Το Lynx KF41 προτείνει η Rheinmetall στον Ελληνικό Στρατό
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η γερμανική Rheinmetall AG προτείνει στον Ελληνικό Στρατό την προμήθεια του ΤΟΜΑ Lynx KF41 στο πλαίσιο μιας συνολικής προσεγγίσεως που συνδυάζει την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων με ευρύτερη βιομηχανική συνεργασία, η οποία υπόσχεται να δώσει νέα πνοή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Στην διάρκεια της DEFEA 2021 η γερμανική εταιρεία δεν είχε περίπτερο αλλά στο αντίστοιχο της ελληνικής εταιρείας EODH υπήρχε αφίσα με το Lynx, γεγονός εκ πρώτης παράδοξο. Η εξήγηση είναι απλή και σχετίζεται με την απόφαση των γερμανικών κολοσσών να καταργήσουν την παλαιά πρακτική των αντιπροσώπων, που δημιούργησε κατά το παρελθόν σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και να καθιερώσουν το καθεστώς του βιομηχανικού εταίρου για τις βιομηχανικές προτάσεις συνεργασίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για σοβαρή μεταβολή από πλευράς KMW και Rheinmetall, που αποδεικνύει ότι η πολυετής συνεργασία αλλά και το όνομα της ελληνικής εταιρείας έχει δημιουργήσει κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα που αφορούν ποιότητα, διαδικασίες, τήρηση συμβατικών χρόνων, αξιοπιστία και διαφάνεια. Επισφράγιση τούτων, ήταν η υπογραφή δεκαετούς συμβάσεως πλαίσιο μεταξύ KMW και EODH στην διάρκεια της DEFEA 2021.
H Rheinmetall προέβη ήδη σε παρουσίαση του Lynx KF41 σε Έλληνες επιτελείς τον περασμένο Ιούνιο (για την οποία περιέργως δεν αναρτήθηκε ενημέρωση στην σχετική ενότητα “Ανακοινώσεις για Εξοπλιστικά” στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ) για μια πρώτη προσέγγιση των δυνατοτήτων του οχήματος και των προοπτικών συνεργασίας. Το Lynx KF41 θεωρείται κορυφαίο παγκοσμίως και δεν είναι τυχαίο ότι είναι μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τον διαγωνισμό νέου ΤΟΜΑ του Στρατού των ΗΠΑ.
Η κάλυψη των απαιτήσεων του Ελληνικού Στρατού, ώστε τα άρματα μάχης Leopard 2 HEL να συνοδεύονται από ομάδες πεζικού σε ένα αναλόγου επιπέδου ΤΟΜΑ αντί του σημερινού Μ113, μπορεί να επιτευχθεί απολύτως. Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της δεκαετίας του 2000, είχε δρομολογηθεί πρόγραμμα προμήθειας ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-3 από την Ρωσία, που αφορούσε 420 μονάδες, στοιχείο το οποίο αποτυπώνει τον αριθμό που υφίσταται ως επιχειρησιακή απαίτηση από πλευράς ΓΕΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πρόταση δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά του Lynx KF41 που θα εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του Ελληνικού Στρατού με ένα κορυφαίο ΤΟΜΑ. Προβλέπει και τρεις πολύ σημαντικές παραμέτρους που αποτυπώνουν το βάθος και τις προοπτικές που διανοίγονται για την χώρα.
α) Για την χρηματοδότηση του προγράμματος, θα εξασφαλισθεί από γερμανικές τράπεζες δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και προνομιακούς όρους αποπληρωμής σε μεγάλο βάθος χρόνου με μικρές και βατές για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα δόσεις.
β) Προτείνεται βιομηχανική συνεργασία που θα περιλαμβάνει την συμπαραγωγή των Lynx KF41 στην Ελλάδα, σε νέα υπερσύγχρονη πρότυπη βιομηχανική μονάδα που θα ανεγερθεί από την Rheinmetall. Η πρόταση κινείται στα πλαίσια της συμβάσεως 2 δισ. € που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2020 με την Ουγγαρία για 218 Lynx KF41, τα οποία θα κατασκευαστούν εγχωρίως σε νεοανεγερθείσα βιομηχανική μονάδα. Και στην Ουγγαρία, η συμφωνία στηρίχθηκε σε ανάλογη που υπεγράφη με την Αυστραλία για την δημιουργία γραμμής παραγωγής 2.500 + 1.000 φορτηγών οχημάτων και 211 τεθωρακισμένων Boxer (8×8) στην οποία θα κατασκευαστούν και τα Lynx KF41, εφόσον επιλεγούν στην σχετική διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον Αυστραλιανό Στρατό.
γ) Σταθερές επένδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε βάθος χρόνου στην νέα βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα, με την μεταφορά ήδη υπάρχοντος έργου από τον φόρτο που ήδη έχει εξασφαλισμένο η γερμανική εταιρεία από άλλες συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο οι προοπτικές είναι μεγαλύτερες και δημιουργούνται επιπλέον θέσεις εργασίας από την πρώτη στιγμή.
Στην Αυστραλία, στο Redbank του Queensland, εγκαινιάστηκαν στις 11 Οκτωβρίου 2020 οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας Στρατιωτικών Οχημάτων (MILVEHCOE) που αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 450 νέες θέσεις εργασίας. Το Κέντρο θα μπορεί να σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάσει κάθε είδους στρατιωτικό όχημα, με σοβαρό ποσοστό εγχώριας συμμετοχής από την ενσωμάτωση προϊόντων Αυστραλιανών αμυντικών βιομηχανιών. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται διαδρομή δοκιμών, θάλαμος ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητος, περίκλειστο πεδίο βολής, εργαστήριο ολοκληρώσεως συστημάτων και μηχανουργείο με λοιπές διοικητικές υπηρεσίες.
Εκτιμάται ότι εφόσον η γερμανική πλευρά μπορεί να εγγυηθεί την χρηματοδότηση του προγράμματος, όχι μόνο θα καλυφθούν σοβαρές επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΣ αλλά, σε συνδυασμό με το κομμάτι της βιομηχανικής συνεργασίας, θα προκύψει σοβαρή συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, κατά τα πρότυπα του προγράμματος προμήθειας των Leopard 2 HEL, με πολύ σοβαρές επιστροφές της επενδύσεως στην χώρα.