Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Υπογραφή συμβάσεων προγραμμάτων LOTUS και SMOTANET από το ΥΠΕΘΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την 5η Ιουλίου υπογράφτηκαν οι συμβάσεις των αναπτυξιακών προγραμμάτων για το Drone “LOTUS – Low Observable Tactical Unmanned Air System” και το σύστημα “SMOTANET – Software Defined Mobile Ad-Hoc Tactical Network” μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Intracom Defense (IDE) συντονιστή των αντίστοιχων κοινοπραξιών των δύο έργων. Το ΥΠΕΘΑ εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος και την IDE, ο κ. Γεώργιος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του LOTUS που δημοσιοποιήθηκε, δείχνει ένα αερόχημα με πτερύγια canards στο ρύγχος, διπλά σταθεροποιητικά πτερύγια κάτω από το ουραίο μέρος που φιλοξενεί μάλλον δίδυμα κάθετα σταθερά υπό κλίση ενώ οι πτέρυγες βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος της ατράκτου, που φέρει κινητήρα τζετ. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η απεικόνιση δεν ανταποκρίνεται στην τελική σχεδίαση, καθώς αυτή ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το πιθανότερο είναι ότι η σχεδίαση θα ακολουθεί την αντίληψη blended wings, επειδή εξασφαλίζει μεγαλύτερο χώρο για εσωτερικά φορτία και υπάρχει ήδη εμπειρία από την σχεδιαστική ομάδα. Στην καλλιτεχνική απεικόνιση εμφανίζονται δύο “θυγατρικά” αεροχήματα που ακολουθούν το μητρικό. Κατά πληροφορίες, το LOTUS θα φέρει 4 τέτοια “θυγατρικά” αεροχήματα που θα μπορούν να επιτεθούν σε στόχους. Θα φέρονται εντός κυλίνδρων και η άφεσή τους θα γίνεται προς τα πίσω, με αυτόματη ανάπτυξη των πτυσσόμενων πτερύγων και εκκίνηση του μικρού ελικοφόρου κινητήρα τους.

Ο κ. Γεώργιος Τρουλλινός δήλωσε σχετικά: «Με την ευκαιρία της υπογραφής των συμβάσεων των αναπτυξιακών προγραμμάτων LOTUS και SMOTANET με το ΥΠΕΘΑ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών της ΓΔΑΕΕ, για την συμβολή τους στο καθορισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων, στο πλαίσιο του ρόλου του ΥΠΕΘΑ ως Υπεύθυνος Έργων και για την εν γένει μέχρι τώρα ένθερμη υποστήριξή τους. Τα δύο αυτά προγράμματα, αποτελώντας παράδειγμα ευρωπαϊκής καινοτομίας, θα προσδώσουν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες καλούνται να επιχειρήσουν σε ένα πολυσύνθετο γεωγραφικό περιβάλλον με ιδιαίτερες απαιτήσεις για την αποτελεσματικότητα των αποστολών τους».

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close