Θερμικά περισκόπια MLT-DTP-640 για τα M109 – Ακολουθούν αντίστοιχα για Leopard 1A5 και Leopard 2A4
Τον περασμένο Απρίλιο, η ελληνική MILTECH Hellas υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια ικανού αριθμού θερμικών περισκοπίων οδήγησης MLT-DTP-640 για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 του Ελληνικού Στρατού. Ο τελευταίος, σύμφωνα με ανοικτές πηγές διαθέτει σε υπηρεσία συνολικά 420 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ109 των εκδόσεων A1B, A2, A3GEA1/A2 και Α5, τα οποία αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των οπλικών συστημάτων που εξοπλίζουν τις μονάδες του Πυροβολικού Μάχης.
Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του θερμικού περισκοπίου MLT-DTP-640L είναι:
Υπέρυθρος Αισθητήρας (IR Sensor): Gen III, μη ψυχόμενος, 7μm – 14μm, 640×480 (640 εικονοστοιχείων κατά μήκος και 480 καθ’ ύψος).
Απόσταση Εστίασης (Focus Range): 1,5 μ. ως άπειρο.
Διαστάσεις Πεδίου Παρατήρησης (FOV): 45,4 μοίρες.
Οθόνη: Έγχρωμη, διαστάσεων 5,6 ιντσών.
Μεγέθυνση: Οπτική 1:1. Ηλεκτρονικό Zoom 1x, 2x, 3x, 4x για το θερμικό κανάλι και 1x, 2x για το κανάλι ημέρας.
Επιπλέον όμως, ο Ελληνικός Στρατός εξέφρασε κατά το πρόσφατο παρελθόν, το ενδιαφέρον του για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων παρατήρησης των οδηγών των αρμάτων μάχης. Τα σύγχρονα άρματα διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας συστήματα οδήγησης και παρατήρησης -ημέρα και νύκτα- ενώ προσφέρουν και δυνατότητες περιμετρικής παρατήρησης μέσα από κάμερες τοποθετημένες σε κατάλληλες θέσεις. Με τα νέα συστήματα παρατήρησης του οδηγού, αυξάνεται η παρεχόμενη ασφάλεια, αφού ο οδηγός οδηγεί άνετα το άρμα με κλειστή θυρίδα και με επαρκή περιμετρική παρατήρηση ημέρα και νύκτα. Ειδικής σημασίας είναι η παροχή παρατήρησης για την άνετη οπισθοπορεία του άρματος, μια διαδικασία που συχνά απαιτείται στο πεδίο της μάχης. Σε περίπτωση έλλειψης ανάλογης δυνατότητας, τότε αυτή πραγματοποιείται με τον αρχηγό πληρώματος να κατευθύνει τον οδηγό -συχνά- με ανοικτή τη θυρίδα του. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα περιμετρικής παρατήρησης στα άρματα μάχης αλλά και την οδήγηση ή κατεύθυνση του άρματος με κλειστές θυρίδες.
Τα ελληνικά άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2A4, που αποτελούν πάνω από το μισό του στόλου αρμάτων, διαθέτουν για τον οδηγό 3 γυάλινα περισκόπια τοποθετημένα κατάλληλα, ώστε το κεντρικό να παρέχει παρατήρηση προς τα εμπρός και άλλα 2, τοποθετημένα εκατέρωθεν, να παρέχουν περιορισμένη πλάγια παρατήρηση. Τη νύκτα, το κεντρικό περισκόπιο αντικαθίσταται από δικύαλο παθητικό περισκόπιο, τύπου PERI D-53 ZUB της εταιρείας PHILIPS, 1ης γενιάς, το οποίο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της ημέρας, γιατί θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη οι 2 λυχνίες πολλαπλασιασμού του αστρικού φωτός που περιέχει. Επιπλέον με την υφιστάμενη διαμόρφωση, δεν υφίσταται καμία δυνατότητα παρατήρησης του οδηγού προς τα πίσω.
