Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

«Ξεσκεπάστηκε» η ταυτότητα των Τούρκων στρατιωτικών χειριστών UAV που συνελήφθησαν στη Λιβύη

Rheinmetall Lynx

Την ταυτότητα των συλληφθέντων Τούρκων στρατιωτικών που έδρασαν ως ομάδα χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV τύπου Bayraktar στη Λιβύη, αποκαλύπτει με δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Al Marsad. Πρόκειται ουσιαστικά για κλιμάκιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ΜΙΤ, που στάλθηκε στο πλαίσιο μυστικής ανάπτυξης στην Τρίπολη, προκειμένου να υποστηρίξει την ισλαμική πολιτοφυλακή που ελέγχεται από την διεθνώς αναγνωρισμένη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και μάχεται εναντίον των δυνάμεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» που ο Στρατηγός Χάφταρ.

Στο επίμαχο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι το κλιμάκιο των UAV που εξαρθρώθηκε στη Λιβύη, διοικείτο από τον Στρατηγό Irfan Tur Ozsert. Ο ίδιος στρατιωτικός αναφέρεται ότι έχει και επιχειρησιακή εμπειρία, ως επικεφαλής της στρατιωτικής Ζώνης Ευθύνης του Gaziantep στην περιοχή της Ανατολίας ενώ διατέλεσε και σύνδεσμος από πολλές θέσεις με την ΜΙΤ.

Εξοπλισμένα UAV με “σφραγίδα” της οικογένειας Ερντογάν

Υψηλόβαθμο στέλεχος των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών που ανέκριναν τους συλληφθέντες Τούρκους, ανέφερε ότι αποτελούν μέλη ομάδας υποστήριξης UAV τύπου Bayraktar, με ικανότητα εξαπόλυσης υπο-πυρομαχικών για την προσβολή στόχων εδάφους. Μάλιστα τα UAV χρησιμοποιήθηκαν σε σειρά διαδοχικών επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα σε στρατιωτικές θέσεις που κατέχει ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» στην περιοχή Gharyan – Abou Rshada – al-Sebaiah – Khallat al-Furjan και Ain Zara.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τα Bayraktar κατασκευάζονται από την ομώνυμη τουρκική εταιρεία, η οποία ανήκει στον Selçuk Bayraktar γαμπρό του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν. Ο Bayraktar αναφέρεται μάλιστα ότι είναι γνωστός με το παρατσούκλι «ο νονός των τουρκικών Drones» καθώς εκμεταλλεύτηκε την συγγένειά του με τον Ερντογάν, προκειμένου να λάβει σειρά συμβάσεων για την παραγωγή UAV για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο προηγμένες χώρες στην ανάπτυξη και παραγωγή UAV και βρίσκεται σε απευθείας εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ενώ έχει το “τραγικό προνόμιο” να είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο που χρησιμοποιεί τα προϊόντα αυτά σε επιθέσεις στο ίδιο της το έδαφος, εναντίον πολιτών της.

Η τεχνολογία αυτή (όπως αποδεικνύει η σύλληψη των Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη) πλέον χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις και στο εξωτερικό, καθώς μετά το Κουρδιστάν έχουν προηγηθεί και επιχειρήσεις τουρκικών UAV σε Ιράκ και Συρία. Επισημαίνεται δε ότι οι επεκτατικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, «έχουν γιγαντωθεί επικίνδυνα όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την πρόθεση παράνομων γεωτρήσεων μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Ποια ήταν η αποστολή των Τούρκων

Σύμφωνα με τις λιβυκές μυστικές υπηρεσίες, το τουρκικό κλιμάκιο ελέγχου των UAV Bayraktar επιχειρούσε από τοποθεσία ανατολικά της Τρίπολης, αλλά και από μία μη κατονομαζόμενη εναλλακτική τοποθεσία, που επίσης ανακαλύφθηκε. Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί, χάρη στα UAV, στην ουσία έδιναν κατευθύνσεις για την εξέλιξη της μάχης στο έδαφος παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες με την εκτέλεση αποστολών αναγνώρισης, για λογαριασμό των δυνάμεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού».

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι τα UAV είχαν και την ικανότητα προσβολής επιλεγμένων στόχων, ενώ το κλιμάκιο των Τούρκων αποτελείτο από ειδικούς στις τηλεπικοινωνίες, τις παγιδεύσεις και παροχή γεωγραφικών συντεταγμένων – αναγνώρισης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, καταρρίφθηκαν δύο τουρκικά UAV, το πρώτο στην περίμετρο του αεροδρομίου Mitiga, το οποίο χρήσιμοποιείτο ως χώρος εξορμήσεως των Bayraktar.

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιουνίου, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει ότι η χώρα του τροφοδοτεί με όπλα τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, γεγονός που επέτρεψε στην Τρίπολη «να εξισορροπήσει» την κατάσταση απέναντι στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία, είναι ότι η Λιβυκή εταιρεία Libyan Post Telecommunications & Information Technology Company (LPTIC) φέρεται, σύμφωνα με κατηγορίες των διεθνώς αναγνωρισμένων Αρχών στην Τρίπολη, να παρείχε εξυπηρετήσεις στο τουρκικό κλιμάκιο που επιχειρούσε με UAV, προσφέροντας πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Η LPTIC κατηγορείται ότι λειτούργησε ως «λημέρι κατασκοπίας» των Τούρκων, εκμεταλλευόμενη το μονοπώλιο που απολαμβάνει επί του συγκεκριμένου τομέα στην -ρημαγμένη από τον πόλεμο- βορειοαφρικανική χώρα.

