Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αποχαιρετισμός σε έναν στρατιώτη – Ύστατο αντίο στον Ταξίαρχο ε.α. Γεώργιο Παπαμελετίου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κηδεύτηκε σήμερα 20 Μαρτίου στον Ιερό Ναό «Ευαγγελιστρίας» Δήμου Ασπροπύργου, ο Ταξίαρχος ε.α. Γεώργιος Παπαμελετίου, ο οποίος απεβίωσε στις 17 του μηνός. Ο εκλιπών ήταν διοικητής της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, η οποία την νύκτα 21/22 Ιουλίου 1974 μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην δοκιμαζόμενη Κύπρο, στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως ΝΙΚΗ.

Απόφοιτος της Τάξεως 1954 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, υπηρέτησε μέχρι την αποστράτευσή του το 1983 στις Δυνάμεις Καταδρομών. Ο εκλιπών υπήρξε αξιωματικός με αρχηγική προσωπικότητα και ιδιαιτέρως αγαπητός μεταξύ των συναδέλφων του. Η ηγετική φυσιογνωμία του Παπαμελετίου φάνηκε σε αρκετές περιπτώσεις τις ημέρες εκείνες.

Κατ’ αρχάς, μετά την προφορική διαταγή για αλλαγή της αποστολής της μονάδας του, δεν πρόβαλε δικαιολογίες ζητώντας να την λάβει και εγγράφως, όπως ενδεχομένως θα έπραττε κάποιος τυπολάτρης. Η Α΄ ΜΚ επαναπροσανατολίσθηκε άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, στοιχείο το οποίο συνέτεινε στην επιτυχία της αποστολής, δεδομένου ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τα χρονικά περιθώρια ήταν καθοριστικός παράγοντας για την απογείωση των αεροσκαφών.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν όταν μετά την μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου, ο Παπαμελετίου δεν υπάκουσε στις διαταγές που έλαβε από το ΓΕΕΦ, τον Έλληνα πρέσβη στην Λευκωσία κι εν συνεχεία τον Διοικητή Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου, να αποχωρήσει με τους άνδρες του από το αεροδρόμιο. Ο Παπαμελετίου επεδίωξε και πέτυχε να γίνει κανονική αντικατάσταση των ανδρών του από τα τμήματα των κυανοκράνων, που είχε αποφασισθεί να αναλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου. Δεν ήθελε να αφήσει περιθώριο στους Τούρκους να εκμεταλλευθούν μια προσωρινή εκκένωση του αεροδρομίου, ώστε να το καταλάβουν αμαχητί.

Η τρίτη περίπτωση στην οποία φάνηκε η ηγετική του προσωπικότητα, ήταν όταν ο Παπαμελετίου έφερε αντιρρήσεις σε μια μάλλον αψυχολόγητη διαταγή του ΓΕΕΦ, να αποστείλει τμήμα της Μοίρας του ως ασφάλεια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 19 Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση των Κυπρίων και επεισόδια, με αποτέλεσμα να φονευθεί ο πρέσβης των ΗΠΑ Ρότζερ Ντέιβις από πυροβολισμούς που ρίχτηκαν κατά του κτιρίου της πρεσβείας. Εάν στην περιοχή βρισκόταν τμήμα Ελλαδιτών καταδρομέων, είναι πιθανό να υπήρχαν αρνητικές συνέπειες στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ως διοικητής της Α΄ ΜΚ, ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Παπαμελετίου έπραξε το στοιχειώδες, οδηγώντας την μονάδα του στον πόλεμο. Κάτι το οποίο, όπως απεδείχθη σε πολλές περιπτώσεις στην διάρκεια των επιχειρήσεων του 1974, δεν ήταν και τόσο αυτονόητο για κάποιους άλλους… Είχε προηγηθεί στις 20 Ιουλίου το φιάσκο της αποστολής αεροπορικώς στην Κύπρο της Β΄ Μοίρας Καταδρομών, εξαιτίας επιφυλάξεων της διοικήσεως στην εκτέλεσή της. Κατά μία έννοια λοιπόν, ο Παπαμελετίου με την μονάδα του διαδραμάτισαν ιστορικό ρόλο, αποτρέποντας το άγος που υπήρξε κίνδυνος να στιγματίσει ανεπανόρθωτα εκείνη την εποχή, τις Δυνάμεις Καταδρομών.

 

Related Articles

Back to top button
Close