Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Το “ράλυ” για νέα όπλα που θα έλθουν σε χρόνια και τα “χέρια ψηλά” για ήδη υπάρχοντα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα των πραγμάτων, τώρα που η αρπακτικότητα της Τουρκίας άγγιξε την Κρήτη. Και όντως, σπεύδει να προχωρήσει σε ορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα που σχεδιάζονται εδώ και χρόνια. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα προγράμματα αναμένεται να αποδώσουν έπειτα από ικανό ως μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αλλά το ενδεχόμενο κρίσεως με την Τουρκία, χτυπάει τώρα την πόρτα μας. Υπάρχουν πράγματα λοιπόν που μπορούν να γίνουν τους προσεχείς μήνες, αποδίδοντας σχετικώς ταχέως αποτέλεσμα;

Από πλευράς όπλων, εκ των προγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί, αυτό που μπορεί να αποδώσει στο μικρότερο χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα ανατεθεί σύμβαση, είναι μάλλον αυτό της προμήθειας βαρέων τορπιλών για τα υποβρύχια Τype 214 και Type 209. Συμπτωματικώς, πρόκειται ίσως για το πλέον καίριο πρόγραμμα από πλευράς σπουδαιότητος, ως προς την σχέση κόστους (που είναι χαμηλό) προς απόδοση (εξαιρετικά υψηλή).

Πέραν τούτου, άξια μνείας, είναι η περίπτωση των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior που παρέλαβε ο Ελληνικός Στρατός. Εξ αυτών, 36 θα είναι πλήρως εξοπλισμένα από πλευράς επικοινωνιών ενώ 24 μπορούν να επιχειρήσουν αλλά με κάποιους περιορισμούς. Τα ελικόπτερα φέρουν αξιόλογο οπλισμό, που σε συνδυασμό με το ηλεκτροπτικό σύστημα αισθητήρος που διαθέτουν, τα καθιστά εξαιρετικά σε νυκτερινό αγώνα για ποικιλία αποστολών. Όμως αυτό το σημαντικό όπλο που αποκτήθηκε σε σημαντικούς αριθμούς και δικαίως πρέπει να θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες εξοπλιστικές κινήσεις του ΓΕΣ, δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί… 

Τελετή ένταξης Kiowa Warrior και Chinook – Όσα “δεν θέλουν να βλέπουν” οι επίσημοι

Από τον παρελθόντα Μάιο που ξεφορτώθηκαν στον Βόλο, μόνο 6 ελικόπτερα παραλήφθηκαν σε πλόιμη κατάσταση. Τα υπόλοιπα 64 απαιτούν εργασίες προετοιμασίας και δοκιμές από το τεχνικό προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού αλλά επί τόσους μήνες, κανένα επιπλέον δεν αποδόθηκε. Βεβαίως, ούτε διαθέσιμοι ιπτάμενοι υπάρχουν ακόμη για να πετάξουν με τον τύπο, επειδή η διαδικασία της εκπαιδεύσεως βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί μήνες για την αποφοίτηση. Εξάλλου, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι για πρακτικούς λόγους, η εκπαίδευση θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου. Εάν όμως αφήσουμε στην άκρη το ζήτημα του προσωπικού, η έλλειψη χρημάτων από τον λειτουργικό προϋπολογισμό του ΓΕΣ, δεν επιτρέπει καν την προμήθεια χρωμάτων και άλλων απαραιτήτων υλικών, ώστε να αρχίσει η “αποσυσκευασία” των αποθηκευμένων ελικοπτέρων και η επαναφορά τους σε χρήση.

