Έτοιμη η Ελλάδα να συνδράμει την Ιορδανία σε ρίψεις ανθρωπιστικής βοηθείας στην Γάζα
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Έτοιμη να συνδράμει στην παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας με στρατιωτικά μέσα, είναι η Αθήνα, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα που έχει απευθύνει η Ιορδανία. To Αμμάν, πρωτοστατεί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Γάζα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και την εκδήλωση των αντιμέτρων από το Ισραήλ, στην ανακούφιση των Παλαιστινίων αμάχων.
Έχοντας απευθύνει γενικό κάλεσμα, και με την έγκριση του Ισραήλ, η Ιορδανία μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, στην μορφή τροφίμων και ιατρικών εφοδίων, με πτήσεις αεροσκαφών που προβαίνουν σε ρίψεις με αλεξίπτωτα. Αν και ο όγκος της βοηθείας είναι μικρός εν σχέσει με αυτόν που μπορεί να μεταφερθεί οδικώς, είναι μία λύση ανάγκης μετά τις μάλλον βάσιμες αντιρρήσεις των Ισραηλινών για μεταφορά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διά μέσου των οδικών σημείων ελέγχου στην Γάζα.
Ορμητήριο των πτήσεων είναι η αεροπορική βάση Βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ, πλησίον Ζάρκας, στην οποία, μαζί με αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130 της Βασιλικής Ιορδανικής Αεροπορίας, επιχειρούν και αντίστοιχα άλλων χωρών (Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) που έχουν μετασταθμεύσει εκεί. Το σχέδιο πτήσεως περιλαμβάνει είσοδο στο FIR Τελ Αβίβ, έξοδο στην Μεσόγειο και παράλληλη πορεία με την ακτή, μέχρι την λωρίδα της Γάζας όπου εκτελούνται οι ρίψεις.
Αρχικώς οι ρίψεις εκτελούντο με συλλογές κατευθύνσεως GPS επί των αλεξιπτώτων φόρτου, που εξασφάλιζαν την ακρίβεια ρίψεως των παλετοποιημένων φόρτων (CDS) στις περιορισμένες ζώνες. Τις συλλογές αυτές παρείχαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον οι φόρτοι είναι μικρότερα παλετοποιημένα κιβώτια με συσκευασία απορροφήσεως κραδασμών, κάθε ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει συσκευασμένες κούτες που περιέχουν τρόφιμα, είδη ανάγκης για μωρά κ.λπ. Οι ρίψεις αυτές γίνονται στην ακτή, ούτως ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτές ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αμάχων.
Το επίσημο αίτημα προς την Ελλάδα έγινε περί τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και η κυβέρνηση το εξέτασε με θετική προδιάθεση, εφόσον αφορά παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας. Από πλευράς μέσων, αποκλείστηκε η περίπτωση αναπτύξεως αεροπλάνου τακτικών μεταφορών στην Ιορδανία αλλά δηλώθηκε ετοιμότητα συνδρομής στον τομέα των αλεξιπτώτων φόρτου, όπως ζητήθηκε. Η σχετική ενημέρωση των Ιορδανών, συνιστούσε την εξεύρεση αλεξιπτώτων που πλησιάζουν το προβλεπόμενο όριο ζωής, δεδομένου ότι θα είναι αδύνατη η περισυλλογή τους, στις συγκεκριμένες αποστολές. Ένας αριθμός 100 περίπου αλεξιπτώτων φόρτου, κρίνεται δυνατό να αφιερωθεί.
Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα θα βοηθήσει την προσπάθεια που έχει λάβει διεθνή χαρακτήρα, με την διάθεση μικρού αριθμού προσωπικού. Η σχετική εισήγηση αφορά την μετάβαση δύο στελεχών του Τάγματος Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) του Ελληνικού Στρατού στην Ιορδανία. Τα στελέχη αυτά, με εξειδίκευση ρίπτη φορτίων, θα ενισχύσουν το προσωπικό της Βασιλικής Ιορδανικής Αεροπορίας που εκτελεί το συγκεκριμένο έργο.
Από τον Οκτώβριο του 2023 που ξεκίνησαν οι συγκεκριμένες αποστολές με C-130 της Ιορδανίας, σε συντονισμό με το Ισραήλ πάντα, έχουν εκτελεσθεί περισσότερες από 20 αποστολές ρίψεως ανθρωπιστικής βοηθείας. Η Ελλάδα, βάσει και του τριμερούς σχήματος συνεργασίας με Κύπρο και Ιορδανία, ανταποκρίθηκε θετικά και αναμένει από την Ιορδανία να προβεί στις σχετικές διευθετήσεις για την ελληνική αποστολή.