Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

MoU της Fincantieri με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα κορβετών

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Επιβεβαίωση των όσων είχαμε υποστηρίξει προσφάτως, διαψεύδοντας την διακινούμενη φημολογία περί ακυρώσεως – ματαιώσεως του προγράμματος προμήθειας νέων κορβετών από την Ελλάδα, αποτελεί η σημερινή υπογραφή MoU από τον ιταλικό οίκο Fincantieri με ελληνικές εταιρείες οι οποίες δυνητικώς μπορούν να συνεργαστούν στο έργο ως προμηθευτές – υπεργολάβοι. Ενδιαφέρον έχει το σημείο στο οποίο προσδιορίζεται ότι το έργο αφορά 4 κορβέτες, που όπως είχαμε αναφέρει από νωρίς, απετέλεσε δέσμευση της ελληνικής κυβερνήσεως προς τους ενδιαφερομένους οίκους καθώς και “επιθυμία” της Fincantieri, την οποία είχε μεταφέρει και σε επίπεδο κορυφής ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στον Έλληνα ομόλογό του, κατά την αρχική φάση εκδηλώσεως του επενδυτικού ενδιαφέροντος στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το σχετικό δελτίο Τύπου της Fincantieri, έχει ως εξής:

Σήμερα η Fincantieri, στην Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, υπέγραψε μια σειρά Μνημονίων Συμφωνίας (MoU) με επιλεγμένους δυνητικά νέους προμηθευτές στο πλαίσιο της σημαντικής διαδικασίας που έχει αναληφθεί από τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών και την παροχή Ολοκληρωμένης Υλικοτεχνικής Υποστήριξης (ILS) και Υπηρεσιών Υποστήριξης (ISS).

Η Fincantieri έχει, μεταξύ των πελατών της πολλά ξένα ναυτικά, και είναι συνεργάτης ορισμένων από τις κύριες Ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες στο πλαίσιο υπερεθνικών προγραμμάτων. Σκοπός αυτών των Μνημονίων Συμφωνίας είναι να θέσει τις βάσεις για τον καθορισμό πιθανών επιχειρηματικών σχέσεων για συγκεκριμένες προμήθειες. Πράγματι, ο Όμιλος, ο οποίος μπορεί να βασιστεί σε μια ευρεία επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών και υπεργολάβων, εξετάζει συνεχώς τη διεύρυνση και την ενίσχυση του καταλόγου των προμηθευτών του και θα δημιουργήσει μια αλυσίδα εφοδιασμού ειδικά για τις ναυπηγικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της ανάπτυξης αυτών των τομέων στους οποίους στοχεύει η Ελλάδα.

Η Fincantieri έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές ενέργειες στην Ελλάδα για τον εντοπισμό προμηθευτών για την έναρξη πιθανών συνεργασιών με αναφορά στο υπάρχον Ελληνικό πρόγραμμα ή σε τυχόν νέο πρόγραμμα ναυπήγησης σκαφών, με κύριο στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του Ομίλου με Ελληνικές εταιρείες“.

Το σχέδιο για αμυντικές επενδύσεις από Fincantieri, Lockheed Martin, KMW, Rheinmetall

Tags

Related Articles

Back to top button
Close