Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Αποκάλυψη και εκτέλεση Ουκρανού προδότη της ομάδας διαπραγμάτευσης

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προδότης αποκαλύφθηκε μεταξύ της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας που είχε αποσταλεί στον πρώτο γύρο συνομιλιών στο Γκόμελ της Λευκορωσίας (28 Φεβρουαρίου) ο οποίος είναι πλέον νεκρός, σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Η υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) είχε προχωρήσει στην σύλληψη του Denis Kireev, έπειτα από πληροφορίες και την εξεύρεση αποδεικτικών στοιχείων, που έδειχναν ότι είχε γνωστοποιήσει κρίσιμα στοιχεία για την διαπραγματευτική τακτική και τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβερνήσεως Ζελένσκι, στην διπλωματική αναμέτρηση με την Ρωσία.

Ο ύποπτος, μετέφερε πληροφορίες στην ρωσική πλευρά για τις διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της διαπραγματευτικής ομάδος του Κιέβου. Σύμφωνα με αναφορές, το κινητό του τηλέφωνο είχε παγιδευτεί και από την παρακολούθησή του διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ανοικτή γραμμή με την ρωσική πλευρά. Για τον λόγο αυτόν, δεν συμπεριλήφθηκε στην δεύτερη αποστολή για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Αν και όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, ο Kireev σκοτώθηκε κατά την απόπειρα συλλήψεώς του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αντιστάθηκε, το πιθανότερο είναι ότι απλώς εκτελέσθηκε από την SBU με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας εν ώρα πολέμου. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει από την ουκρανική κυβέρνηση. Ο προδότης, ήταν επιφανές στέλεχος του τραπεζικού χώρου, με διεθνείς διασυνδέσεις και εθεωρείτο ότι προερχόταν από τον φιλορωσικό χώρο, ως έμπιστος του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Η συμπερίληψή του στην ομάδα διαπραγμάτευσης αποτελεί γρίφο, πιθανώς όμως να έγινε λόγω των γνώσεών του επί οικονομικών ζητημάτων και για λόγους διπλωματικής τακτικής εκ του φιλορωσικού προφίλ του.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close