Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο τυφέκιο και πιστόλι εξετάζει το ΓΕΣ εδώ και 6 μήνες

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενδιαφέρον για νέο τυφέκιο και νέο πιστόλι επιδεικνύει από τα τέλη του περασμένου έτους το ΓΕΣ, με σκοπό την διερεύνηση των υφισταμένων επιλογών με βάση τεχνικά – τεχνολογικά – εφοδιαστικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και το θέμα έχει ανατεθεί στον Γ΄ Κλάδο (αρμοδιότητος Διοικητικής Μερίμνης).

Από τον Οκτώβριο του 2019 συγκεκριμένα, εστάλη Επιστολή Ενδιαφέροντος (RFI) σε τέσσερις κύριους κατασκευαστές τυφεκίων: την βελγική FN Herstal, την ελβετική SIG, την ισραηλινή IWI και την αμερικανική Barrett Firearms.

Ταυτοχρόνως, έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα μέσω των ΑΚΑΜ στον Στρατό των ΗΠΑ και τον Γερμανικό Στρατό, για ενημέρωση επί εξελίξεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Το ενδιαφέρον του ΓΕΣ εστιάζεται στις επιλογές τυφεκίου στα διαμετρήματα 5,56 mm x 45 NATO και 7,62 mm x 51 NATO, που βρίσκονται ήδη σε ελληνική υπηρεσία. Ως γνωστόν στις Ειδικές Δυνάμεις από το 2000 χορηγήθηκε η σειρά οπλισμού Μ16Α2 των 5,56 mm που σταδιακώς επεκτάθηκε και στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Στις υπόλοιπες μονάδες χρησιμοποιείται το G3 των 7,62 mm που έχει παραχθεί σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Σημειώνεται ότι μετά την χορήγηση της σειράς Μ16Α2, τα τυφέκια FN FAL και τα οπλοπολυβόλα FALO απεσύρθησαν και 50.000 αποθηκεύτηκαν, πολλά εξ αυτών εντελώς αχρησιμοποίητα. Σε πολλές δεκάδες χιλιάδες, ανέρχονται και τα G3 που βρίσκονται σε αποθήκευση χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου.

Εκ των ανωτέρω κατασκευαστών, παράγονται τύποι τυφεκίων που προσφέρονται και στα δύο διαμετρήματα που ενδιαφέρουν το ΓΕΣ. Από τους ίδιους κατασκευαστές, έχει ζητηθεί ενημέρωση και για σύγχρονο πιστόλι διαμετρήματος 9 mm x 19, με στόχο την αντικατάσταση του Μ1911Α1 των 0,45 ιντσών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε δρομολογηθεί πρόγραμμα νέου τυφεκίου 5,56 mm προς αντικατάσταση του G3 στον Ελληνικό Στρατό. Οι απαιτήσεις τότε, ανήρχοντο σε 117.000 νέα τυφέκια. Κατόπιν εκτενούς φάσεως δοκιμαστικών βολών μεγάλου αριθμού όπλων, φάση που πραγματοποιήθηκε στο Συγκρότημα Εργοστασίου Αιγίου της ΕΑΣ, το 2005 το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω των περικοπών που άρχιζαν εκείνη την περίοδο στις αμυντικές δαπάνες.

Το “ξαφνικό” ενδιαφέρον του ΓΕΣ για νέο τυφέκιο και πιστόλι, δεν προέκυψε από κάποια συνήθη διαδικασία ωριμάνσεως επιτελικών μελετών αλλά από το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας μετά την αλλαγή κυβερνήσεως, να διερευνηθούν οι δυνατότητες δρομολογήσεως κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία μπορεί να τεθεί η σφραγίδα του “εθνικού” προϊόντος. Η πρωτοβουλία δεν μπορεί παρά να κριθεί ως θετική επί της αρχής, είναι σαφές όμως ότι μία σύμβαση με ξένο κατασκευαστή για την συμπαραγωγή ενός προϊόντος όπως ένα τυφέκιο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το καθιστά “εθνικό” καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Το σχέδιο του τυφεκίου παραμένει ξένο και το αγοράζεις. Το G3 είναι σχέδιο της γερμανικής Heckler & Koch και παρά την παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων από την ΕΒΟ (νυν ΕΑΣ) δεν τόλμησε ποτέ κανείς στο εσωτερικό να το αποκαλέσει “εθνικό τυφέκιο”, για αυτονόητους λόγους.

Από στρατιωτικής απόψεως, μπορεί να παρατηρηθεί ότι ορθώς το ΓΕΣ δεν παρασύρεται από αναδυόμενες τεχνολογικές καινοτομίες και τάσεις που παραπέμπουν σε “αστρικούς πολέμους” του μέλλοντος, οι οποίες συνοδεύονται από υψηλό κόστος και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν για στρατιωτική υπηρεσία. Το 5,56 mm θα εξακολουθήσει να αποτελεί για δεκαετίες το κύριο διαμέτρημα ατομικού οπλισμού των στρατών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης γενικότερα. Το ότι εξετάζεται η επιλογή μεταξύ των δύο τυποποιημένων διαμετρημάτων του ΝΑΤΟ, αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να εξετασθεί στην πραγματική του διάσταση το θέμα, καταρρίπτοντας επιδερμικές και ανόητες θεωρίες περί “ϊσχυρότερου” 7,62 και “ανεμικού” 5,56 που δεν έχουν καμμία επαφή με την πραγματικότητα της φυσιογνωμίας του πεδίου της μάχης και φανερώνουν άγνοια. Εξάλλου ορθώς στο πρόγραμμα των αρχών της δεκαετίας του 2000, είχε αποφασισθεί η επιλογή τυφεκίου 5,56 mm.

Ελληνικές SOF: “Απλά” πράγματα που μπορούν να γίνουν

Related Articles

Back to top button