Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί αγοράζονται τα Switchblade 300/600 – Πόσα είναι

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η έγκριση από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, στις 17 Σεπτεμβρίου, του προγράμματος προμήθειας περιπλανώμενων πυρομαχικών Switchblade από τις ΗΠΑ, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις. Από τα κυριότερα ερωτήματα που τέθηκαν, ήταν η απόφαση για άλλη μία απευθείας ανάθεση προμήθειας αλλά και των ελληνικών προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα.

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει γράψει ότι στις 8 Δεκεμβρίου 2023 είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) η σχετική Μελέτη Πρόσκτησης Αναβάθμισης Εκσυγχρονισμού Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΜΠΑΕΣΕ). Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε γράψει, πολύ πριν είχαν αρχίσει διερευνητικές διαδικασίες και, για απροσδιόριστους λόγους, ο προσανατολισμός ήταν η προμήθεια να γίνει από δύο διαφορετικές εταιρείες: την ισραηλινή Aeronautics που προσέφερε το Orbiter 1K και την αμερικανική AeroVironment με το Switchblade.

Στην εκπνοή του περασμένου έτους όμως, υπήρξε δραστική μεταβολή και αποφασίσθηκε η προμήθεια περιπλανώμενων πυρομαχικών μόνο από την αμερικανική εταιρεία. Κατά την περίοδο εκείνη, είχε αποφασισθεί το “πάγωμα” του προγράμματος προμήθειας μεταχειρισμένων Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1 και το ΓΕΕΘΑ εισηγήθηκε την κατεύθυνση των δωρεάν πιστώσεων που προσέφεραν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι ΗΠΑ, στην προμήθεια περιπλανώμενων πυρομαχικών. Φυσικά από τις ΗΠΑ, εφόσον μιλούμε για αμερικανικές πιστώσεις. Επρόκειτο συγκεκριμένα για πιστώσεις FMF ύψους 25 εκατ. $ βάσει των προνοιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) των ΗΠΑ, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί η Ελλάδα. Το ποσό αυτό είχε προσφερθεί στο πλαίσιο “ενθαρρύνσεως” της αποσύρσεως των σοβιετικής προελεύσεως τεθωρακισμένων BMP-1 από την Ελλάδα.

Πέραν αυτού όμως, από αμερικανικής πλευράς υπήρξε και μία ακόμη προσφορά. Λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που προσέφερε η Ελλάδα στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να της διαθέσουν δωρεάν πίστωση (FMF) ύψους 30 εκατ. $. Και αυτή, αποφασίσθηκε να απορροφηθεί στο πρόγραμμα των περιπλανώμενων πυρομαχικών.

Συνολικώς, λοιπόν, όπως έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή, το κόστος των 75,2 εκατ. € θα καλυφθεί κατά τα 2/3 με δωρεάν πιστώσεις από τις ΗΠΑ. 

Πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των προς προμήθεια Switchblade 300 Block 20 και Switchblade 600 ανέρχεται σε 592 μονάδες. Εξ αυτών, ο κύριος όγκος θα χορηγηθεί στις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων. Σε δεύτερο χρόνο, αποφασίσθηκε ένας μικρός αριθμός να διατεθεί σε μονάδες Πεζικού, για εξοικείωση κι αφομοίωση με το όπλο και τις τακτικές χρησιμοποιήσεως.

Συνοψίζοντας, η περίπτωση της προμήθειας περιπλανώμενων πυρομαχικών Switchblade από τον Ελληνικό Στρατό, αντιπροσωπεύει μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεδομένου ότι κατά μείζονα λόγο το κόστος καλύπτει δωρεάν η αμερικανική πλευρά. Πρόκειται για μία πρώτη ταχεία ανταπόκριση, στην απαίτηση για είσοδο τέτοιας κατηγορίας πυρομαχικών στο ελληνικό οπλοστάσιο, δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι ευρύτερες. Υπενθυμίζεται ότι ειδικό υλικό, συγκεκριμένα σύγχρονο υλικό επικοινωνιών, έχει προσφερθεί ως δωρεά από τις ΗΠΑ και τα προηγούμενα χρόνια, για τις ανάγκες των μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Απομένει το ερώτημα των προσπαθειών σε επίπεδο Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, στον τομέα των περιπλανώμενων πυρομαχικών. Επί της ουσίας, δεν υφίσταται ακόμη προϊόν, αφού οι πρωτοβουλίες αφορούν είτε σχέδια προτάσεων, ή σχέδια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Επ’ αυτού όμως, θα επανέλθουμε.

Στοιχεία για το πρόγραμμα προμήθειας Switchblade 300/600

Related Articles

Back to top button