Η Βουλή ενέκρινε (πάλι μετά από 7ετία) την προμήθεια αντιαρματικών βλημάτων Kornet-E
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 8 Ιουνίου ο ΥΦΕΘΑ Αλ. Στεφανής ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για δύο θέματα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση.
- Ενεργοποίηση προγράμματος «Προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων Α-Τ KORNET-Ε», επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς.
- Ενεργοποίηση προγράμματος «Ενσωμάτωση του IFF MODE 5 στα συστήματα RADAR του ΣΑΕ», επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το πρόγραμμα προμήθειας των βλημάτων KORNET-E είναι προϋπολογισμού 9.881.000 € και συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο 42 προγραμμάτων προμήθειας αμυντικού υλικού και υπηρεσιών τα οποία είχε εγκρίνει η ίδια Επιτροπή της Βουλής προ επταετίας, στις 30 Ιουλίου 2014 (βλέπε ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2014-2015). Ο ίδιος κατάλογος περιελάμβανε τα προγράμματα προμηθείας αντιαρματικών βλημάτων MILAN 2 και TOW 2 που επίσης έχουν παρουσιασθεί δεύτερη φορά στην ίδια Επιτροπή.
Προμήθεια 300 αντιαρματικών βλημάτων MILAN 3 για το Ελληνικό Πεζικό
Ειδικώς για την περίπτωση των ρωσικών βλημάτων, στις 2 Αυγούστου 2014 το ΓΕΣ είχε εκδόσει δελτίο Τύπου το οποίο ενημέρωνε ότι «η προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων KORNET θα καλύψει ανάγκες ανανέωσης των βλημάτων υψηλής τεχνολογίας, του πλέον σύγχρονου και υψηλής ακριβείας Α/Τ όπλου που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς. Η προμήθεια θα υλοποιηθεί με την διαδικασία διαπραγμάτευσης με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού».
TOW 2B Aero RF ασύρματης καθοδήγησης και αυξημένου βεληνεκούς για το ελληνικό Πεζικό
Η περίπτωση της ενσωματώσεως του IFF MODE 5 στα συστήματα ραντάρ του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου προκύπτει ως αναγκαιότητα λόγω αποφάσεως του ΝΑΤΟ περί καταργήσεως από το 2020 του ανακριτού IFF διαμορφώσεως MODE 4, με διαμορφώσεως MODE 5/S. Ενδιαφέρον έχει το αν στην διαδικασία της ενσωματώσεως εμπλέκεται η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Για την ίδια περίπτωση στην Τουρκία, το αντίστοιχο έργο έχει ανατεθεί στην Aselsan η οποία όπως είχαμε αναλύσει στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018 θα ολοκληρώσει συνολικώς 699 συστήματα IFF δικής της κατασκευής στην νέα διαμόρφωση, περιλαμβάνοντας ανακριτές και αναμεταδότες με εθνικές και ΝΑΤΟϊκές λειτουργίες κρυπτογραφήσεως, αντικαθιστώντας υφιστάμενα συστήματα. Η Aselsan έχει αναλάβει να αναπτύξει ανακριτή μεγάλης εμβελείας (μέχρι 450 χλμ.) που σε συνδυασμό με το εθνικό σύστημα IFF Mk XIIA MODE 5/S ολοκληρώνεται στα μαχητικά F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας. Με αυτό το πρόγραμμα που είχε ανατεθεί ως εθνικής αναπτύξεως από την κρατική Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας, η Τουρκία κατέστη μια από τις πέντε χώρες διεθνώς με ικανότητα αναπτύξεως και παραγωγής εγχωρίων συστημάτων IFF κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Η τουρκική εταιρεία ανέπτυξε εγχώριο σύστημα IFF διαμορφώσεως Mk XIIA MODE 5/S βάσει συμβάσεως που της ανατέθηκε το 2006 και παρέδωσε δύο πρωτότυπα τον Φεβρουάριο του 2013. Τα συγκεκριμένα, με ικανότητα ανακριτού μικρής – μέσης εμβελείας, εγκαταστάθηκαν το 2012 σε ένα F-4E 2020 και σε ένα σύστημα ραντάρ αεράμυνας Kalkan, για δοκιμές, οι οποίες εκτελέσθηκαν τον Νοέμβριο του έτους εκείνου. Εν συνεχεία, τον Μάιο του 2016 η Aselsan ανέλαβε σύμβαση ύψους 27,975 εκατ. $, για να παραδώσει μη ανακοινώσιμο αριθμό συστημάτων IFF MODE 5 με ανακριτές μικρής – μέσης εμβελείας.
DENIZKURDU 2021: Αμφίβια αποβατική ενέργεια σε απόκρημνη ακτή