Συμφωνία συνανάπτυξης του KF-51 Panther με την Ουγγαρία;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Φαίνεται να βρέθηκε ο πρώτος πελάτης για το άρμα μάχης KF51 Panther της Rheinmetall και αυτός δεν είναι άλλος από την Ουγγαρία, υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας, δεν έχει γίνει σχολιασμός. Επικαλούμενο πηγές σχετικές με το θέμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει έλθει σε αρχική συμφωνία, υπό τον όρο η πλήρης ανάπτυξη του νέου άρματος να γίνει στην χώρα, δηλαδή στο εργοστάσιο του Ζάλεγκερσζεγκ, που έχει ανεγερθεί υπό το σχήμα κοινοπραξίας του Δημοσίου με την Rheinmetall.
Η γερμανική εταιρεία έχει αναχθεί σε στρατηγικό εταίρο για την ανάταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και η δυναμική μέσα από τα προγράμματα τεθωρακισμένων KF41 Lynx και πυρομαχικών, επεκτείνεται τώρα και στο πεδίο των αρμάτων μάχης. Στην περίπτωση νέας συμφωνίας για την πλήρη ανάπτυξη του Panther, η Ουγγαρία θα συνεισφέρει με το ποσό των 300 εκατ. € περίπου, κατά την Handelsblatt.
Το KF51 Panther παρουσιάσθηκε δημοσίως τον Ιούνιο του 2022 υπό μορφή λειτουργικού πρωτοτύπου και βρίσκεται ακόμη σε φάση αναπτύξεως. Βασικό στοιχείο σε αυτήν, είναι η ανάπτυξη νέου σκάφους ώστε να μην στηρίζεται στο υπάρχον του άρματος Leopard 2. H Rheinmetall επιδιώκει διακαώς να εξασφαλίσει τον πρώτο πελάτη για το νέο της άρμα, διεμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα του Κυρίου Συστήματος Χερσαίου Αγώνα (MGCS) της γερμανογαλλικής KNDS, που δεν δείχνει ιδιαίτερη πρόοδο. Εν τούτοις, το Panther χρειάζεται ακόμη ανάπτυξη και η εξεύρεση εταίρου που θα συνεισφέρει στο κόστος και μελλοντικώς θα προμηθευτεί το άρμα, είναι τυπική πρακτική στην αμυντική βιομηχανία, αποτελώντας ταυτοχρόμως ευκαιρία για χώρες με στιβαρή πολιτική στον συγκεκριμένο χώρο.
Η Ουγγαρία, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που αναπτύσσει με την αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας, εξυπηρετεί όχι μόνο στόχους αμυντικής, βιομηχανικής και οικονομικής πολιτικής αλλά, όπως φαίνεται και εξωτερικής πολιτικής. Η απροκάλυπτη φιλορωσική στάση της κυβερνήσεως Όρμπαν, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε επίπεδο ΕΕ, χωρίς σημάδια κάμψεως όμως από πλευράς Βουδαπέστης. Η στενή και σε βάθος συνεργασία με την Γερμανία στην αμυντική βιομηχανία δημιουργεί ερίσματα της Βουδαπέστης στο Βερολίνο, συντελώντας στον έλεγχο – εξισορρόπηση των αντιδράσεων σε ΗΠΑ – Ευρώπη κι εξυπηρετώντας συνολικότερα την εξωτερική πολιτική του πρωθυπουργού Βίκτωρ Όρμπαν.