Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τί μας “έμαθαν” οι Ισραηλινοί;

Rheinmetall Lynx

  • Σάββας Δ. Βλάσσης

Ευρείας δημοσιότητας έτυχε η μεγάλη άσκηση των Ισραηλινών καταδρομέων που διεξήχθη στην Κύπρο προ ημερών. Επρόκειτο για μία άσκηση που σχεδιάσθηκε για την Ταξιαρχία Καταδρομών, γνωστή και ως Ταξιαρχία Oz, η οποία συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, με την συγχώνευση τεσσάρων ειδικών μονάδων του Ισραηλινού Στρατού (βλέπε ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τεύχος 26, Μάρτιος 2016). Ενεπλάκησαν περίπου 500 άνδρες, ο κορμός των οποίων ανήκε στην μονάδα Egoz, η οποία ειδικεύεται σε επιχειρήσεις σε ορεινό έδαφος και σε μεγάλο βάθος.

Αν και τα σενάρια στα οποία ασκήθηκαν οι Ισραηλινοί δεν ήταν κάτι ξεχωριστό γι’ αυτούς, το ενδιαφέρον θα ήταν να σταθούμε σε ένα βασικό σημείο. Ανεξαρτήτως των εξειδικευμένων παρατηρήσεων και συμπερασμάτων στα οποία προβαίνουν τα άμεσα συνεργαζόμενα στελέχη και η στρατιωτική ηγεσία σε Κύπρο και Ελλάδα για τους Ισραηλινούς, εστιάζουμε στο ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν κατά κύριο λόγο κληρωτοί θητείας, που λαμβάνουν όμως ποιοτική εκπαίδευση. Στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων που συνεργάσθηκε με τους Ισραηλινούς σχολίασε δηκτικώς: «H Egoz είναι απτή απόδειξη, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο στρατός κληρωτών “δουλεύει” και μπορεί να είναι αποτελεσματικός».

Στην Ελλάδα κατά την δεκαετία του 2000 οι πολιτικές ηγεσίες προχώρησαν σε δραστική μείωση της στρατιωτικής θητείας, πρώτα στους 12 κι εν συνεχεία στους 9 μήνες. Αυτή ήταν η διάσταση της πολιτικής απαξιώσεως του θεσμού. Απαξίωση όμως επήλθε και στρατιωτικώς, επειδή η εκπαίδευση των κληρωτών παρέμεινε στοιχειώδης και παρωχημένη, καθιστάμενη τοιουτοτρόπως ανούσια.

Η στρατιωτική απαξίωση της θητείας ίσχυε και όταν αυτή είχε διάρκεια 18 ή 24 μήνες. Η εκπαίδευση που ελάμβαναν οι Έλληνες κληρωτοί δεν ήταν επιπέδου, παρά το ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εκεί είναι η διαφορά και όχι στην διάρκεια, επειδή οι (μη ανήκοντες στο ΝΑΤΟ) Ισραηλινοί υπηρετούν 36 μήνες.

Σήμερα, που το πρόβλημα στον Ελληνικό Στρατό επιδεινώνεται επειδή η πολιτική ηγεσία δεν θέλει να αυξήσει την στρατιωτική θητεία και η στρατιωτική έχει παύσει να «πιστεύει» στον κληρωτό και την εκπαίδευσή του, βλέπουμε τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο να ξεδιπλώνει μια αλλοπρόσαλλη τακτική επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα, περί δήθεν εμφάσεως στην εφεδρεία και την Εθνοφυλακή. Όμως έφεδροι και Εθνοφύλακες, είναι απλώς κληρωτοί που έχουν απολυθεί. Εφόσον κατά την περίοδο της θητείας τους έλαβαν ατελή εκπαίδευση, δεν μπορεί να έχει η ηγεσία απαιτήσεις από αυτούς.

Οι Ισραηλινοί, σταθεροί και σοβαροί έναντι των θεσμών της στρατιωτικής θητείας και της εφεδρείας, με σύγχρονη εκπαίδευση, έχουν αποτέλεσμα. Οι Έλληνες, έχοντας απαξιώσει συνολικώς την στρατιωτική θητεία και με περιστασιακούς πειραματισμούς στην εφεδρεία, νομίζουν ότι κάτι κάνουν…

Related Articles

Back to top button