Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Unit 669: Άσκηση «Naval Extraction» της Ισραηλινής Αεροπορίας στη ΝΑ Μεσόγειο

Rheinmetall Lynx

Με τη συμμετοχή της επίλεκτης μονάδας Έρευνας – Διάσωσης Μάχης Unit 669 και μεταφορικών ελικοπτέρων της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Naval Εxtraction», σκέλη της οποίας πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Έρευνα και Διάσωση Μάχης (CSAR) είναι μια από τις κύριες αποστολές του Τομέα Μεταφορικών Ελικοπτέρων (Transport Helicopter Division) της IAF στον οποίο πληρώματα ελικοπτέρων Yansuf (Black Hawk) και Yas’ur (Sea Stallion) συνεργάζονται στενά με Διασώστες Μάχης της Unit 669. Στην «Naval Extraction», όπως υποδηλώνει και η ονομασία της άσκησης, στόχος ήταν η ανάκτηση φίλιου προσωπικού από θαλάσσια περιοχή. Μια διαδικασία που όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της IAF ενέχει δυσκολίες και απαιτεί ταχύτητα προκειμένου να «προστατευτούν τόσο αυτοί που διασώζονται όσο και το προσωπικό που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης».

Οι Διασώστες Μάχης της Unit 669 πέταξαν πάνω από τη Μεσόγειο με αποστολή την ανάκτηση απωλειών σε θαλάσσιο περιβάλλον στο πλαίσιο σεναρίου το οποίο περιλάμβανε και αντιμετώπιση απειλών.

Ειδικότερα, στην άσκηση συμμετείχαν η 114 Μοίρα (“Night Leaders”) και η 118 Μοίρα (“Night Riders”) με ελικόπτερα Yas’ur” (CH-53) και η 124 Μοιρα (“Rolling Sword”) με ελικόπτερα “Yanshuf” (Black Hawk).

Ως πρόκληση για τις ασκούμενες δυνάμεις αναφέρεται η πτήση πάνω από θάλασσα, που χαρακτηρίζεται (σε αντίθεση με τη ξηρά) από έλλειψη αναγνωρίσιμων σημείων. Επιπλέον, η διαδικασία αναμονής – μετάβασης και κυρίως ανάκτησης με αιώρηση πάνω θάλασσα που έχει κυματισμό, αποτελούν ξεχωριστές προκλήσεις για τους ιπταμένους ελικοπτέρων της Ισραηλινής Αερoπορίας.

Εκτός αυτών, απαιτείται η διαδικασία να ολοκληρωθεί με ακρίβεια και ταχύτητα προκειμένου να ανακτηθεί το φίλιο προσωπικό από το νερό. Σύμφωνα με χειριστή της 124 Μοίρας, στον σχεδιασμό επιχειρήσεων προβλέπονται «ακραία σενάρια», για τα οποία τα πληρώματα ελικοπτέρων και οι Διασώστες Μάχης πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, με αποτέλεσμα να απαιτείται αρμονική συνεργασία μεταξύ τους.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία πιστοποίησης για τις συμμετέχουσες δυνάμεις, περιλαμβάνει την διεξαγωγή της άσκησης και δεύτερη φορά υπό καθεστώς αξιολόγησης.

Το πρώτο στάδιο μιας επιχείρησης διάσωσης σε θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, προϋποθέτει επιτυχή εντοπισμό του φίλιου προσωπικού με εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εγγύς εχθρικές δυνάμεις. Ιδιαίτερο ρόλο έχει η ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ των φιλίων που αναμένουν ανάκτηση καθώς με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η διαδικασία εκτίμησης κατάστασης.

Μόλις το εναέριο μέσο φτάσει στο ακριβές σημείο ανάκτησης ξεκινάει κάθοδος, με τον μηχανοσυνθέτη να κατεβάζει με βαρούλκο το Διασώστη Μάχης της Unit 669 στο νερό. Αφού ασφαλιστεί ο ναυαγός, γίνεται ανάκτησή του μέχρι να βρεθεί με ασφάλεια στην καμπίνα του ελικοπτέρου. Η διαδικασία θα επαναληφθεί για την περισυλλογή όλων των ναυαγών και εν συνεχεία θα τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες μέχρι την άφιξη σε νοσοκομείο.

Ξεχωριστή σημασία έχει η διαρκής ετοιμότητα που επιτυγχάνεται με συνεχή εκπαίδευση. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζεται ότι οι ικανότητες αυτές ατονούν και γι’ αυτό στόχος είναι πληρώματα και Διασώστες Μάχης να διατηρούν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας ανάληψης ανάλογων αποστολών CSAR πάνω από θάλασσα.

Παρατηρούμε ότι η Ισραηλινή Αεροπορία, αν και κατά κύριο λόγο επιχειρεί πάνω από τις εκτεταμένες χερσαίες περιοχές της Μέσης Ανατολής, προετοιμάζεται διαρκώς για επιτυχή ανάληψη αποστολών SAR-CSAR και σε θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η Μεσόγειος αποτελεί φυσικό πεδίο ασκήσεων αλλά και πτητικής δραστηριότητας. Μάλιστα οι απαιτήσεις πλέον αυξάνονται, ιδίως με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, συνεπεία των εξελίξεων στην ενεργειακή πολιτική του Ισραήλ και, κατ’ επέκταση, της ενεργειακής διπλωματίας της χώρας, η οποία περιλαμβάνει την συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με Κύπρο, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, η αξιόπιστη ικανότητα SAR-CSAR στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο σχετίζεται άμεσα με θέματα τόσο ενεργειακής ασφάλειας, όσο και οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και της χώρας μας, η οποία θα πρέπει εκ των πραγμάτων να ενισχύσει ανάλογες ικανότητες και πέραν του «παραδοσιακού» χώρου ευθύνης στο Αιγαίο Πέλαγος.

Related Articles

Back to top button