Τελετή ονοματοδοσίας 4 Παρακτίων Περιπολικών ISLAND του Πολεμικού Ναυτικού
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης Σημαίας των 4 Παρακτίων Περιπολικών κλάσεως ISLAND αμερικανικής προελεύσεως. Πρόκειται για τα βάσει αποφάσεως του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) στις 3 Ιουλίου 2023:
P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
P288 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
P289 – ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
Η τελετή σηματοδοτεί την εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού ολοκλήρωση των εργασιών ενεργοποιήσεως (reactivation) και αναβαθμίσεως από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και την εντολέα τους VES (Virginia Electronic Systems) υπό την επιστασία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και Πολεμικού Ναυτικού. Το έργο αφορούσε:
- Ενεργοποίηση: Ολοκληρωμένη ανακαίνιση για την επαναφορά των πλοίων σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, περιλαμβάνοντας βελτιστοποίηση και ενσωμάτωση συστημάτων.
- Αναβαθμίσεις: Εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων πλοηγήσεως, επικοινωνίας και επιτηρήσεως, προσαρμοσμένα στις επιχειρησιακές ανάγκες του Αιγαίου και της Μεσογείου.
- Δομικές Ενισχύσεις: Ενίσχυση και προσαρμογή της γάστρας για παρατεταμένη διάρκεια ζωής και βελτιωμένες επιδόσεις σε δυναμικές θαλάσσιες συνθήκες.
Ανάδοχοι των τεσσάρων νέων Παράκτιων περιπολικών ήταν η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας με καταγωγή από τη νήσο Λέσβο κ. Μιλένα Κοντού (ΠΠ ΓΑΛΑΝΗΣ), η αδελφή του ήρωα Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού κ. Μαρία Γιαλοψού (ΠΠ ΓΙΑΛΟΨΟΣ), η πρωτεύσασα μαθήτρια Γ’ λυκείου των Φούρνων καθώς και δισεγγονή του ήρωα Νικολάου Μαούνη, ο οποίος έπεσε ηρωικά τον Οκτώβριο του 1944 όταν το Ν/Α «ΚΩΣ» χτυπήθηκε από νάρκη, κ. Μαρία Σκαραμάγκου (ΠΠ ΛΙΑΣΚΟΣ) και ο μεγαλύτερος από τους μοναδικούς δύο μαθητές του σχολείου της Ψερίμου, ο μικρός Πανορμίτης Μαύρος (ΠΠ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ).
Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι τα νέα πλοία αποτελούν μέρος της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό και ανανέωση του Στόλου και των δυνατοτήτων του. Είναι κομμάτι υλοποίησης της επικαιροποιημένης Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο αύξησης της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα νέα παράκτια περιπολικά, θα προσδώσουν νέες δυνατότητες στην επιτήρηση του Αιγαίου, τις ναυτικές επιχειρήσεις και την προστασία των ανατολικών συνόρων της ΕΕ αλλά θα επαυξήσουν και τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού σε κοινωνική προσφορά. Η πρόσκτηση δε των πλοίων, συνιστά επισφράγιση της συμμαχικής στρατηγικής σημασίας σχέσης με τις ΗΠΑ, επεσήμανε ο Α/ΓΕΝ, ο οποίος στάθηκε στην όλη συμμετοχή των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, λέγοντας: «Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας για τις εργασίες εξαιρετικού επιπέδου επανενεργοποίησης και αναβάθμισης των νέων πλοίων. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η εμπιστοσύνη του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία αλλά και η εν γένει συνεισφορά τους στο παρόν και το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού».
Ακολούθως, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ανέφερε στον χαιρετισμό που απηύθυνε:
«Είναι για μένα μεγάλη χαρά αλλά και μου δημιουργεί ένα αίσθημα τιμής και υπερηφάνειας η παρουσία μου σήμερα στην τελετή ονοματοδοσίας των τεσσάρων σκαφών τύπου ISLAND. Των Περιπολικών σκαφών «ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ», «ΓΑΛΑΝΗΣ», «ΛΙΑΣΚΟΣ» και «ΓΙΑΛΟΨΟΣ».
Όπως είπε προηγουμένως ο Αρχηγός του Ναυτικού, η επιλογή των ονομάτων είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού και αποτίει φόρο τιμής σε στελέχη μας που έχασαν τη ζωή τους. Θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας.
Τον Υποκελευστή Ιωάννη Μαντούβαλο, ο οποίος χάθηκε κατά τον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ στην Τήνο, στις 15 Αυγούστου του 1940.
Τον Υποκελευστή Γεώργιο Γαλάνη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στον ΑΔΡΙΑ, στις 22 Οκτωβρίου του 1943.
Τον Υποκελευστή Αντώνη Λιάσκο, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη βύθιση του Αντιτορπιλικού (Α/Τ) μας ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ στη Λέρο, τον Σεπτέμβρη του 1943.
Και τον Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, ο οποίος έπεσε στα Ίμια, την 31η Ιανουαρίου του 1996.
