Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί “έγραψε” η πτήση του Α/ΓΕΕΘΑ στην Γαλλία με το Rafale

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η πτήση του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με μαχητικό Rafale στις 22 Οκτωβρίου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Γαλλία, επικοινωνιακώς επισκίασε τις ουσιαστικές επαφές υψηλού επιπέδου με τον Γάλλο ομόλογό του. Η φωτογραφία δε, με την χαρακτηριστική έκφραση ενθουσιασμού του Αρχηγού, την στιγμή που μόλις έχει κατεβεί από το αεροπλάνο, κατά το κοινώς λεγόμενο, “έγραψε”! Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο διαφημιστικό καρέ για το “εργαλείο” που έρχεται στο Αιγαίο κι έχει ανησυχήσει τους απέναντι.

Ο αντίκτυπος φάνηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίσθηκαν κάποια σχόλια Τούρκων για δήθεν μεταχειρισμένα αεροπλάνα που παραλαμβάνει η Ελλάδα, με φανερά σημάδια φθορών επάνω τους. Παραμιλούσαν απλώς, μελετώντας την εν λόγω φωτογραφία του Α/ΓΕΕΘΑ αλλά μάλλον έβλεπαν ό,τι ήθελαν, αφού ως δήθεν φθορά – μπάλωμα στην βαφή του αεροπλάνου έδειχναν την διηλεκτρική επιφάνεια του ερυθρού φωτός ναυτιλίας (από την άλλη πλευρά είναι πράσινο) στο χείλος προσβολής της αριστερής πτέρυγας. Βέβαια οι άνθρωποι δεν είχαν καταλάβει ούτε ότι επρόκειτο για αεροσκάφος της Γαλλικής Αεροπορίας.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Α/ΓΕΕΘΑ πετούσε με μαχητικό αεροσκάφος, μετά την πτήση του με F-16D Block 52+ Advanced από την 110 Πτέρυγα Μάχης. Η πτήση με το Rafale είχε διάρκεια μίας ώρας και 15 λεπτών, πράγμα που δείχνει ότι δεν ήταν καθόλου σύντομη και για τους τύπους. Μια πτήση “με ένα έξοχο μαχητικό το οποίο πολύ σύντομα θα κυριαρχεί στους ελληνικούς ουρανούς“, όπως σημείωσε στο βιβλίο επισκεπτών ο Αρχηγός.

Πολύ μεγαλύτερη σύγχυση όμως προκαλεί στους απέναντι το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων των δύο εμβληματικών Δημοκρατιών της Ευρώπης. “Ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας“, “βελτίωση της διαλειτουργικότητας“, “θέματα αμυντικών πρωτοβουλιών, εκπαιδεύσεων και αμοιβαίων διευκολύνσεων επ’ αυτών“, “παροχή τεχνογνωσίας και ανταλλαγής πληροφοριών“, “εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων των Ελληνικών και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων“, “διεύρυνσή τους στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων“, “επιχειρήσεις και διμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας“, ήταν ορισμένα από τα πεδία που αναφέρθηκαν στο επίσημο δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Οι στρατιωτικοί μπορούν να “διαβάσουν” πολύ περισσότερα από αυτά που λένε οι λέξεις… Οι Γάλλοι παρουσίασαν διεξοδικώς και τις προτάσεις τους για το σύνολο των τομέων δυνητικής αναβαθμίσεως της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. “Τέλος και στο πλαίσιο της ενδελεχούς κατάρτισης των λεπτομερειών της στρατιωτικής διάστασης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια, οι δύο Αρχηγοί συμφώνησαν όπως το ταχύτερο δυνατό ακολουθήσουν εντατικές επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σύνολο των κοινών δράσεων των δύο Χωρών σε όλα τα επίπεδα“.

Στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Έλληνα Αρχηγού με το Μετάλλιο του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους. Το Μετάλλιο απένειμε εκ μέρους αυτής ο Αρχηγός Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγός Thierry BURKHARD, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Παρίσι κυρίας Αγλαΐας Μπαλτά.

Έτοιμες από πέρυσι οι Ένοπλες Δυνάμεις για αποστολή στο Μάλι

Related Articles

Back to top button