Συνοψίζοντας, μήπως θα πρέπει να τεθεί ως ζήτημα “στοιχήματος”, στα τέλη του 2020 να υπάρχουν διαθέσιμα 10 από τα Kiowa Warrior και με τα απαιτούμενα πληρώματα;

Υπάρχουν όμως και άλλα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού “παρκαρισμένα”. Από τα 14 ΝΗ-90 που έχουν παραληφθεί, είναι ζήτημα εάν πετάει ένα, επειδή από το 2015 που ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος, για προσωπικούς λόγους πάγωσε τις παραλαβές και δεν υπέγραψε την σύμβαση FOS που είχε προετοιμασθεί. Τα ΝΗ-90 είναι πολύτιμα για την υλοποίηση των σχεδίων ταχείας αντιδράσεως και την μεταφορά ενισχύσεων όπου χρειασθεί. Αλλά ο Πάνος Καμμένος έφυγε και το 2019 περνά και αυτό χωρίς την στοιχειώδη ανάθεση συμβάσεως για βασικά ανταλλακτικά που θα επιτρέψουν την επαναφορά των ΝΗ-90 σε αποδεκτά επίπεδα επιχειρησιακής διαθεσιμότητος.

Μέσα σε διάστημα μηνών, αναμένεται να αποδώσει και η σύμβαση FOS για τα μαχητικά Mirage, όπως περιέγραψε και ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος στην Βουλή. Εκτιμάται ότι εντός του 2020, με την ανάθεση της συμβάσεως (ή καλύτερα των τριών διαφορετικών συμβάσεων) θα ξεκινήσει η ροή ανταλλακτικών και οι αφανείς ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, οι τεχνικοί, θα μπορέσουν να επαναφέρουν σε πτήση έναν αριθμό αεροσκαφών.

Υπάρχουν όμως και προγράμματα που δεν έχουν εξαγγελθεί, αλλά επίσης μπορούν να αποδώσουν γρήγορα. Σε πρόσφατη ενημέρωση του ΓΕΣ από την ελληνική εταιρεία EODH, παρουσιάσθηκε πρόταση για πρόγραμμα συνολικού εκσυγχρονισμού του ΤΟΜΠ Μ113, με έναρξη παραδόσεων σε διάστημα 12 μηνών από την ανάθεση συμβάσεως. Η τελευταία παράμετρος, πέρα από το συγκριτικώς χαμηλό κόστος της εν λόγω προτάσεως, είναι κρίσιμης σημασίας, επειδή αντιπροσωπεύει δεύτερο σοβαρότατο πλεονέκτημα έναντι άλλων εναλλακτικών που έχει διερευνήσει το ΓΕΣ, όπως η παραχώρηση πλεοναζόντων αλλά μη επιχειρησιακών ΤΟΜΑ από τις ΗΠΑ. Και εκσυγχρονισμένα Μ113, συνιστούν μια σημαντική εξέλιξη που θα αναβαθμίσει τις παραμελημένες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού στον Έβρο.

Πρόταση εκσυγχρονισμού Μ113 HEL παρουσίασε στο ΓΕΣ η ελληνική EODH

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά προγράμματα που μπορούν να “τρέξουν” και να αποδώσουν “αύριο” και όχι εκτός “τακτικώς κρισίμου χρόνου”, καθώς αφορούν οπλικά συστήματα που ήδη έχουμε.

Υπάρχει και άλλο ένα μέτρο, που μπορεί να βοηθήσει και να αποδώσει γρήγορα. Είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, την ανάγκη της οποίας μόλις κατάφερε να εκστομίσει αυτές τις ημέρες κορυφαίο πρόσωπο της κυβερνητικής παρατάξεως, η Ντόρα Μπακογιάννη. Αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι η ΝΔ υποτίθεται ότι ήταν υπέρ του μέτρου αλλά μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, διά στόματος του ΥΕΘΑ άρχισε να σφυρίζει αδιάφορα.

Το σημαντικότερο όμως με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι η αύξηση κατά 3 μήνες, όπως ζητάει το ΓΕΕΘΑ, που και αυτή η αύξηση δεν θεωρείται επαρκής από τους στρατιωτικούς. Το σπουδαιότερο είναι το ΓΕΣ, να αναθεωρήσει το ξεπερασμένο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, που δεν προετοιμάζει σωστά καταρτισμένους κληρωτούς ώστε να σταθούν, να πολεμήσουν και να επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close