Τα “υπερόπλα” M1117 που… τρόμαξαν την Τουρκία και η εξέλιξη του προγράμματος
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Τουρκία, στην προπαγανδιστική της προσπάθειά της να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν παραβιάζουσα διεθνείς συνθήκες και σε τελική ανάλυση ως “απειλή”, στηρίχθηκε στις εικόνες της μεταφοράς Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνωρίσεως M1117 σε ελληνικές νήσους. Καθώς συνδυάζουν την προπαγάνδα τους με πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ Αθηνών – Ουάσιγκτον αφορούσες την εξυπηρέτηση στρατηγικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, με τον κωμικό ισχυρισμό ότι οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν τεράστιες δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία (οπότε αυτή… κινδυνεύει) και δευτερευόντως με τις άνευ περιορισμών πωλήσεις – παραχωρήσεις αμερικανικού αμυντικού υλικού στην Ελλάδα (εν αντιθέσει με την Τουρκία) είναι προφανές ότι οι Τούρκοι μπορούν να καταγγείλουν ακόμη και το αμερικανικό… πιστόλι με το οποίο είναι εφοδιασμένοι οι Έλληνες στρατιώτες.
Η τουρκική προσπάθεια αποβλέπει στην άρση των διαφαινομένων περιορισμών εγκρίσεως στην πώληση και την αναβάθμιση μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας από τις ΗΠΑ. Για να καταστήσουν τις ΗΠΑ “συνένοχες”, όχι μόνο ως προς την… απειλή εις βάρος της Τουρκίας αλλά και ως προς την δήθεν παραβίαση των διεθνών συνθηκών, οι Τούρκοι επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν το αμερικανικό… υπερόπλο M1117, που απειλεί μάλλον την τουρκική 4η Στρατιά στις έναντι Μικρασιατικές ακτές. Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να καταπίνει τον κουτοπόνηρο εκβιασμό.
Εδώ μπορούμε να πούμε ότι οι εικόνες των M1117 που δημοσιοποίησαν οι Τούρκοι, δείχνουν ότι το ΓΕΣ μάλλον επισπεύδει την μεταφορά τους στις νήσους, με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής τους ικανότητος, ακριβώς επειδή η Άγκυρα εντείνει την επιθετική ρητορική και συμπεριφορά της. Το στοιχείο της επισπεύσεως διακρίνεται από το ότι τα οχήματα που προωθούνται τελευταίως, παραμένουν βαμμένα με την μπεζ απόχρωση που έφεραν σε αμερικανική υπηρεσία. Αυτό δεν συνέβαινε με τις αρχικές παρτίδες, τα οχήματα των οποίων έβαφε το 301 Εργοστάσιο Βάσεως με χρώματα παραλλαγής του Ελληνικού Στρατού. Αυτό σημαίνει ότι αποφασίστηκε να μην χαθεί χρόνος για την βαφή των οχημάτων στο 301 ΕΒ αλλά αυτά προωθούνται πιο γρήγορα στις μονάδες, όπου και θα εκτελεστεί προφανώς η διαδικασία της νέας βαφής τους εν ευθέτω χρόνω.
Η παραλαβή των M1117 από τις μονάδες, συμπληρώνει ελλείψεις και καλύπτει κενά, βελτιώνοντας την ικανότητα ανταποκρίσεως σε ένα εύρος αποστολών που μέχρι πρότεινος εκαλύπτοντο με υποδεέστερο υλικό. Επιπλέον, η πρόσφατη έναρξη αντικαταστάσεως των προβληματικών και χαμηλής επιχειρησιακής διαθεσιμότητος τεθωρακισμένων BMP-1 από οχήματα M113, βελτιώνει την ετοιμότητα των εμπλεκομένων στην διαδικασία μονάδων, οι οποίες έχουν πλέον στην θέση τους οχήματα που υποστηρίζονται και συντηρούνται καλύτερα, με αποτέλεσμα να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο πολύ μεγαλύτερο αριθμό για την κάλυψη των αποστολών τους.
Όμως τα “υπερόπλα” M1117 που έχουν… αναστατώσει τους Τούρκους, μεταφέρονται στις μονάδες με υποβαθμισμένο οπλισμό, αφού φέρουν μόνο ένα πολυβόλο 7,62 mm. Στην LOA-GR-B-IAO που συμβασιοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2021, δεν περιλαμβάνεται ο τυπικός οπλισμός των οχημάτων σε αμερικανική υπηρεσία, δηλαδή πολυβόλο βομβίδων Mk19 Mod 3 των 40 mm, βαρύ πολυβόλο M2HB των 12,7 mm και πολυβόλο M240 των 7,62 mm. Έξι μήνες μετά, στις 1 Οκτωβρίου 2021 η ΓΔΑΕΕ υπέβαλε στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αίτημα τροποποιήσεως της LOA, ώστε να περιληφθεί η προμήθεια οπλισμού, ανταλλακτικών, βιβλιογραφίας, εκπαιδεύσεως κ.λπ. Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπάρχει εξέλιξη με την συμπληρωματική LOA.
Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ εξαρχής, τα οχήματα μπορεί να παραχωρούνται ως πλεονάζον υλικό (ΕDA) από τις ΗΠΑ ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και κόστος που θα πρέπει να καταβληθεί από πλευράς ΓΕΣ. Το συνολικό κόστος έχει υπολογισθεί μεταξύ 80-102 εκατ. $. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα έξοδα μεταφοράς των οχημάτων στην Ελλάδα, που έχουν προσδιορισθεί στην σύμβαση σε 14.823.638 $. Το κόστος αυτό, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού όπως είναι αντιληπτό η παράδοση και ένταξη των οχημάτων στο δυναμικό του Ελληνικού Στρατού προϋποθέτει την δημιουργία αποθέματος ανταλλακτικών για την ομαλή συντήρησή τους σε βάθος χρόνου. Η σχετική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη με τις αμερικανικές υπηρεσίες, μέσω καταρτίσεως της συμβάσεως GR-B-FGY και περιπτώσεως Προγράμματος Τυπικής Αποκτήσεως (SNAP case). Αλλά το κόστος θα αυξηθεί και από την προμήθεια οπλισμού που έχει ζητηθεί, ο οποίος στην περίπτωση των πολυβόλων βομβίδων, επιβάλει την προμήθεια πυρομαχικών 40 mm προς δημιουργία πολεμικού αποθέματος, εκπαιδεύσεως κ.λπ.
Συνοπτικώς, τα 1.200 M1117 που έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ, θα απορροφήσουν σε ένα πρώτο βάθος χρόνου κονδύλια της τάξεως των 150 εκατ. $ κατά προσέγγιση. Στην παρούσα φάση, έχουν παραληφθεί 444 οχήματα συνολικώς.