Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

19 ξένα “παρών” στην “DV Day” της “DENIZKURDU 2017”

Ο Στρατηγός Ακάρ εν μέσω δέκα ξένων στρατιωτικών εκπροσώπων (μεταξύ αυτών και του ψευδοκράτους) κατά την DV Day.
  • Σάββας Δ. Βλάσσης

Ως γρίφος, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το αποτέλεσμα που είχε η κίνηση του Υπουργείου Εξωτερικών να ζητήσει από τις ξένες διπλωματικές αποστολές στην Άγκυρα να μην παρακολουθήσουν την τελική φάση της μεγάλης άσκησης DENIZKURDU 2017 που διεξήγαγε η Τουρκία. Στην σχετική παρέμβαση μέσω του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος απηύθυνε το σχετικό μήνυμα, είχε ζητηθεί να μην ανταποκριθούν οι Ακόλουθοι Άμυνας και άλλοι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην καθιερωμένη πρόσκληση να παραστούν στην «Ημέρα Διακεκριμένων Παρατηρητών» (DV Day) της άσκησης, διότι με την παρουσία τους θα νομιμοποιούσαν την σειρά παρανόμων ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Τουρκία συστηματικά στο Αιγαίο, πολύ περισσότερο δε κατά την διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων όπως η DENIZKURDU 2017.

Η ελληνική προτροπή δεν έτυχε ανταποκρίσεως από 19 χώρες, στρατιωτικοί εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν το παρών στις 23 Μαΐου, σύμφωνα πάντα με τουρκικές πηγές. Την ημέρα αυτή, η τουρκική στρατιωτική ηγεσία μαζί με τους ξένους προσκεκλημένους, παρακολούθησε μέρος της άσκησης από το κατάστρωμα φρεγάτας.

Μπορεί βεβαίως πράγματι, κάποιες χώρες της Ευρώπης να έλαβαν υπ’ όψιν την ελληνική «ένσταση» και να μην παρέστη στρατιωτικός τους εκπρόσωπος στην DV Day. Το ζήτημα όμως είναι εάν πρόκειται για κάτι συγκυριακό ή θα ισχύσει το ίδιο και στο μέλλον. Είναι δεδομένο πάντως ότι η απόρριψη της ελληνικής προτροπής από 19 χώρες, εκπέμπει το «μήνυμα» ότι αυτές ασπάζονται τις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά το Αιγαίο. 

Το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα θα καθιερώσει από τούδε και στο εξής την πρακτική αυτή, εμμένοντας στον σκοπό και αποβλέποντας στην σταδιακή μείωση των ξένων παρουσιών στα μεγάλα τουρκικά γυμνάσια, πράγμα που όντως θα σημαίνει ένα είδος αποδοκιμασίας και απομόνωσης της Τουρκίας. Εάν δεν θέλει να θεωρηθεί ότι η πρώτη απόπειρα απέτυχε, δεν έχει άλλη επιλογή.

Το παρών έδωσε και ο ΑΚΑΜ των ΗΠΑ.

 

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν και ο ΑΚΑΜ της Αιγύπτου.

 

Related Articles

Back to top button
Close