Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

To πέμπτο F-16 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ομαλά εξελίσσονται στην ΕΑΒ οι εργασίες του προγράμματος αναβαθμίσεως F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και του προγράμματος κατασκευής συγκροτημάτων του F-16 για λογαριασμό της Lockheed Martin.

Προ εβδομάδος, στις 24 Αυγούστου, προσγειώθηκε στην Τανάγρα το “538”, ένα μονοθέσιο F-16C Block 52+ το οποίο υπηρετεί στην 340 Μοίρα “Αλεπού”. Έτσι, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ βρίσκονται πλέον 5 αεροσκάφη στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα εργασίες.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την ολοκλήρωση των δοκιμών και την πιστοποίηση του λογισμικού που αναπτύσσεται με το “005” που βρίσκεται στις ΗΠΑ, προετοιμάζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα τα αεροσκάφη στην Ελλάδα. Όταν οι δοκιμές στις ΗΠΑ ολοκληρωθούν, τότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για να περάσει το λογισμικό στο πρώτο αεροσκάφος που θα έχει ετοιμασθεί στην ΕΑΒ, έχοντας “φορέσει” όλα τα νέα συστήματα και υποσυστήματα που περιλαμβάνει η αναβάθμιση. Πρώτο που θα αναβαθμισθεί σε F-16V, είναι το “505”, που βρίσκεται στην ΕΑΒ από τις 2 Φεβρουαρίου 2021, όντας το πρώτο από τα τέσσερα πρώτη αεροσκάφη που θα αποτελέσουν τα λεγόμενα “Kit Proof”.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τον Απρίλιο με Μάιο του 2022, αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα δοκιμαστές χειριστές της Lockheed Martin, οι οποίοι θα αναλάβουν να πετάξουν με το “505”. Αυτοί, αφού ολοκληρώσουν το προβλεπόμενο πρόγραμμα δοκιμών, θα “παραδώσουν” το αεροσκάφος στην Πολεμική Αεροπορία για να αναλάβει και πάλι επιχειρησιακό έργο.

Rafale: Οι τιμές μονάδος για μεταχειρισμένα και καινούργια

Related Articles

Back to top button