Το θερμικό περισκόπιο τύπου MLT-DTP-640L της MILTECH Hellas, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ημέρα/ νύκτα και υπό συνθήκες περιορισμένης ορατότητας (σκόνη, ομίχλη, βροχή ή καπνός). Το περισκόπιο ενσωματώνει έναν υπέρυθρο αισθητήρα τελευταίας τεχνολογίας (Gen III), ο οποίος είναι σε θέση να ανιχνεύει αντικείμενα που εκπέμπουν θερμότητα σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις. Ενσωματώνει επίσης μια κάμερα ημέρας που χρησιμοποιείται υπό κανονικές καιρικές συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα το νέο θερμικό περισκόπιο, έρχεται να αντικαταστήσει το υπάρχον παθητικό περισκόπιο 1ης γενιάς PERI D-53 ZUB, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένο να προσαρμόζεται χωρίς καμία τροποποίηση (χωρίς αλλαγές στη εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση των αρμάτων) στην θέση του οδηγού των αρμάτων Leopard 1A5 και Leopard 2A4.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αναβάθμιση στους τομείς:
α. Ευκινησίας, καθώς ο οδηγός άρματος δύναται να οδηγήσει τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, κάνοντας χρήση του αντίστοιχου καναλιού ημέρας είτε της θερμικής εικόνας, όσο και σε συνθήκες περιορισμένου φωτός. Επιπλέον το νέο θερμικό περισκόπιο έχει την δυνατότητα διασύνδεσής του, τόσο με περιφερειακές κάμερες όσο και με κάμερα οπισθοπορείας Οι δε εικόνες από τις διαφορετικές κάμερες, προβάλλονται κατόπιν επιλογής του οδηγού στην οθόνη του περισκοπίου. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε ότι αφορά το άρμα Leopard 2A4 είναι το ότι η θυρίδα του οδηγού μπορεί να ανοίξει ακόμα και όταν το νέο θερμικό περισκόπιο είναι τοποθετημένο σε αυτήν, επιτρέποντας στο οδηγό να εξέλθει, σε περίπτωση που απαιτηθεί.
β. Προστασίας του πληρώματος, καθώς ο οδηγός του άρματος δεν είναι υποχρεωμένος να οδηγεί με ανοικτή την θυρίδα του σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, καθιστώντας τον ευάλωτο σε οποιαδήποτε απειλή.
γ. Περιμετρικής παρατήρησης, καθώς το νέο περισκόπιο εγκαθίσταται και στην αντίστοιχη θέση περιστρεφόμενου γυάλινου περισκοπίου του γεμιστή που συμβάλει έτσι στην περιμετρική παρατήρηση του άρματος. Υπόψη ότι σε πολλά άρματα (κυρίως Leopard 1A5) ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει και δεύτερο παθητικό περισκόπιο, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, την ενισχυμένη περιμετρική παρατήρηση από ένα ακόμη μέλος του πληρώματος (γεμιστής) και τη νύκτα.
δ. Ομοιοτυπίας, καθώς το νέο θερμικό περισκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα άρματα οικογενείας Leopard 1, δηλαδή στα άρματα περισυλλογής Leopard 1ST, στα γεφυροφόρα Leopard 1 Biber, στα άρμα διασπάσεως ναρκοπεδίου που είναι εξοπλισμένα με κυλίνδρους διασπάσεως ναρκοπεδίου (mine rollers) και με άροτρο διασπάσεως πλήρους πλάτους (Full Width Mine Plows). Επίσης το νέο θερμικό περισκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα ΤΟΜΑ Marder 1Α3, που και αυτά χρησιμοποιούν το παθητικό περισκόπιο PERI D-53 ZUB.
Τέλος, το μικρό σχετικά οικονομικό κόστος προμήθειας ανά θερμικό περισκόπιο σε σχέση με το επιχειρησιακό όφελος που προσδίδει, το καθιστά την πλέον οικονομικά και επιχειρησιακά συμφέρουσα λύση στο πλαίσιο μίας στοχευμένης αναβάθμισης των αρμάτων Leopard 1A5 – Leopard 2A4, καθώς και των πρόσφατα παραληφθέντων ΤΟΜΑ Marder 1Α3.
Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και οι προτάσεις στην Ελλάδα για άρματα Leopard 1A5 και M60