Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς φθάσαμε στην ανταλλαγή BMP-1 με Marder 1A3

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΘΑ, η συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβερνήσεως, για την “ανταλλαγή” μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού με Marder 1A3 από αποθέματα της γερμανικής Rheinmetall.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, ο Ελληνικός Στρατός διατηρεί επιχειρησιακά 141 ΒΜΡ-1 περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας, καθώς επί της ουσίας δεν χρησιμοποιείται ο κύριος οπλισμός που αποτελείται από πυροβόλο χαμηλής πιέσεως των 73 mm. Άλλα 44 οχήματα έχουν διασκευαστεί ώστε να φέρουν στοιχείο δίδυμων αντιαεροπορικών πυροβόλων Zu-23-2 των 23 mm. Η Rheinmetall, διαθέτει 140-150 Marder 1A3 που μπορεί να διαθέσει με έγκριση της γερμανικής κυβερνήσεως. Περί τα 30 από αυτά, που ευρίσκοντο στην καλύτερη κατάσταση, μπορούν να διατεθούν πάρα πολύ γρήγορα. Προ εβδομάδων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall Άρνιμ Πάππεργκερ είχε δηλώσει ότι στα τέλη Μαΐου επρόκειτο να είναι έτοιμη προς παράδοση η πρώτη παρτίδα ενεργοποιημένων Marder. 

Η Rheinmetall προσδιόριζε το τίμημα για 98 Marder 1A3 που επρόκειτο να παραχωρηθούν στην Ουκρανία, σε 153 εκατ. €. Επομένως, με την συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει δωρεάν εύχρηστο υλικό για την απόκτηση του οποίου θα απαιτείτο δαπάνη της τάξεως των 230 εκατ. €.

Τα Marder είχαν περιληφθεί εξαρχής στο πακέτο της Rheinmetall προς την Αθήνα για την πρόταση προγράμματος νέου ΤΟΜΑ KF41 Lynx αλλά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργήθηκαν πιέσεις για παραχώρησή τους στο Κίεβο. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ζήτημα επιχειρηματικής ανακολουθίας για την γερμανική εταιρεία έναντι της Αθήνας, με αποτέλεσμα να αναζητηθεί εναλλακτικός τρόπος δράσεως σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, που απέληξε στην συμφωνία ανταλλαγής με τα BMP-1, κατά τον ίδιο τρόπο συνεννοήσεως της Γερμανίας με άλλες χώρες, όπως η Τσεχία.

Επιβεβαιώνεται ότι οι έγκαιροι χειρισμοί του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου ως προς τις γερμανικές προτάσεις συνεργασίας, όχι μόνο ευνοούν θετικό αποτέλεσμα για την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά εξυπηρετούν και την εθνική πολιτική σε επίπεδο κορυφής από τον πρωθυπουργό.

Η ελληνογερμανική συμφωνία προβλέπει σε γενικές γραμμές αποκατάσταση των Marder σε πλήρως λειτουργική κατάσταση από την Rheinmetall, με το κόστος να επωμίζεται η γερμανική κυβέρνηση. Η τελευταία, θα παραχωρήσει με την σειρά της τα ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία. Με την διευθέτηση αυτή, οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν την διάθεση στενότερης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, με το Βερολίνο να έχει μεταφέρει μηνύματα στην Αθήνα για υποστήριξη σε ευρύτερα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Στο εσωτερικό μέτωπο, ο καγκελάριος Σολτς, αφενός εξυπηρετεί την πολιτική ενισχύσεως της Ουκρανίας με αποστολή πολεμικού υλικού, αφετέρου υποστηρίζει εμπράκτως τα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα των γερμανικών Rheinmetall και KMW (KNDS) με τις οποίες η Καγκελαρία βρίσκεται σε πλήρη σύγκλιση.

Το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ, αναφέρει συγκεκριμένα:

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή“.

ΥΕΘΑ: Διαπραγματευόμαστε με γερμανικές εταιρείες για τεθωρακισμένα και βιομηχανική επένδυση

Related Articles

Back to top button