Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

DEFEA: “Αρματομαχίες” και “παρέλαση” τεθωρακισμένων στην Αθήνα

Rheinmetall Lynx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μερικά από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας θα εκτεθούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διεθνούς αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023.

Τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν επανέλθει στο επίκεντρο λόγω της εκτεταμένης χρήσης στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, αλλά και μετά την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για αναβάθμιση μέρους των τεθωρακισμένων της. Μόλις πριν από λίγους μήνες μπήκε στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης ο εκσυγχρονισμός του Leopard 2A4, μετά από προτάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Οι επισκέπτες της DEFEA θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να δουν από κοντά το τρομερό άρμα μάχης Leopard 2A4 από την Krauss Maffei Wegmann. Οι ειδικοί θα ενημερώσουν επίσης για το πλήρες φάσμα εκσυγχρονισμού που έχει αναπτύξει η κατασκευαστική εταιρεία. Επιπλέον, το Leopard θα παρουσιαστεί με την πρόσθετη εξωτερική ενεργητική και παθητική θωράκιση που αναπτύχθηκε από την ελληνική εταιρεία EODH.

Έντονο ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τα αμφίβια τεθωρακισμένα AAV7A1 της BAE Systems, τα οποία θα είναι παρόντα και στη DEFEA 2023. Η Αθήνα ενδιαφέρεται να αποκτήσει 76 οχήματα για να καλύψει τις ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και να αντικαταστήσει εν μέρει τις ξεπερασμένες LCVP. Το ελληνικό αίτημα έχει λάβει το πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναμένεται η Επιστολή Αποδοχής (LoA) προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για το CV90 Infantry Fighting Vehicle της BAE Systems, το οποίο θα παρουσιαστεί στην έκδοση MkIV που θα ενσωματώνει όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η εταιρεία. Το ΤΟΜΑ των 32 τόννων, που κατασκευάστηκε για τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα του είδους του. Η κατηγορία των ΤΟΜΑ εκτιμάται ιδιαίτερα και φυσικά το KF41 Lynx της Rheinmetall Landsysteme δεν μπορεί να λείπει από την DEFEA. Το Lynx ενδιαφέρει ήδη την Αθήνα, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Γερμανία που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται και το «Philoctetes», το τεθωρακισμένο όχημα VBCI της Nexter. Εξοπλισμένο με πυργίσκο μάχης Τ40 με πυροβόλο 40 χλστ., εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Akeron-MP της MBDA, καθώς και τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων με πολυβόλο 12,7 χλστ., το VBCI παρουσιάστηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ενώ η NEXTER και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ΤΟΜΑ, που θα καλύπτει τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

Το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα «Οπλίτης» θα παρουσιαστεί σε αντιαρματική έκδοση οπλισμένο με πυροβόλο 20 χιλιοστών και εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων. Ο κατασκευαστής του «Οπλίτη», EODH, θα παρουσιάσει επίσης ένα πρωτότυπο πυργίσκο για τα ιχνηλατούμενα οχήματα «Λεωνίδας» που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και η Κυπριακή Εθνική Φρουρά.

Ανάμεσα στα τροχοφόρα ξεχωρίζει το γερμανικό ENOK (Ελαφρύ Τεθωρακισμένο Όχημα Περιπολίας) της ACS Armored Car Systems, καθώς και η μεγαλύτερη έκδοση ENOK 9.5 και η αερομεταφερόμενη έκδοσή της, ENOK AB. Το ENOK είναι ένα αρθρωτό τακτικό όχημα που υπηρετεί στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και βασίζεται στο πλαίσιο της Mercedes G-Class. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαμορφώσεις του οχήματος είναι το ENOK AB Tankhunter, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους SPIKE. ΜΙα άλλη ενδιαφέρουσα συμμετοχή είναι το Όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων Polaris από την North Aegean Slops, καθώς και τα οχήματα ειδικού σκοπού των AADS, IVECO και EDGE με το αναβαθμισμένο Όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων Μακράς Ακτίνας (LRSOV).

Την προσοχή θα τραβήξουν επίσης το τροχοφόρα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Zuzana 2 της Σλοβακικής Konstrukta Defense με διαμέτρημα 155 χλστ., το αντιαεροπορικό OERLIKON Twin Gun GDF009, καθώς και το ZU-23 της WB Electronics.

 

Related Articles

Back to top button