Και πακιστανικός “δάκτυλος”

Η ίδια ομάδα των Τούρκων, φέρεται επίσης να ενισχύθηκε με τα «φώτα» τριών τουλάχιστον «ειδικών» από το Πακιστάν, οι οποίοι κατονομάζονται ως οι Muhammad Khurshid, Ahmad, Muhammad Ashraf και Abdul Haq. Φωτογραφίες από τα διαβατήριά τους δημοσιεύονται στο επίμαχο δημοσίευμα αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις στενές διασυνδέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες του Πακιστάν και μάλιστα στο πλαίσιο επιχειρήσεων που διεξάγονται στο έδαφος τρίτων χωρών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Πακιστανοί αναφέρεται ότι ανήκουν στον «ιδιωτικό τομέα» αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, ο τίτλος αυτός να αποτελεί μια «βιτρίνα» της πραγματικής τους ιδιότητας, με δεδομένο ότι αυτοί συμμετείχαν σε μια κυβερνητική επιχείρηση της Άγκυρας και όχι σε κάποια «ιδιωτική πρωτοβουλία»..

Ανάλογες ταμπέλες ως γνωστόν τοποθετούνται όποτε «βολεύει», ώστε να γίνεται συγκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας, όσων στελεχών κρατικών υπηρεσιών εμπλέκονται σε τέτοιες επιχειρήσεις. Κάτι που σαφώς θα πρέπει να προκαλέσει -τουλάχιστον- προβληματισμό για ευνόητους λόγους και στη χώρα μας.

Τα ονόματα των στελεχών που εμπλέκονται στην επιχείρηση

Δημοσιεύονται επίσης και τα ονόματα των Τούρκων που εμπλέκονται στην επιχείρηση, μέσω μιας φωτογραφίας χειρογράφου σημειώματος από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Λιβύης.

Στο σημείωμα ζητείται η παροχή βίζας για τα εν λόγω άτομα με την άφιξή τους μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Mitiga, ώστε να εισέλθουν νόμιμα στη χώρα. Το σημείωμα περιλαμβάνει εκτός από ονόματα και αριθμούς διαβατηρίων των μελών της τουρκικής ομάδας που έφτασε στη Τρίπολη. Πρόκειται για τους:

  1. Cinan Utku
  2. Izzettin Yesilyurt
  3. Kanal Emre
  4. Emir Muratli
  5. Levent Ergun
  6. Gursel Caypinar
  7. Srlcuk Yavuz
  8. Mehmet Husamettin Yucesoy
  9. Emirhan Karaoglu
  10. Fathi Dundar
  11. Deniz Pinar
  12. Irfan Ozsert
  13. Ilkay Cam
  14. Cemal Balikki
  15. Ilkay Altindag
  16. Goksel Kahya
  17. Can Sabitay
  18. Sahan Aydin
  19. Omer Akcilpunar
  20. Ercin Teoman
  21. Bekir Aydin
  22. Recep Yildirim
  23. Suleyman Anga

Απώλειες UAV και η αντίδραση της Άγκυρας μετά τις συλλήψεις

Υπενθυμίζεται ότι ο Στρατηγός Χάφταρ, ο οποίος διοικεί τον “Λιβυκό Εθνικό Στρατό” που ελέγχει μεγάλο μέρος της δυτικής Λιβύης, ταυτόχρονα ηγείται παράλληλης κυβέρνησης που αμφισβητεί τις διεθνώς αναγνωρισμένες Αρχές στην Τρίπολη. Ο Χάφταρ είχε απειλήσει την Παρασκευή με επιθέσεις κατά των τουρκικών συμφερόντων στην Λιβύη, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντιπάλους του, που αναγνωρίζονται από την διεθνή κοινότητα.

Κλιμακώνοντας την ένταση, οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι κατέρριψαν «τουρκικό drone» στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι έξι Τούρκοι στρατιώτες κρατούνται από δυνάμεις του ανατολικού λιβυκού στρατού, πιστές στον στρατάρχη Χάλιφα Χάφταρ.

Η Άγκυρα, αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας ότι αν δεν απελευθερωθούν άμεσα, η οργάνωση θα αποτελέσει «στόχο». Μάλιστα την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απειλή από τις δυνάμεις του Χάφταρ, θα τιμωρείτο και ότι η Άγκυρα έχει λάβει μέτρα για να αποφευχθούν οι επιθέσεις.

Τελικά οι έξι Τούρκοι οι οποίοι κρατούνταν από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, απελευθερώθηκαν, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα αφού η Άγκυρα διατύπωσε απειλές για αντίποινα. Παρουσιάζοντας τους έξι Τούρκους ως «ναυτικούς», πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε: «Aπελευθερώθηκαν και οι ίδιοι αποφάσισαν να παραμείνουν στην Λιβύη και να συνεχίσουν την εργασία τους».

Εξαγωγή “τεχνογνωσίας” και “υπηρεσιών”

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει προμηθεύσει με drone, θωρακισμένα οχήματα MRAP και φορτηγά τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σεράζ, τον οποίο στηρίζει και η Δύση. Είναι σαφές, έπειτα από τα παραπάνω, ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας πλέον τεχνολογία αιχμής και με «οδηγό» τις τακτικές αντι-ανταρτικών επιχειρήσεων που εφαρμόζουν και κατά των Κούρδων, “εξάγουν” στρατιωτικές υπηρεσίες σε χώρες όπως η Λιβύη που αντιμετωπίζουν ανάλογες απειλές, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση στόχων υψηλής πολιτικής όπως η αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

 

Related Articles

Back to top button