Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Το βίντεο του “soft kill” που πέτυχαν τα ΨΑΡΑ (F-454)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε το Ολλανδικό Ναυτικό, χωρίς να ρωτήσει την ελληνική πλευρά και ενώ το ΓΕΝ, το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΘΑ είχαν αποφασίσει να μην το δημοσιοποιήσουν για λόγους επιχειρησιακής ασφαλείας, αποτυπώθηκε στα διάφορα μέσα η εξουδετέρωση ενός εκ των δύο UAV των Χούθι, από την φρεγάτα ΨΑΡΑ (F-454) τις πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου. Πρόκειται για απόσπασμα 55 δευτερολέπτων από την καταγραφή της ελληνικής φρεγάτας.

Κατά την δημοσίευση των Ολλανδών, το ευρισκόμενο στην περιοχή πλοίο γενικής υποστηρίξεως KAREL DOORMAN (A-833) προειδοποίησε το ελληνικό πολεμικό για την επικείμενη απειλή. Την στιγμή της δράσεως, τρεις Ολλανδοί επιτελείς επέβαιναν στα ΨΑΡΑ, μεταξύ των οποίων και ο Προωθημένος Διοικητής (Forward Commander).

Το δημοσιοποιηθέν βίντεο έχει ληφθεί από κάμερα, εγκατεστημένη στο ύψος του πλωριού ραντάρ ιχνηλατήσεως και καταδείξεως στόχου STIR. Από τις εικόνες, το UAV φαίνεται να περνά εμπρός από την πλώρη της φρεγάτας, ερχόμενο από αριστερά, και να πέφτει στην θάλασσα περί τις 40 μοίρες δεξιά. Από τις εικόνες, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

  1. Το UAV κατευθύνεται προς το εμπορικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Λιβερίας, που πλέει δεξιά της φρεγάτας. Δεν είναι “στόχος” τα ΨΑΡΑ, κάτι που προφανώς δείχνει πού αποσκοπεί η δράση των Χούθι.
  2. Το UAV προσκρούει στην θάλασσα χωρίς να παρατηρηθούν εκρήξεις από πυρά του πυροβόλου Mk45 Mod2. Επομένως πρόκειται για το δεύτερο UAV που εξουδετερώθηκε από το σύστημα αντι-drone της ΕΑΒ σε σχετικώς μικρή απόσταση ενώ το πρώτο UAV εξουδετερώθηκε σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τα πυρά του πυροβόλου.
  3. Στην αρχή του βίντεο, τo UAV δείχνει να πλησιάζει πολύ κοντά την επιφάνεια της θαλάσσης αλλά τελευταία στιγμή κερδίζει ύψος, αποφεύγοντας την πρόσκρουση, για να ακολουθήσει όμως λίγο αργότερα η πτώση του. Λίγα μέτρα πριν την πρόσκρουση, διακρίνεται να βυθίζει το ρύγχος. Η συμπεριφορά, δείχνει ότι επηρεαζόταν ο έλεγχός του από το σύστημα αντι-drone. Η απόσταση από τα ΨΑΡΑ, δείχνει να είναι περίπου 1 μίλι.
  4. Ο στόχος που στα επίσημα ανακοινωθέντα χαρακτηρίζεται Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV), είτε είναι όντως UAV τύπου Samad, από το οποίο εν συνεχεία εξελίχθηκε και έκδοση περιφερόμενου πυρομαχικού (Samad 3) είτε είναι το παρομοίου σχεδίου περιφερόμενο πυρομαχικό Shihab.

Πρώτο “soft kill” για το σύστημα αντι-drone της ΕΑΒ

 

Related Articles

Back to top button