Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Όλα εντάξει με την ΕΛΒΟ κ. Τσίπρα;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Έπρεπε να γιουχαΐσουν τον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη και να ζητηθεί φορτικά συνάντηση από τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ, για να θυμηθούμε –για λίγο και πάλι– ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η υπόθεση της ιδιωτικοποιήσεως της εταιρείας. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι «τρέχει» για να προσελκύσει επενδύσεις και να επιταχύνει ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να φέρει ανάπτυξη, οι πρακτικές όμως κάθε άλλο παρά τέτοια αντίληψη δείχνουν.

Τί είπε ο κ. Τσίπρας στην συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων; Σήκωσε το τηλέφωνο και ζήτησε από τον κ. Χουλιαράκη να ρυθμιστεί η καταβολή 2,6 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που από τον Σεπτέμβριο είναι απλήρωτοι. Το γνωστό σκηνικό. Κάθε τρεις και λίγο, μαζεύονται μερικοί μήνες κατά τους οποίους διακόπτεται η μισθοδοσία, οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, για να μαζευτούν και πάλι μόλις η κυβέρνηση καταθέσει την μισθοδοσία. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το επικοινωνιακό: να μην εμφανίζονται κινητοποιήσεις εργαζομένων στους δρόμους. Και οι μήνες περνάνε…

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ τελεί υπό εκκαθάριση με άγονες μέχρι τώρα διαδικασίες, με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνήσεως. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αναζητεί εδώ και καιρό πρόθυμους επιχειρηματίες, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, ώστε να «στηθεί» μια λύση γύρω από την ΕΛΒΟ η οποία, υπό την βιτρίνα της ιδιωτικοποιήσεως, θα εξυπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα συγκεκριμένων κυβερνητικών κύκλων. Για να επιτευχθεί αυτό, επιδιώκονται επαφές στις οποίες το ζήτημα που κυριαρχεί είναι τί δουλειές θα δίνει το Ελληνικό Δημόσιο στην νέα ιδιοκτησία… Και αυτό, επειδή από όλους όσους έχουν προσεγγισθεί, ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται για πραγματικές επενδύσεις στο εργοστάσιο και τους ανθρώπους της ΕΛΒΟ, για μεταφορά τεχνογνωσίας και έργου από μητρικές γραμμές παραγωγής. Οι «σύνδεσμοι» με τους κυβερνητικούς κύκλους που προσπαθούν να προσελκύσουν επιχειρηματίες αμφιβόλου επιφανείας, παρουσιάζουν την προοπτική αναθέσεως προγραμμάτων αναβαθμίσεως υλικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή επισκευής τροχαίου υλικού οργανισμών συγκοινωνιών κ.λπ. Από το καλοκαίρι δε ήδη, πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως ότι η δεύτερη διαδικασία ευρέσεως επενδυτή απέβη άκαρπη, οι «μεσάζοντες» άρχισαν να κινούνται πιο επιθετικά. Ενδεικτική των πρακτικών που εφαρμόζονται με κυβερνητική ενθάρρυνση, είναι η περίπτωση γνωστού προσώπου από την Βόρειο Ελλάδα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στις ειδήσεις, το οποίο επισκέφθηκε την ΕΛΒΟ στις 8 Αυγούστου. Η «επίσκεψη» πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου το εργοστάσιο «ερήμωσε» λόγω των καλοκαιρινών αδειών και δεν έγινε αντιληπτή παρά έπειτα από ημέρες, επειδή οι «επισκέπτες» παραβίασαν το λουκέτο της κεντρικής αποθήκης, προκειμένου προφανώς να βεβαιωθούν για την ύπαρξη ανταλλακτικών και άλλων περουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο, ενώ η εταιρεία δεν έχει δουλειές, προσελήφθη ιδιωτική εταιρεία φυλάξεως η οποία αντικατέστησε το προσωπικό ασφαλείας της ΕΛΒΟ, προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές για την ταυτότητα των «επισκεπτών» που κατά διαστήματα περνούν την πύλη της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, στην συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, έλαβε την διαβεβαίωση ότι γίνονται προσπάθειες για την εύρεση του καλύτερου επενδυτή. Ψευδές. Η γερμανική KMW, που έχει συγχωνευτεί με την γαλλική Nexter δημιουργώντας την κοινοπραξία KNDS, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ, πλην όμως η κυβέρνηση το αποκρύπτει επιμελώς. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Π. Καμμένος, φροντίζει με δηλώσεις του κατά καιρούς να απορρίπτει την προοπτική ιδιωτικοποιήσεως εταιρειών της Αμυντικής Βιομηχανίας και όλα δείχνουν ότι έχει παγιδεύσει σε αυτή την τακτική τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι θεωρείται ότι το πέρασμα της ΕΛΒΟ σε «γερμανικά χέρια» θα επιβεβαιώσει και στον τελευταίο οπαδό των δύο κομμάτων ότι η αντιμνημονιακή – αντιγερμανική παντιέρα τους, ήταν απλώς προπέτασμα καπνού. Παρά όμως την όποια ανάμειξή του στην διαδικασία της ΕΛΒΟ, ο ΥΕΘΑ δείχνει να δυσκολεύεται να ανακαλύψει άλλον ενδιαφερόμενο μετά τον νοτιοαφρικανικό όμιλο τον οποία ενέπλεξε, μιλώντας μάλιστα από του βήματος της Βουλής με θερμά λόγια για την υποψηφιότητά του. Η μητρική εταιρεία βεβαίως, μετά την έκθεσή της και όταν διαπιστώθηκε ότι οι κυβερνητικές «εγγυήσεις» δεν ήταν αξιόπιστες, έχει αποσυρθεί διακριτικά από την διαδικασία. Η προσπάθεια λοιπόν για εύρεση επενδυτού, συνεχίζεται…

