης, συνετέλεσε καθοριστικώς στην εκπαίδευση εφέδρων της ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης, στην καθιερωμένη άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ όσο και στην προετοιμασία εφέδρων για συμμετοχή σε ασκήσεις ξένων στρατών, όπως η CAMBRIAN PATROL στην Μεγάλη Βρετανία. Τα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, κέντρισαν το ενδιαφέρον της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, η οποία συμμετέχει πλέον και αυτή με ομάδα στην συγκεκριμένη δραστηριότητα. Επομένως, η απόκτηση εμπειρίας διά των εφέδρων, μπορεί να προσφέρει γενικότερα στην βελτίωση της εκπαιδεύσεως και των ενεργών μονάδων.
Επιστρέφοντας στο απόστρατο στέλεχος, τον Λοχαγό ε.α. Γ. Γκουντσίδη, είναι αξιέπαινο κι ενδεικτικό ότι ενεργεί αφιλοκερδώς, με μόνο κίνητρο την μετάδοση γνώσεων και την καλύτερη προετοιμασία εφέδρων αυξημένου βαθμού ευαισθησίας για την ικανότητα ανταποκρίσεώς τους στην περίπτωση που σε μια πραγματική κατάσταση κληθούν ξανά υπό τα όπλα. Κίνητρα λοιπόν είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο στα μόνιμα στελέχη, η αγάπη για το στρατιωτικό επάγγελμα μαζί με την φιλοπατρία.
Στην περυσινή ΤΑΜΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, συμμετείχαν περί τα 100 άτομα. Εφέτος, αναμένεται και η συμμετοχή Κυπρίων εφέδρων. Της ΤΑΜΣ, προηγείται μια φάση προετοιμασίας όλων στην ομάδων σε επίπεδο φυσικής καταστάσεως και γνώσεων, τα οποία για όσους έχουν δυνατότητα, διδάσκει ο ίδιος ο Λοχαγός ε.α. Γκουντσίδης. Από τριετίας, έχει οργανώσει στο Viber Ομάδα Αναγνωρίσεως οπλικών συστημάτων, στην οποία στέλνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φυλλάδια με οπλικά συστήματα κατά κατηγορίες (ανά εθνικότητα, από τις εν εξελίξει πολεμικές συγκρούσεις, το γειτονικό εχθρικό στοιχείο κ.λπ.) και καθημερινώς διεξάγονται διαγωνίσματα γνώσεως. Η ομάδα αριθμεί 413 μέλη εφέδρους και είναι ανοικτή σε όποιον ενδιαφέρεται.
Επίσης, από το 2019 και την περίοδο του κορωνοϊού, το απόστρατο στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων, παραδίδει σε εβδομαδιαία βάση διαδικτυακά μαθήματα μέσω της εφαρμογής Zoom. Η ύλη αφορά τα πάντα ως προς τις των Περιπόλων επιχειρήσεις, την συλλογή Πληροφοριών, την Επιβίωση, τις Πρώτες Βοήθειες, την Αναγνώριση οπλικών συστημάτων κ.λπ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και της φιλότιμης ανταποκρίσεως, είναι το γεγονός ότι εντός του 2023 παραρτήματα της ΛΕΦΕΔ αλλά και Εθνοφυλακής από διάφορα μέρη (Κέρκυρα, Χίο, Χανία, Ηράκλειο) κάλεσαν τον απόστρατο αξιωματικό για να παραδώσει μαθήματα εκπαιδεύσεως κι αυτός ανταποκρίθηκε προθύμως.
Χωρίς άλλες επεκτάσεις, μπορούμε να πούμε ότι το ανωτέρω παράδειγμα δείχνει ότι υπάρχει μια ολόκληρη τάση η οποία έχει διαμορφωθεί στον χώρο της ενεργού Εφεδρείας, που αξίζει να προσεχθεί. Σημειώνεται ότι μετά την κρίση των Ιμίων, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είχε αγκαλιάσει την προσπάθεια των εφέδρων, που στην αρχή ως μέλη της Λέσχης Καταδρομέων & Ιερολοχιτών κι εν συνεχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΣΕΕΔ) υπό τον δραστήριο έφεδρο Ταγματάρχη Αλέξανδρο Κόντο, επιδόθηκαν στην οργάνωση Στρατιωτικών Αγώνων Εφέδρων. Από την δεύτερη διοργάνωση, οι Αγώνες διημέρου διαρκείας, ετέθησαν υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ και ελάμβαναν χώρα σε καθορισμένο στρατόπεδο της Αττικής. Αργότερα, κυβερνητικές αλλαγές οδήγησαν σε εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής. To 2015, επί του αειμνήστου Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου ως Α/ΓΕΕΘΑ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την υποστήριξη δραστηριοτήτων των εφέδρων αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.
Ο Mission Manager της ΛΕΦΕΔ για την συμμετοχή στο “Cambrian Patrol”
Καθώς σήμερα η πολιτική ηγεσία έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να αποδώσει έμφαση στην Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή, θα είχε ενδιαφέρον να εξετασθούν οι εμπειρίες από το παρελθόν ως προς την διεξαγωγή Στρατιωτικών Αγώνων Εφέδρων ή παρεμφερών δραστηριοτήτων σε πανελλήνιο ή/και τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, το παράδειγμα του Λοχαγού ε.α. Γ. Γκουντσίδη, θα έπρεπε ίσως, αφενός να τύχει επαίνου, αφετέρου να εξετασθούν εισηγήσεις ως προς πιθανή αξιοποίηση κατά αντίστοιχο τρόπο αποστράτων στελεχών που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν συστηματικώς στην προετοιμασία εφέδρων βάσει ενός καθορισμένου κεντρικού προγράμματος το οποίο θα καθιερωθεί.