Σήμερα, αυτά τα τέσσερα περιπολικά, με τις ιστορικές μνήμες που λόγω του ονόματός τους τα συνοδεύουν, εντάσσονται στον Στόλο, αντικαθιστώντας υφιστάμενα μέσα, όπως προβλέπει η «Ατζέντα 2030».
Η ένταξη αυτή συνεχίζει την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αλλά θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφερθώ πέραν από την ενίσχυση, και στη διαφορετική προσέγγιση. Δηλαδή, στην αλλαγή του δόγματός μας.
Γιατί το Ναυτικό μας, της νέας εποχής, θα υπερβαίνει επί τη βάσει των δυνατοτήτων που θα έχει, την απλή προστασία του Αιγαίου και θα αποκτήσει δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν και πέραν αυτής.
Κατ’ αρχάς, με τις νέες φρεγάτες, τις Belharra, οι οποίες όπως έχω πει και στο παρελθόν, θα φέρουν και στρατηγικά όπλα.
Είναι ο συνδυασμός FDI HN – MdCN η καλύτερη επιλογή για στρατηγικό πυραυλικό οπλοστάσιο;
Γιατί, κυρίες και κύριοι, οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), οι συνθήκες δημιουργίας των οποίων φέρουν την υπογραφή μου και τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδίως δε η συμφωνία με την Αίγυπτο, απαιτούν δυνατότητα προστασίας τους και επί του πεδίου, επί των θαλασσίων ζωνών αυτών.
Το Αιγαίο, χρησιμότατο για τον Ελληνισμό, θα προστατεύεται πλέον και από τον αντιαεροπορικό, και από τον αντί-drone, και από τον αντιπυραυλικό θόλο. Όχι μόνον από το Πολεμικό Ναυτικό και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Τα οπλικά συστήματα αυτά, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Δωδεκαετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Δαπανών, το οποίο αμέσως προσεχώς, μόλις δοθούν οι ημερομηνίες από τη Βουλή των Ελλήνων, θα παρουσιαστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά. Είναι ένα πρόγραμμα μέσα στο στενό, –πρέπει να πω– δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο η οικονομική πραγματικότητα μάς επιβάλλει.
Το Δωδεκαετές περιλαμβάνει καινοτόμα προγράμματα, αλλά και προγράμματα εκσυγχρονισμού.
Όμως η ιδέα πίσω από το Δωδεκαετές είναι η μόχλευση πόρων για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την Άμυνα.
Για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα προγράμματα αυτά είναι ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, των ΡΟΥΣΣΕΝ, των υποβρυχίων μας, τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Το ίδιο, δηλαδή η συμμετοχή του ελληνικού παράγοντα, θα ισχύσει και για τον επόμενο τύπο των φρεγατών μας, αλλά και για τον επόμενο τύπο των υποβρυχίων.
Ήδη, όμως, η κατάσταση έχει μεταβληθεί. Προχωράμε μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) με προγράμματα χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής αξίας και με μεγάλες δυνατότητες μόχλευσης. Και αναφέρομαι σε αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα, σε αυτόνομα κινούμενα κάτω από τη θάλασσα, σε κρυπτασφαλισμένα επικοινωνιακά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, σε συστήματα κυβερνοπολέμου.
Έχουμε ήδη μια μεγάλη επιτυχία, την οποία μου επιτρέπετε να διαφημίζω. Αναφέρομαι στο σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», το οποίο έχει πλέον δώσει δείγματα και σε πραγματικές συνθήκες μάχης.
Όμως, και εδώ πρέπει να είμαι μαζί σας ειλικρινής, όσο κι αν είναι καινοτόμες αυτές οι προσεγγίσεις, δεν είναι δυνητικές επιλογές της παρούσας Κυβέρνησης. Αυτές οι αντιμετωπίσεις είναι τα καθυστερημένα τέκνα της ανάγκης. Της ανάγκης για την εθνική μας επιβίωση.
Διότι αυτό εδώ είναι το διακύβευμα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη συστράτευση όλου του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας πίσω από αυτή την προσπάθεια.
Κυρίες και κύριοι, σας λέω το αυτονόητο. Η κυριαρχία στις θάλασσές μας είναι, επίσης, συνθήκη επιβίωσης του Ελληνισμού. Και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εδώ στη Σαλαμίνα ο τόπος βοά γι’ αυτή την αρχαιότητα. Η ναυτοσύνη των Ελλήνων υπήρξε πυλώνας και της εθνικής μας ταυτότητας, και του εθνικού μας DNA, και της επιβίωσής μας.
Ζούμε σε καιρούς αστάθειας. Έχω πει επανειλημμένα τις τελευταίες φορές που είχα δημόσιο λόγο ότι η αστάθεια είναι η νέα σταθερά.
Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων για να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες προκλήσεις.
