Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Αλβανία: ανασυγκρότηση τριών εργοστασίων παραγωγής πυρομαχικών

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας της, παρουσιάσθηκε στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής αποφάσεως για επιστροφή στην σχετική αυτάρκεια που είχε η χώρα σε στοιχειώδη, όπως η παραγωγή πυρομαχικών. Επιδίωξη είναι η εκμετάλλευση του ευνοϊκού διεθνούς κλίματος, λόγω και της πολεμικής συρράξεως στην Ουκρανία, που έχει γεννήσει τεράστιες ανάγκες παραγωγής πολεμοφοδίων πάσης φύσεως. Οι πρώτες ανακοινώσεις γι’ αυτή την νέα πολιτική, είχαν γίνει τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει συνεργασίες με προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, που εκτιμήσεις υπολογίζουν σε 30-40 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα γίνουν σε τρεις παλαιές εργοστασιακές μονάδες που είχαν ανεγερθεί στην δεκαετία του 1960 με βοήθεια της Κίνας και κάλυπταν τις εθνικές ανάγκες αλλά παρήκμασαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην δεκαετία του 1990. Για τον σκοπό αυτό, έχει επιδιωχθεί και η συμβολή της Υπηρεσίας Εφοδιασμού & Προμηθειών ΝΑΤΟ (NSPA) προς εκτίμηση της καταστάσεως των εργοστασίων και αξιολόγηση των απαραίτητων έργων.

Πέραν των επενδύσεων αυτών, η κυβέρνηση θα συγκροτήσει κρατικό φορέα που θα έχει την αρμοδιότητα επιβλέψεως και αναπτύξεως της αμυντικής βιομηχανίας. Ο φορέας αυτός που θα ονομασθεί Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας και θα υπάγεται στο Υπουργείο Αμύνης, θα απαιτήσει κρατική επένδυση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης, σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η εκκίνηση με την παραγωγή βασικών ειδών στρατιωτικού οπλισμού, όπως πυρομαχικά φορητού οπλισμού και πυροβολικού ενώ σταδιακώς θα αναπτυχθούν και άλλα είδη. Πέραν της κάλυψης των εθνικών αναγκών, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως προς το πεδίο των εξαγωγών. Επειδή επιδίωξη είναι το άνοιγμα σε ιδιώτες, το νομοσχέδιο που παρουσιάσθηκε στην Βουλή, προβλέπει θέσπιση διευκολύνσεων – κινήτρων, μεταξύ των οποίων χαμηλή φορολογία 5% επί των κερδών, για την πρώτη 5ετία λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι ήδη από την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στα Τίρανα τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε ζητηθεί συνεργασία για την συμπαραγωγή πολεμικού υλικού και αυτή προφανώς είναι η αιτία κινητοποιήσεως της αλβανικής κυβερνήσεως. Τα κριτήρια είναι όχι μόνο γεωπολιτικά αλλά και καθαρώς οικονομικά, αφού η επιστροφή ενός ολόκληρου κλάδου στην παραγωγή, όσο μικρός και αν είναι, υπολογίζεται ως θετικός παράγοντας για την οικονομία της χώρας.

1974: “Δεν ξεχνώ” μισό αιώνα αποτυχίας στην Αμυντική Βιομηχανία

 

Related Articles

Back to top button