Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Απευθείας προμήθεια πακέτου ισχύος για το Altay από την Νότιο Κορέα αποφάσισε η Τουρκία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Να κλείσει την επί τριετία εκρεμμότητα η οποία εμποδίζει την συνέχιση του προγράμματος παραγωγής του άρματος Altay επιδιώκει η Τουρκία, αποφασίζοντας να αρκεστεί στην απευθείας προμήθεια κινητήρα και συστήματος μετάδοσης κίνησης από τους αρχικούς κατασκευαστές, τις νοτιοκορεατικές Doosan και S&T Dynamics.  

Στις 22 Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε υπογράψει με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό αρμόδιο για αμυντικές προμήθειες, Επιστολή Προθέσεως (LOI) για συνεργασία συναφή με το πρόγραμμα. Σε ανάρτηση του Τούρκου υπουργού αναφερόταν: “Η Νότιος Κορέα είναι σημαντικός εταίρος στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο υπουργός Διαχειρίσεως Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών (DAPA) Kang Eun-ho υπέγραψε σήμερα το έγγραφο εγκρίσεως της πωλήσεως πακέτου ισχύος για το άρμα Altay. Ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχία του προγράμματος“.

Τοιουτοτρόπως, εγκαταλείπονται οι σκέψεις για συνανάπτυξη με νοτιοκορεατική μεταφορά τεχνολογίας κινητήρα και συστήματος μετάδοσης κίνησης. Σύμφωνα με πηγή της τουρκικής βιομηχανίας, “η επιλογή συμπαραγωγής δεν προχώρησε όπως σχεδιαζόταν. Η νέα συμφωνία αφορά προμήθεια του Κορεατικού πακέτου ισχύος ως έχει“. Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες, αξιωματούχος των αμυντικών προμηθειών επιβεβαίωσε την εξέλιξη, την οποία απέδωσε σε φόβους αμερικανικών πιέσεων προς την Νότιο Κορέα, για απαγόρευση μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Τουρκία. Τώρα πλέον, θα πρόκειται για απλή εμπορική συναλλαγή παραγγελίας και παραδόσεως έτοιμων προϊόντων.

Πέραν αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι η απευθείας προμήθεια, ως διαδικασία συνοδεύεται από χαμηλότερο κόστος, καθώς μία συμφωνία συναναπτύξεως θα συνεπαγόταν πολύ υψηλότερη απαίτηση επενδύσεων.

Στέλεχος της τουρκικής BMC που έχει αναλάβει την σειριακή παραγωγή του Altay, ανέφερε ότι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα μπορεί να αρχίσει η εγκατάσταση του νοτιοκορεατικού πακέτου ισχύος έπειτα από 18 μήνες. Η εταιρεία έχει αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2018 σύμβαση προμήθειας 251 αρμάτων με προαίρεση για άλλα 250 ενώ στο μέλλον σχεδιάζεται η προμήθεια 500 ακόμη αρμάτων εξελιγμένης εκδόσεως.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close