Η ατζέντα της μεταρρύθμισής μας, η «Ατζέντα 2030» προβλέπει ένα σύγχρονο και ισχυρό Ναυτικό. Το πιο σύγχρονο και το πιο ισχυρό στην ελληνική ιστορία, το οποίο θα προασπίζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τον γεωγραφικό μας χώρο, τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Τα σκάφη που βρίσκονται μπροστά μας είναι σκάφη που φέρουν ονόματα τα οποία τα καθιστούν κι αυτά τμήμα του ενιαίου εθνικού μας αφηγήματος, της κοινής μας διαχρονικής αναφοράς, της βασικής ρίζας ενότητας του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους.
Αυτά τα πλοία θα προβάλλουν τη γαλανόλευκη σημαία μας, θα εκτελούν την αποστολή τους, και εύχομαι ο Άγιος Νικόλας να τα προστατεύει».
Τα ερωτήματα για τους MdCN και ο περιορισμένος εκσυγχρονισμός των MEKO 200
Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Nαυπηγείων Σαλαμίνας Δρ Γεώργιος Κόρος, είπε στον χαιρετισμό του:
«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας στην επίσημη τελετή ονοματοδοσίας των 4 περιπολικών πλοίων τύπου ISLAND του Πολεμικού μας Ναυτικού:
- ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
- ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
- ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
- ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
Είναι τιμή μας η τέλεση της σημερινής εκδήλωσης στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες. Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την επιτυχή έκβαση ενός πρότζεκτ που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού μας Ναυτικού, του US Coast Guard και των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, με σκοπό την επεν-ενεργοποίηση και αναβάθμιση των 4 περιπολικών πλοίων που βλέπετε πίσω μου.
Για εμάς, το πρότζεκτ ξεκίνησε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την Virginia Electronic Systems στις 2 Νοεμβρίου 2023 και προέβλεπε εκτεταμένες εργασίες επιθεώρησης, troubleshooting, επισκευής και αναβάθμισης όλων των συστημάτων των πλοίων.
Ήταν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρότζεκτ, όχι τόσο για τεχνικούς λόγους, καθώς τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας φυσικά δεν είναι ξένα σε πρότζεκτ τέτοιου βεληνεκούς και τα πλοία είναι καλοσχεδιασμένα και κατασκευασμένα σε πολύ υψηλά στάνταρ, αλλά, κυρίως επειδή απαιτούσε την συνεργασία πολλών και διαφορετικών φορέων, με διαφορετικά υπόβαθρα, διαφορετικές διαδικασίες και κουλτούρες, αλλά με έναν κοινό στόχο: να παραδώσουμε στο Πολεμικό μας Ναυτικό 4 άξια πλοία, με μεγάλη διάρκεια ζωής μπροστά τους, έτοιμα και ικανά να το υπηρετήσουν.
Η επιτυχής συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών φορέων είναι απόδειξη πως αυτό το πρότζεκτ μπορεί να αποτελέσει προπομπό άλλων, δηλαδή την απόκτηση νέων πλωρών, υψηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανακατασκευασμένες από ελληνικά χέρια, σε πολύ υψηλά αμερικανικά στάνταρ.
Στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας είμαστε περήφανοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτό το πρότζεκτ και να συνεργαστούμε για πρώτη φορά με την αμερικανική Ακτοφυλακή καθώς οι γνώσεις που αποκτήσαμε, θεωρώ ότι μας ανέβασαν ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην διεθνή ναυπηγική βιομηχανία, τόσο στον χώρο των παρακτίων περιπολικών, όσο και στον ιδιαίτερα μικρό χώρο των εκλεκτών ναυπηγείων που έχουν δυνατότητα να επαν-ενεργοποιούν πλοία.
Όμως αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς την Virginia Electronic Systems, η οποία έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους και σκληρές διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να μας εμπιστευτεί την εκτέλεση αυτού του έργου.
Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες και πλέον φίλους στην Virginia Electronic Systems, για την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές μας, για την άριστη συνεργασία και τον επαγγελματισμό τους, όπως και για την αμεροληψία τους, καθώς, χωρίς αυτά, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ.
Εν κατακλείδι θέλω να τονίσω πως τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, για άλλη μια φορά μετά την επιτυχία των φρεγατών BELHARRA, απέδειξαν ότι είναι πιστός και ικανός σύμμαχος του Πολεμικού Ναυτικού, πως έχουν την απαραίτητη δομή, τις εγκαταστάσεις, το γνωστικό επίπεδο, την κουλτούρα και ως εκ τούτου την ικανότητα να κατασκευάζουν, να αναβαθμίζουν και να συντηρούν οποιοδήποτε σκάφος απαιτηθεί – με άμεση ετοιμότητα.
Αξιότιμοι κύριοι κυβερνήτες των σκαφών.
Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έβαλαν όλη τους την τέχνη για να σας παραδώσουν πλοία ασφαλή, έτοιμα και ικανά για τις αποστολές σας. Σας ευχόμαστε καλές θάλασσες στις πλώρες σας και ο Άη Νικόλας να σας φυλάει».
Περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR επιθεωρεί στις ΗΠΑ το Πολεμικό Ναυτικό