Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Huey: Ποιον Κανονισμό παραβιάζει και απέκρυψε από την Βουλή ο Π. Καμμένος

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σοβαρά εκτεθειμένος παραμένει ο Π. Καμμένος λόγω της πίεσης που δέχεται για τις επαφές του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη στην υπόθεση του NOOR 1, όσο και για τις αντικανονικές πτήσεις του με στρατιωτικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Στις 3 Ιουλίου, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις συχνές πτήσεις του με Huey καθήμενος στην θέση του συγκυβερνήτου, ο Π. Καμμένος ενέπαιξε αδίστακτα την Βουλή των Ελλήνων όταν παρουσίασε απόσπασμα από το Τεχνικό Εγχειρίδιο του ελικοπτέρου –το οποίο μάλιστα κατέθεσε για τα πρακτικά– ως «τον μόνο Κανονισμό που υπάρχει και είναι σε ισχύ». Το Manual του ελικοπτέρου που συντάσσει ο κατασκευαστής, περιορίζεται στην περιγραφή τεχνικών χαρακτηριστικών, δυνατοτήτων και περιορισμών ενώ διευκρινίζει ότι το Huey μπορεί να πετάξει και μόνο με τον κυβερνήτη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού καθορίζεται όχι από την εταιρεία κατασκευής αλλά από τον χρήστη του ελικοπτέρου, ο οποίος για τον σκοπό αυτόν συντάσσει επίσημα υπηρεσιακά έγγραφα. Αυτό το έγγραφο απέκρυψε ο Π. Καμμένος από την Βουλή και επιδιώκει να μην γίνει γνωστό για να αποφύγει τον διασυρμό. Ποιο είναι αυτό το έγγραφο;

Σήμερα, η σύνθεση του πληρώματος με την οποία πετούν όλα τα ιπτάμενα μέσα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, όχι μόνο του Στρατού Ξηράς αλλά και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζεται από συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Πρόκειται για την Απόφαση κ. ΥΕΘΑ με στοιχεία Φ.997/226167/Σ.202/15-12-08/ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ που φέρει την υπογραφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στην Απόφαση αυτή της 15ης Δεκεμβρίου 2008, η οποία για την στρατιωτική ηγεσία έχει την έννοια της διαταγής, καθορίζεται με σαφήνεια η σύνθεση του πληρώματος κατά τύπο αεροσκάφους ή ελικοπτέρου που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στην σελίδα 2 συγκεκριμένα, αναφέρει: «Απαραίτητο πλήρωμα κάθε αφους – Ε/Π των ΕΔ θεωρείται ο χειριστής κυβερνήτης, για δε τα αφη – Ε/Π διπλού χειρισμού και ο χειριστής συγκυβερνήτης ή ο μαθητής χειριστής, κατά τις εκπαιδευτικές πτήσεις».

Το ελικόπτερο UH-1H Huey είναι διπλού χειρισμού, επομένως η απόφαση είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ως προς την ερμηνεία της.

Ο Π. Καμμένος διαθέτει μεν ερασιτεχνικό δίπλωμα χειριστού ελικοπτέρου, όμως αυτό δεν έχει καμμία ισχύ στις πτήσεις με στρατιωτικά μέσα, στρατιωτικές πηγές δε βεβαιώνουν ότι εάν υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις τις οποίες διέρχεται το ιπτάμενο προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού, θα «κοπεί» ασυζητητί λόγω πάχους. Η όποια ερασιτεχνική σχέση του Π. Καμμένου με τα ελικόπτερα, είναι αδιάφορη για τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να θεωρηθεί ικανός ώστε να υποκαταστήσει σε καθήκοντα συγκυβερνήτου, στην διάρκεια της πτήσεως, εκπαιδευμένο στέλεχος απόφοιτο της Σχολής Αεροπορίας Στρατού.

Πολλαπλώς παραπλανητικός λοιπόν ο Π. Καμμένος στην Βουλή, εφόσον:

  • παρουσίασε ένα απλό Manual ως Κανονισμό που δήθεν καθορίζει την σύνθεση πληρώματος του Huey.
  • υποστήριξε ότι βάσει του Manual του Huey, πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν οι πτήσεις πρωθυπουργών, ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ με… μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας!
  • απέκρυψε την υπουργική απόφαση του 2008 που ορίζει με σαφήνεια την σύνθεση πληρώματος του ελικοπτέρου Huey.

Ερωτήματα όμως προκύπτουν και για την στρατιωτική ηγεσία, η οποία εφόσον δεν αντιδρά, εμφανίζεται να αγνοεί υφισταμένη υπουργική απόφαση και να αποδέχεται αντικανονική συμπεριφορά του ΥΕΘΑ.

Related Articles

Back to top button
Close