Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα Apache στον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εφέτος στην μεγάλη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018, η ηγεσία του ΓΕΣ θέλησε να τονίσει εμφαντικώς τις ικανότητες νυκτερινού αγώνος, λόγω των αυτονόητων αυξημένων απαιτήσεων που απαιτεί ο πόλεμος υπό το πέπλο του σκότους. Εάν ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τεχνολογικής επαρκείας από πλευράς οπλικών συστημάτων με νυκτερινά συστήματα προσκτήσεως στόχων, την κατάσταση αναμένεται να αναβαθμίσουν έτι περαιτέρω τα ελικόπτερα ένοπλης αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior των οποίων η έναρξη παραλαβής αναμένεται το 2019. Αυτό και μόνο, δικαιολογεί απολύτως την επιμονή του ΓΕΣ στην εν λόγω προμήθεια.

Η συμβολή της Αεροπορίας Στρατού είναι καθοριστική και από την δεκαετία του 1990 ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα με την ένταξη σε υπηρεσία των επιθετικών ελικοπτέρων Apache. Από τότε όμως παρήλθαν αρκετά έτη και τα 19 ελικόπτερα της εκδόσεως ΑΗ-64Α από την αρχική παραγγελία, δεν αναβαθμίστηκαν και σήμερα κινδυνεύουν με τεχνολογική απαξίωση. Τα ηλεκτροπτικά τους συστήματα είναι τεχνολογίας της δεκαετίας του 1980 και δεν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα ούτε των νεοτέρων AH-64DHA αλλά ούτε καν με αυτά των OH-58D.

Ο ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ είναι μία άσκηση στην οποία διαπιστώνονται όχι μόνο οι δυνατότητες αλλά και οι ελλείψεις. Στην τελική φάση στον Έβρο, ένα παρατηρητικό μάτι θα έβλεπε ότι συμμετείχαν αποκλειστικώς τα ΑΗ-64Α του 1ου ΤΕΕΠ. Τα ελάχιστα τεχνολογικώς υπέρτερα AH-64DHA του 2ου ΤΕΕΠ, είχαν άλλη συμμετοχή στο Αιγαίο. Όσο και αν τα OH-58D ενισχύσουν την επιθετική αιχμή της Αεροπορίας Στρατού, δεν θα είναι παρά μόνο συμπληρωματικά των Apache. Κι εφόσον η σπονδυλική στήλη των τελευταίων απαρτίζεται από την παλαιότερη έκδοση, με υποβαθμισμένες ικανότητες νυκτερινού αγώνος, καθίσταται προφανής η προσοχή που πρέπει να αποδοθεί σε αυτά.

Η αναβάθμιση των AH-64A είναι μία υπόθεση που απασχολεί από ετών το ΓΕΣ, τόσο επειδή κάποια υποσυστήματά τους έχουν παύσει να υποστηρίζονται, όσο κι επειδή το ηλεκτροπτικό τους σύνολο είναι σήμερα ξεπερασμένο ενώ τα συστήματα επικοινωνιών τους επίσης δεν είναι τα δέοντα, για ασφαλείς διακλαδικές επιχειρήσεις. Το ΓΕΣ δραστηριοποιείται επιτυχώς ώστε να βρει λύσεις σε επιμέρους ζητήματα των Apache αλλά δεν μπορεί να δώσει συνολική λύση. Η επιλογή της αναβαθμίσεώς τους από το Ισραήλ, μπορεί να μην έχει υλοποιηθεί, αντιπροσωπεύει όμως την μοναδική επιλογή. Η ELBIT Systems έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη προτάσεις και επανέρχεται, με τελευταίες ενημερώσεις προς το ΓΕΣ τον περασμένο Μάιο. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό ωστόσο, ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός που διατίθεται στο ΓΕΣ, δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια.

Εάν όμως θέλουμε να διατηρήσουμε ένα σοβαρό πλεονέκτημα έναντι του εχθρού, η φροντίδα του στόλου των Apache πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η Αεροπορία Στρατού διατηρούσε ανέκαθεν αυτό το πλεονέκτημα έναντι του εχθρού, ο οποίος όμως σύντομα θα ολοκληρώσει τις παραλαβές των δικών του επιθετικών ελικοπτέρων Τ129, που θα ανέρχονται σε 58. Ωστόσο, σε επιδόσεις, η τουρκική πλατφόρμα υστερεί έναντι του Apache και στέκεται επάξια έναντι αυτού, μόνο από πλευράς ηλεκτροπτικών αισθητήρων. Με μικρή επένδυση, μετά την προσθήκη των 70 OH-58D, εκ των οποίων 36 με πλήρεις πολεμικές ικανότητες, η αναβάθμιση των 19 Apache, σε συνδυασμό με τα εναπομείναντα 9 Apache Longbow, μπορεί να διατηρήσει την ποιοτική υπεροχή που παραμένει πάντα κρίσιμο ζητούμενο.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close