Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

3.600 ώρες πτήσεως των τουρκικών UAV στην κρίση με το ORUÇ REİS – Τί κάνουμε εμείς

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 5 Δεκεμβρίου, το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης προέβη με σχετική του ανακοίνωση, σε ένα είδος απολογισμού για την δραστηριότητα που ανέπτυξε το ερευνητικό ORUÇ REİS το διάστημα 8 Αυγούστου – 29 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή Μεγίστης.

Σε διάστημα 82 ημερών, το ερευνητικό καθώς και τα πολεμικά πλοία συμπλήρωσαν 45.000 ώρες πλου, αεροπλάνα και ελικόπτερα του ναυτικού συμπλήρωσαν 1.170 ώρες πτήσεως ενώ τα UAV συμπλήρωσαν 3.600 ώρες πτήσεως!

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός του χρόνου εκμεταλλεύσεως των UAV, που δείχνει ότι θεωρητικώς, τουλάχιστον ένα UAV κάλυπτε την περιοχή ενδιαφέροντος επί 24ώρου βάσεως ενώ επιχειρούσε και ένα δεύτερο. Τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα, επειδή συμπληρώθηκαν περισσότερες ώρες πτήσεως από τα UAV σε σχέση με τα αεροπλάνα και ελικόπτερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς καταπονήσεως πληρωμάτων και μέσων, λειτουργικού κόστους σε κατανάλωση καυσίμου και θετικής επιδράσεως στην ασφάλεια πτήσεων επανδρωμένων μέσων.

Οι αρμόδιοι μπορούν να κάνουν τις δικές τους συγκρίσεις και να εξάγουν συμπεράσματα, κυρίως από την ανάγκη να εκθέτουν πολεμικές μονάδες και αεροπλάνα, αποσπώντας τα με σκοπό και μόνο την απόκτηση τακτικής εικόνας.

Ως προς τα προγράμματα προμήθειας UAV που έχουν δρομολογηθεί από ελληνικής πλευράς, μπορούμε να συνοψίσουμε τα παρακάτω:

Πρόγραμμα Heron: Τα δύο ισραηλινά Heron αναμένεται να παραδοθούν την άνοιξη του 2021. Θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο. Στον προηγούμενο σχεδιασμό, η μονάδα επρόκειτο να οργανωθεί στα πλαίσια καθαρά της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ΓΕΕΘΑ όμως πλέον, αναθεώρησε τον σχεδιασμό και η μονάδα των Heron οργανώνεται επί διακλαδικής βάσεως, καθώς είναι δεδομένο ότι η επιχειρησιακή εκμετάλλευση των μέσων θα καλύπτει και τους τρεις Κλάδους.

Πρόγραμμα MQ-9 Reaper: Το ΓΕΕΘΑ επανέφερε στο προσκήνιο την απόκτηση UAV για την Πολεμική Αεροπορία. Πρόθεση είναι η διερεύνηση της παραχωρήσεως συστήματος από τις ΗΠΑ ώστε ο χρόνος παραλαβής να συρρικνωθεί.

Αναβάθμιση Sperwer: Στα προγράμματα που προωθούνται προς υπογραφή εντός του 2021, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των υπαρχόντων UAV τύπου Sperwer του Ελληνικού Στρατού. Πρόκειται για πρόγραμμα κόστους 56 εκατ. €, που θα αποπληρωθεί σε περίοδο μερικών ετών. Με το πρόγραμμα, θα αυξηθούν σημαντικά οι επιχειρησιακές δυνατότητες των συστημάτων. Στην παρούσα κρίση από τον Αύγουστο μέχρι και τον Νοέμβριο, τα Sperwer εκτελούσαν πτήσεις στην περιοχή ενδιαφέροντος, εξορμώντας από την Ρόδο.

UAV του Ναυτικού: Το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει την προμήθεια 4 UAV τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως οργανικά σε μεγάλες μονάδες επιφανείας. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 25 εκατ. € και αφορά επί της ουσίας συστήματα καθέτου απονειώσεως. Ο αριθμός των UAV κρίνεται ως ο απολύτως βασικός για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε επίπεδο συστημάτων μικρότερων δυνατοτήτων, το ΓΕΣ προχωρεί στην προμήθεια με επείγουσες διαδικασίες διαφόρων συστημάτων που θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες των μονάδων. Ήδη ανατέθηκε σύμβαση για 32 drone τύπου ATLAS 204 της ελληνικής ALTUS, έχουν γίνει αποσπασματικές προμήθειες άλλων συστημάτων και βρίσκονται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για προμήθεια 10 συλλογών drone Τύπου V με 2 αεροχήματα έκαστη και ένας για προμήθεια 5 συλλογών drone Τύπου ΙΙΙ για Ειδικές Επιχειρήσεις.

Προμήθεια ελληνικών drone από την ALTUS LSA για τον Ελληνικό Στρατό

 

Related Articles

Back to top button