Αυτό που δεν κατανοούν οι κυβερνητικοί λόγω ιδεοληψίας και διαφθοράς, είναι ότι η μόνη προοπτική για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι να ενσωματωθεί και να γίνει παίκτης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Μόνο με την συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα θα μπορέσει η ΕΛΒΟ να αναπτυχθεί και να αρχίσει να παράγει πλούτο. Θέλουν να αγνοούν επίσης ότι κανένας ευρωπαϊκός οίκος δεν πρόκειται να προσφέρει οποιουδήποτε είδους συμπαραγωγή προϊόντων του στην ΕΛΒΟ, μέσω κάποιου μελλοντικού εξοπλιστικού προγράμματος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον η ιδιοκτησία της είναι «ύποπτων» συμφερόντων. Ποτέ ο Γάλλος, ο Γερμανός ή ο Αμερικανός δεν πρόκειται να προσφέρει συμπαραγωγή εάν η ΕΛΒΟ ανήκει σε κάποιον επιχειρηματία ή όμιλο από το Ισραήλ, την Αφρική ή την Ν. Κορέα, διότι προκύπτουν τεράστια ζητήματα απορρήτου ΝΑΤΟ, βιομηχανικού απορρήτου και απώλειας τεχνογνωσίας. Ως εκ τούτου, μόνο μία «ευρωπαϊκή» ΕΛΒΟ μπορεί να σταθεί στο μέλλον, χωρίς να εξαρτάται από «δουλειές» του Ελληνικού Δημοσίου και διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Αυτό που επίσης θέλουν να αγνοούν οι κυβερνώντες, είναι ότι παρά κάποια αξιόλογα κομμάτια της ΕΛΒΟ από πλευράς υποδομών, η εταιρεία χρειάζεται ανακαίνιση εκ βάθρων. Απαιτούνται συντηρήσεις εγκαταστάσεων, πλήρης αντικατάσταση του παρωχημένου μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλες στοχευμένες κινήσεις, των οποίων η δαπάνη υπολογίζεται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Είναι ευνόητο ότι ούτε το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε κάποιος από τους «ενδιαφερόμενους» που προσπαθεί να ανακαλύψει η κυβέρνηση, δεν έχει την δυνατότητα αλλά και την πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο.

Απεναντίας, η πρόταση των «κακών» Γερμανών που αποκρύπτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι σαφής ως προς το ότι δεν επιδιώκει καμμία δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου για ανάθεση έργων, εξασφαλίζει πλήρως τις θέσεις των εργαζομένων, με προοπτική αυξήσεως σε εύλογο χρονικό διάστημα ενώ υποχρεωτικώς, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του γεωγραφικού χώρου που προσφέρει η ΕΛΒΟ, θα επενδύσει σε νέες υποδομές. Η KNDS σήμερα, εργάζεται στην σχεδίαση του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος, που θα αντικαταστήσει τα Leopard 2 και Leclerc. Εκτιμήσεις στον διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για αφιέρωση σε εργασίες Έρευνας & Αναπτύξεως 16 δισ. ευρώ, ποσό αστρονομικό, το οποίο όμως δίνει μια ιδέα για τις νέες τεχνολογίες και αντιλήψεις που θα προκύψουν, όσο και για τις επενδύσεις που θα γίνουν στα εργοστάσια που θα αναλάβουν μέρος της παραγωγής. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι το μόνο, καθώς ο παγκόσμιος κολοσσός κινείται σε κάθε είδους και κατηγορία στρατιωτικών οχημάτων, για την ανάπτυξη των οποίων αφιερώνονται ετησίως δισεκατομμύρια.

Αντί να βλέπει αυτήν την εικόνα και να επιδιώκει την ένταξη της ΕΛΒΟ στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα της Αμυντικής Βιομηχανίας με κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλέπει την εταιρεία με προοπτική «φαναρτζίδικου». Περιορίζεται δε σε επιδοματική πολιτική, ικανοποίηση συντεχνιακών, συνδικαλιστικών και διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων (η πρόσφατη περίπτωση της ιδιωτικοποιήσεως του ΟΛΘ είναι άκρως ενδεικτική) προκειμένου να δημιουργήσει ευνοϊκό επιχειρηματικό μπλοκ και συνεχίζει τον αφόρητο λαϊκισμό που συνέβαλε αποφασιστικώς στο να έλθει η χώρα στην σημερινή κατάντια. Το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρεται, είναι η ουσιαστική ανάπτυξη.

 

Related Articles

Back to top button
Close