Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Η πυραυλική επίθεση στην Συρία και η ρωσική “αντεπίθεση”

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις στην Συρία και χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως από πλευράς των χωρών της Δύσεως που επιτέθηκαν, το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά ως προς τα ποσοστά επιτυχίας των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν. Συνολικώς 103 πυραυλοι διαφόρων τύπων, υποστηρίζεται ότι εκτοξεύθηκαν από αεροπορικές και ναυτικές πλατφόρμες. Η ρωσική προπαγάνδα ήδη υποστηρίζει ότι 71 εξ αυτών αναχαιτίσθηκαν. Και μάλιστα, όχι από τις ρωσικές μονάδες αντιαεροπορικής αμύνης που βρίσκονται ανεπτυγμένες στην Συρία, αλλά από μονάδες αποκλειστικώς των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων!

Είναι εντυπωσιακή η απήχηση που έχουν κιόλας στην Ελλάδα, αυτοί οι χονδροειδείς ισχυρισμοί. Το γνωστό ρωσικό προπαγανδιστικό όργανο SPUTNIK NEWS, υποστηρίζει ότι αυτόν τον άθλο τον πέτυχαν οι Σύριοι, με πυραυλικά συστήματα σοβιετικής προελεύσεως, ακόμη και της δεκαετίας του 1970, με το πιο σύγχρονο να προέρχεται από την δεκαετία του 1980. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολλές γνώσεις στον εξειδικευμένο τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, για να διακρίνει το απίθανο του πράγματος. Ποσοστό καταρρίψεως 70% θα το ζήλευε και το καλύτερο και πιο πυκνό δίκτυο αεράμυνας στην Ρωσία και την Δύση. Διότι οι στόχοι, δεν είναι αεροπλάνα, δηλαδή μεγάλου μεγέθους στόχοι που πετούν σε μεγάλα και μέσα ύψη αλλά πύραυλοι πλεύσεως (cruise) που πετούν σε πολύ μικρό ύψος με υψηλή υποηχητική ταχύτητα. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν μικρό μέγεθος και ορισμένοι, όπως οι Storm Shadow (SCALP-EG) που εκτόξευσαν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, ενσωματώνουν σχεδιαστικά χαρακτηριστικά μειώσεως του ίχνους ραντάρ.

Ο πόλεμος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ο σχολιασμός του, πρέπει αλλά δεν γίνεται πάντα από τους καταλληλότερους. Άλλωστε και η ίδια η κοινή γνώμη, στην μεγάλη πλειοψηφία της άσχετη με τα στρατιωτικά, δεν είναι βέβαιο ότι θέλει να ακούει πάντα την πραγματικότητα. Η προπαγάνδα, είναι συχνά πιο εύπεπτη.

Related Articles

Back to top button