Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Στοιχεία για το πρόγραμμα LOTUS από την INTRACOM Defense

H INTRACOM DEFENSE (IDE) συμμετείχε με ομιλητή τον κ. Σπύρο Αποστολάκο (Section Manager, Unmanned Systems) στην ημερίδα με θέμα «Μη Επανδρωμένα Εναέρια Μέσα, η Ελληνική Παράμετρος» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, ο κ. Αποστολάκος συμμετείχε στην 1η ενότητα του webinar με θέμα «H Απειλή σήμερα στην περιφέρεια της Ελλάδας καθώς και οι προτάσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα Μη Eπανδρωμένα Εναέρια Μέσα», κατά την οποία παρουσίασε αναλυτικά το σύστημα LOTUS.

Το σύστημα LOTUS (Low Observable Tactical UaS)

Πιο συγκεκριμένα, το LOTUS θα είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό, αξιόπλοο και διαλειτουργικό Τακτικό Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣΜηΕΑ) χαμηλής παρατηρησιμότητας, ειδικά σχεδιασμένο για εφαρμογές επιτήρησης και αναγνώρισης πάνω από εχθρικό έδαφος. Το σύστημα LOTUS αποτελείται από:

  • Ένα μητρικό σκάφος, βασισμένο στην καινοτόμα διαμόρφωση Blended Wing Body (BWB), σχεδιασμένο για χαμηλό ίχνος ραντάρ καθώς και υπέρυθρης και ακουστικής ταυτότητας, το οποίο θα ενσωματώνει πολλαπλούς αισθητήρες επισκόπησης και σύστημα αυτοπροστασίας έναντι εχθρικών απειλών όπως πύραυλοι.
  • Έως και τέσσερα μικρότερα αεροχήματα (drones) τα οποία θα εκτοξεύονται από το μητρικό σκάφος. Τα drones θα υλοποιούν προηγμένες δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας ούτως ώστε να δύνανται να εκτελέσουν περίπλοκες αποστολές αναγνώρισης όσο το μητρικό σκάφος παραμένει σε απόσταση ασφαλείας.
  • Έναν ευέλικτο, διαλειτουργικό και κυβερνοασφαλή σταθμό ελέγχου.
  • Αξιόπιστα και διαλειτουργικά συστήματα επικοινωνιών.

Χαρακτηριστικά LOTUS

Το σύστημα LOTUS θα είναι μία νέα σχεδίαση, κάνοντας εφικτή την υλοποίηση σειράς καινοτόμων χαρακτηριστικών, όπως:

  • Δυνατότητες συστήματος MALE σε τακτικό μέγεθος, αξιοποιώντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην ελαχιστοποίηση του μεγέθους, βάρους και κατανάλωσης των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων.
  • Αξιοπλοϊμότητα, καθώς σχεδιάζεται βάσει του προτύπου NATO STANAG 4671, παρέχοντας σαφή πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την αυξημένη ασφάλεια και την ευκολότερη ενσωμάτωση σε πολιτικό εναέριο χώρο.
  • Διαλειτουργικότητα, βασισμένη σε εκτεταμένη υποστήριξη των αντίστοιχων προτύπων του ΝΑΤΟ για περιβάλλοντα net-centric warfare.
  • Αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες, μέσω της δημιουργίας δικτύου διασυνδεδεμένων πομποδεκτών στο έδαφος σε θέσεις διαφορετικές του (των) σταθμού(ων) ελέγχου, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη επικοινωνία με το αερόχημα μέσω πολλαπλών οδεύσεων.
  • Τεχνητή Νοημοσύνη, τόσο για την αντίληψη του περιβάλλοντος όσο και για την αυτόνομη εκτέλεση μέρους της αποστολής τους.
  • Κυβερνοασφάλεια, υιοθετώντας αρχές “security-by-design”.
  • Επεκτασιμότητα σε δύο άξονες.
  • Ενσωμάτωση νέων φορτίων αποστολής όπως συσκευές Ηλεκτρονικού Πολέμου και τη μετατροπή του σε combat UAV.

Παρόμοια χαρακτηριστικά είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να ενσωματωθούν εκ των υστέρων σε παλαιότερα συστήματα, προσδίδοντας ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο LOTUS.

Το έργο LOTUS

Το αναπτυξιακό έργο LOTUS είναι ένα από τα 16 πανευρωπαϊκά έργα στον τομέα της Άμυνας, που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2020. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (European Defense Industrial Development Programme – EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτόμου ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της ΕE.

Το LOTUS, το οποίο αξιολογήθηκε από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκρίθηκε από εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ, υποβλήθηκε στην προκήρυξη EDIDP-ISR-2019 και στοχεύει στη μελέτη, ανάπτυξη, κατασκευή πρωτοτύπων και ελέγχου του συστήματος LOTUS.

Η διάρκεια του έργου, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου είναι 45 μήνες και αποτελείται από 11 Ενότητες Εργασίας.

Η κοινοπραξία LOTUS

Το LOTUS θα υλοποιηθεί από μια κοινοπραξία που αποτελείται από ένδεκα εταίρους με αναγνωρισμένη εμπειρία, προερχόμενους από τέσσερεις χώρες: Ελλάδα (INTRACOM DEFENSE – IDE, ΑΠΘ, Altus, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΤΗΜ), Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, GeoImaging), Ολλανδία (RHEA Group B.V.) και Ισπανία (Embention).

Το LOTUS υποστηρίζεται από το Ελληνικό και το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας καθώς τα δύο αυτά υπουργεία έχουν συνυπογράψει τις επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις (Common Operational Requirements) του έργου, ενώ υποστηρίζεται και από το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας. Το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει το ρόλο του Διαχειριστή Έργου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

H INTRACOM DEFENSE (IDE) θα έχει το ρόλο του Συντονιστή και του Τεχνικού Υπεύθυνου του Έργου. Η IDE έχει περισσότερα από 25 χρόνια αναγνωρισμένης εμπειρίας στην σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων και λύσεων που ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής σε Επίπεδο Τεχνολογικής Ετοιμότητας (TRL) 3 ως 9 στους τομείς: Συστήματα Επικοινωνιών, Ολοκληρωμένα Συστήματα Ασφάλειας και Επιτήρησης, Ζεύξεις Μεταφοράς Δεδομένων (Data Links & Telemetries), Λογισμικό Eλέγχου Διοίκησης και Συντονισμού Επιχειρήσεων, Υβριδικά Συστήματα Ηλεκτρικής Ισχύος. Η IDE έχει στο ενεργητικό της μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε διεθνή έργα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και προγράμματα συμπαραγωγής με εταιρείες ηγέτες του κλάδου και ερευνητικούς οργανισμούς.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close