Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Το “401” πρώτο Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας σε πτήση δοκιμής

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι πρώτες φωτογραφίες του πρώτου Rafale που φέρει τα ελληνικά διακριτικά, εμφανίσθηκαν πριν από μερικές ημέρες, στις 18 Μαΐου, σε πτήση του αεροσκάφους στην Γαλλία. Πρόκειται για το “401”, όπως “μετονομάσθηκε” σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία το διθέσιο “Β305” της Γαλλικής Αεροπορίας, πρώτο εκ των 12 μεταχειρισμένων που εξαγοράζονται.

Το “401” πετά από τις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation στο Istres και η συγκεκριμένη πτήση αφορούσε δοκιμή στο πλαίσιο του προβλεπομένου προγράμματος πριν την παράδοση του αεροσκάφους στην Πολεμική Αεροπορία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το “401” είναι σε “καθαρή” διαμόρφωση, χωρίς κανένα εξωτερικό φορτίο, ούτε καν δεξαμενές καυσίμου. Στο πιλοτήριο βρίσκονται ιπτάμενοι δοκιμαστές της εταιρείας ενώ οι Έλληνες ιπτάμενοι συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους με αεροσκάφη της Γαλλικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος διατηρεί την τυπική σκούρα γκρι απόχρωση που φέρει το Rafale σε γαλλική υπηρεσία. Πρόκειται για απόχρωση με ειδική βαφή τεχνολογίας απορροφήσεως ακτινοβολίας ραντάρ, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην μείωση του RCS κατά 10 περίπου φορές! Οι εκτιμήσεις διεθνώς, αναφέρουν τιμή RCS 0,1 τ.μ. για το Rafale, που αντιστοιχεί περίπου στην τιμή που παρουσιάζει το παρεμφερούς μεγέθους F-16 με αντίστοιχη βαφή “Have Glass”.

Το “401” αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες δοκιμών το καλοκαίρι και να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία στα μέσα προς τέλη Ιουλίου. Σε αντίθεση με την εσφαλμένη αίσθηση που επικρατεί από τις διαρροές προς τα ελληνικά μέσα, αυτός δεν είναι ο χρόνος κατά τον οποίο το αεροσκάφος θα αφιχθεί στην Ελλάδα. Τότε, απλώς το αεροσκάφος θα παραδοθεί τυπικώς στην Πολεμική Αεροπορία και θα παραμείνει στην Γαλλία για να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση των επομένων Ελλήνων ιπταμένων που θα μεταβούν εκεί. Αυτό ισχύει για το σύνολο της πρώτης παρτίδος 6 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, τα οποία θα παραδίδονται από τον Ιούλιο με ρυθμό ενός αεροσκάφους τον μήνα. Η άφιξη των αεροσκαφών αυτών στην Τανάγρα, αναμένεται στις αρχές του 2022, έτος κατά το οποίο προβλέπεται και η παράδοση της δεύτερης παρτίδος 6 αεροσκαφών, τα οποία όμως θα είναι νέας κατασκευής.

Το διθέσιο “B305” θα γίνει το πρώτο ελληνικό Rafale

Tags

Related Articles

Back to top button
Close