Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Συνδυασμός T-80U + 9M119 και η εξέλιξη της αρματικής απειλής στην Κύπρο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, έγινε γνωστή η πραγματοποίηση το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου στο Πεδίο Βολής Κιτίου, βολών αντιαρματικών πυραύλων επί θαλασσίων στόχων, από άρματα μάχης Τ-80U.

Στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνονται αντιαρματικοί πύραυλοι τύπου 9M119 Refleks που κατευθύνονται με “ίππευση” δέσμης λέιζερ σε μέγιστο βεληνεκές 4.000 μέτρων. Αντιαρματικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από το πυροβόλο άρματος, είναι ένα φθηνό και καλό όπλο με το οποίο πρακτικώς αυξάνεται το δραστικό βεληνεκές του άρματος και η φονικότητα εν γένεια, καθότι επιτυγχάνεται υψηλή ακρίβεια πλήγματος. Με τέτοια όπλα, το άρμα μπορεί να εμπλέξει αντίπαλα άρματα πριν ακόμη προσεγγίσουν αυτά εντός δραστικού βεληνεκούς πυροβόλου, δηλαδή πρακτικώς πριν ξεκινήσει μια αρματομαχία, δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις θετικής εκβάσεως. 

Οι δύο Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων της Εθνικής Φρουράς που επιχειρούν με το άρμα Τ-80U, χάρη στο πυροβόλο τύπου 2Α46Μ-1 των 125 mm, είναι το ισχυρότερο άρμα στην Κύπρο. Χάρη στον πύραυλο 9Μ119 η ισχύς του άρματος επαυξάνεται ωστόσο, είναι αντιληπτό ότι από πλευράς επιδόσεων η διατρητική ικανότητα του πυραύλου περιορίζεται δραστικώς έναντι σύγχρονων πρόσθετων θωρακίσεων.

Η πολεμική κεφαλή του 9Μ119 είναι κοίλης γομώσεως (HEAT) με επίδοση διατρήσεως μεταξύ 700-900 χιλ. ελατού ομογενούς χάλυβα (RHA). Περιορισμός επιδόσεως προκύπτει από την σχετικώς μικρή, για τα σύγχρονα δεδομένα, διάμετρο του πυραύλου, προκειμένου να εκτοξεύεται από τον σωλήνα του πυροβόλου.

Τοιουτοτρόπως, το Τ-80U κρίνεται επαρκές για την αντιμετώπιση τόσο των Μ48Α5Τ2, όσο και των Leopard 2A4 των τουρκικών δυνάμεων κατοχής. Οι θώρακες των αρμάτων αυτών δεν αποτελούν πρόκληση ωστόσο, το Leopard 2A4 είναι δυνατό να αναβαθμιστεί στην προστασία με σύγχρονη πρόσθετη θωράκιση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η τουρκική Roketsan ολοκλήρωσε την ανάπτυξη Εκρηκτικής Θωρακίσεως Αντιδράσεως (ERA) για το άρμα Leopard 2A4 και πληροφορίες αναφέρουν ότι 40 άρματα του τύπου πρόκειται να υποβληθούν σε σχετικές εργασίες αναβαθμίσεως. Εάν πρόκειται για τα άρματα που βρίσκονται στα κατεχόμενα, τότε η επιβιωσιμότητα του τύπου έναντι του T-80U, θα αυξηθεί σοβαρά.

υνδ

Παραλλήλως, η Roketsan αναπτύσσει τον αντιαρματικό πύραυλο πυροβόλου άρματος Tanok, που θα βάλλεται από λειόκαννα πυροβόλα 120 mm. Ο πύραυλος κατευθύνεται με την μέθοδο του ημιενεργού λέιζερ και θα έχει βεληνεκές 6.000 μέτρα. Συνεπώς, το όπλο μπορεί να αναβαθμίσει σοβαρά την ισχύ πυρός των Leopard 2A4 των δυνάμεων κατοχής.

Είναι προφανές ότι η ανάγκη διαρκούς αναβαθμίσεως του αρματικού δυναμικού, προκειμένου να αντιμετωπίζεται η απειλή αλλά και να υφίσταται ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου, διατηρείται επίκαιρη.

Στην περίπτωση της Εθνικής Φρουράς, περαιτέρω “επένδυση” στο T-80U κρίνεται αμφίβολης αξίας. Για πολιτικούς λόγους, η προμήθεια αρμάτων από την Ρωσία δεν είναι πρόσφορη λύση. Τα υφιστάμενα άρματα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχυθούν σε αριθμό, με την εξασφάλιση αρμάτων του τύπου από χρήστες που απέκτησαν μικρούς αριθμούς και προφανώς τα αξιοποιούν σε δευτερεύοντες ρόλους, όπως η Αίγυπτος (14) ή η Νότιος Κορέα (35).

Από την άλλη, μια δοκιμασμένη εναλλακτική λύση, διαδεδομένη και ισορροπημένη ως πρακτική από πλευράς κόστους προς απόδοση, είναι η αναβάθμιση υπαρχόντων αρμάτων μάχης. Η συνηθέστερη επιλογή αφορά την αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου Πυρός και της ικανότητος νυκτερινού αγώνος, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της θωρακίσεως.

Πέραν των Τ-80U, η Εθνική Φρουρά διαθέτει και μία ΕΜΑ εφοδιασμένη με τα γαλλικά ΑΜΧ-30Β2, που μπορεί στον τομέα του ΣΕΠ να βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο, όμως στην θωράκιση υπολείπονται τραγικά. Η λεπτή θωράκιση του ΑΜΧ-30Β2, μόλις 50 χιλ. πάχους το μέγιστο, κινείται σε επίπεδα προστασίας χαμηλότερα ακόμη και των θωρακίσεων σύγχρονων ΤΟΜΑ!

Αλλά η Εθνική Φρουρα, όπως και ο Ελληνικός Στρατός, όπως έχουμε σχολιάσει και παλαιότερα, δεν έχουν αναβαθμίσει ποτέ τεθωρακισμένο όχημα ως προς τον βαθμό προστασίας. Η διαφορά τους σε σχέση με άλλους στρατούς που το πράττουν, είναι ότι δεν πολεμάνε και δεν χύνεται αίμα. Υποτίθεται όμως ότι βρίσκονται σε αυξημένο επίπεδο εγρηγόρσεως, λόγω της διαρκούς τουρκικής απειλής και της κατοχής του 36% της Κύπρου.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close