“Εθνικό” όχημα και τυφέκιο – Ένα χρόνο μετά
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 16 Σεπτεμβρίου, τέτοια ημέρα πριν από ένα ακριβώς έτος, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης είχε μια αρχική ενημέρωση για δύο προσπάθειες αμιγώς ελληνικές, που αφορούσαν την ανάπτυξη δύο ολοκληρωμένων προϊόντων της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η πρώτη αφορούσε ελληνικό τεθωρακισμένο όχημα (4×4) πολλαπλών χρήσεων και η δεύτερη ένα ελληνικό ατομικό όπλο. Αμφότερες οι προσπάθειες προέκυψαν από την ιδιωτική πρωτοβουλία: το όχημα από την ελληνική εταιρεία EODH και η δεύτερη από μια σχεδιαστική ομάδα ιδιωτών, με εμπειρία ανάλογου έργου στο εξωτερικό.
Οι δύο προσπάθειες, αν και εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους, είχαν ως καθορισμένα χρονικά ορόσημα την έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2020 που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2020 καθώς και την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία το 2021. Μέσα σε αυτό το “χρονικό παράθυρο” ήταν εφικτή η παρουσίαση λειτουργικών πρωτοτύπων και η έναρξη διερευνήσεως από τα αρμόδια Υπουργεία των δυνατοτήτων καλύψεως επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η φύση των προτάσεων, όχι μόνο θα οδηγούσε στην παρουσίαση δύο ολοκληρωμένων ελληνικών αμυντικών προϊόντων, αλλά υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις με τους κατάλληλους χειρισμούς από πλευράς κυβερνήσεως, να αξιοποιηθούν προς συνολικό όφελος της κρατικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η φρέσκια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συντονισμό των συναρμοδίων Υπουργείων, μπορούσε άμεσα να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του οχήματος ως προϊόν διττής φύσεως (στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές) ακόμη και με συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. Μια μικρή αρχική σύμβαση για οχήματα προς κάλυψη αναγκών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ειδικοποιημένα οχήματα για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μπορούσε να συνδυασθεί, εάν το επιθυμούσε η κυβέρνηση, με την προσπάθεια επιλύσεως του ζητήματος της ΕΛΒΟ.
Ως προς το θέμα του ατομικού όπλου, η πρόταση εξαρχής απευθυνόταν προς τα ΕΑΣ. Η κρατική εταιρεία, χωρίς παρουσίαση κάποιου νέου προϊόντος επί δεκαετίες, θα αποκτούσε άμεσα και με ευτελές αντίτιμο σε σχέση με τις τιμές της διεθνούς αγοράς, ένα προϊόν που μπορούσε να οδηγήσει εν συνεχεία σε ανάπτυξη ολόκληρης οικογενείας σύγχρονου φορητού οπλισμού. Μια συμβολική αρχική ποσότητα εάν αγοραζόταν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας, θα άνοιγε τον δρόμο στα ΕΑΣ και για εξαγωγές.
Ακόμη και αν απαιτείτο ένα εύλογο διάστημα 6 μηνών για την μελέτη και επεξεργασία των προτάσεων, σήμερα, ένα χρόνο μετά, θα υπήρχαν λειτουργικά πρωτότυπα για να οδηγήσει το ελληνικό όχημα σε μια συμβολική τελετή ο πρωθυπουργός ή να δοκιμάσει σε ένα πεδίο βολής το ελληνικό τυφέκιο. Το 2021, θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πιστοποιήσεως και με υπερηφάνεια να εμφανισθούν αυτά τα δύο εμβληματικά ελληνικής σχεδιάσεως προϊόντα.
Τι έκανε η κυβέρνηση διά των συναρμοδίων Υπουργείων γι’ αυτές τις δύο ελληνικές προτάσεις; ΤΙΠΟΤΑ.
Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι σήμερα, εμφανίζονταν στον Τύπο κυβερνητικές διαρροές για δήθεν “εθνικό” όχημα και τυφέκιο από το… Ισραήλ. Ένα ολόκληρο “κύκλωμα”, με πρωτεργάτες αποστράτους των Τεθωρακισμένων, ετοίμασαν με την ευκαιρία της ΕΛΒΟ το έδαφος και οι αρμόδιοι “ανακάλυψαν” τις δύο συγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις για τον Ελληνικό Στρατό, ώστε να εξασφαλίσει ο προτιμητέος “επενδυτής” μια “προίκα” εκατοντάδων εκατομμυρίων μέσα από ένα ατελείωτο άρμεγμα συμβάσεων των Υπουργείων Αμύνης Ελλάδος και Κύπρου.
Πρέπει να επισημανθεί, ότι όλο αυτό το διάστημα των κατευθυνομένων επιλεκτικών διαρροών, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ποτέ δεν αναφέρθηκε σε “εθνικό” όχημα και τυφέκιο. Άλλοι ήταν του “κυκλώματος” που προμοτάρησαν την στημένη δουλειά και έβαλαν τα Γενικά Επιτελεία να συγκροτούν επιτροπές αξιωματικών για δήθεν αξιολογήσεις και ταξίδια για να βρουν (στο εξωτερικό) το… “εθνικό” όχημα και τυφέκιο. Και κάπως έτσι, έφεραν σήμερα τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση συνολικώς και την χώρα, εμπρός στην δύσκολη θέση από την αποκάλυψη ότι αποκρύφθηκε γερμανική πρόταση για την ΕΛΒΟ με σχέδιο επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ χωρίς καμμία δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου ως προς την ανάθεση συμβάσεων.
Η συνέχεια, τις επόμενες ημέρες.