Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Βουλή η τροπολογία για τα Υποβρύχια και ΤΠΚ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την τροπολογία 311/4 22.5.2020 στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» που συζητείται στην Βουλή, η κυβέρνηση επιδιώκει να ρυθμίσει για πολλοστή φορά την ολοκλήρωση των εργασιών για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την ναυπήγηση δύο πυραυλακάτων (ΤΠΚ) από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος.

Στην τροπολογία προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση 20,1 εκατ. ευρώ για το διάστημα 1 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου, ποσό το οποίο θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό Σκέλος). Το ποσό αναλύεται σε 12,6 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία εργαζομένων και ασφαλιστικές εισφορές, 1,5 εκατ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα και συντήρηση υποδομών ναυπηγείων και 6 εκατ. ευρώ για τεχνική υποστήριξη και απαιτούμενα υλικά καθώς και εργασίες συντηρήσεως συνοδών πλοίων. Με τα 20,1 εκατ. ευρώ, η επιπλέον χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, μετά την αρχική του 2014 που αφορούσε 75,5 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται σε σύνολο 217,55 εκατ. ευρώ.

Με τις εναπομείνασες εργασίες και τις δοκιμές εν πλω (SAT) τα υποβρύχια θα αποκτήσουν πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες. Οι κυριότερες δοκιμές και εργασίες, που απαιτούν και συμμετοχή υποκατασκευαστών εσωτερικού/ εξωτερικού, είναι:

  • Τελικές ρυθμίσεις, δοκιμές και συντηρήσεις των κινητήρων προώσεως.
  • Ολοκλήρωση πιστοποιήσεως του συστήματος εκτοξεύσεως κατευθυνομένων βλημάτων Sub Harpoon καθώς και του συστήματος εκτοξεύσεως αντιμέτρων κατά τορπιλών (ΤCM).
  • Ολοκλήρωση λοιπών εκκρεμοτήτων δοκιμών, εργασιών και ρυθμίσεων που αφορούν τους ιστούς των υποβρυχίων (περισκόπια, ιστοί ραδιοεπικοινωνιών, ESM, αναπνευστήρας).
  • Αποκατάσταση βλαβών που προέκυψαν από τις δοκιμές καθώς και απαιτήσεων αναβαθμίσεως λογισμικού πλήθους συστημάτων λόγω εξελίξεως των αρχικών εκδόσεων των κατασκευαστών.
  •  Ολοκλήρωση λοιπών εκκρεμοτήτων εργασιών, δοκιμών εν πλω και ρυθμίσεων.

Για την περίπτωση των ΤΠΚ 6 και 7, η ρύθμιση προβλέπει την άμεση παράδοση της ΤΠΚ 6 στις 1 Ιουνίου στο Πολεμικό Ναυτικό, με το σύνολο των υλικών, συσκευών και συστημάτων του, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει αυτό τις εργασίες. Σε περίπτωση μη παραδόσεως από την Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει το πλοίο με σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου έστω και μόνο από αυτό.

Για την ΤΠΚ 7 προβλέπεται συνέχιση της ναυπηγήσεως ώστε να παραδοθεί το συντομότερο. 

Η ισχύς της νέας παρατάσεως της ρυθμίσεως λήγει στις 30 Ιουνίου με εκτιμώμενη επιπλέον χρηματοδότηση για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, το ποσό των 3,375 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό Σκέλος). Μετά την αρχική χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ που ορίσθηκε το 2018 και τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις για επιπλέον χρηματοδότηση, το συνολικό επιπλέον ποσό για το έργο διαμορφώνεται σε 88,02 εκατ. ευρώ.

Η νέα χρηματοδότηση αφορά 2,7 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, 375.000 ευρώ για βιομηχανικά έξοδα και 300.000 ευρώ για υλικά και υπηρεσίες.

Κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Βουλή, παρενέβη σήμερα 22 Μαΐου ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, τοποθετούμενος ως προς την τροπολογία για τα δύο ανωτέρω προγράμματα:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν θα μακρηγορήσω κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για το λεπτό που μου δίνετε. Κοιτάξτε, το ότι θέλουμε να εκπέμψουμε το σήμα πως κάτι αλλάζει στη μεταχείριση, στην όλη μεταχειρισμένη αυτής της ιστορίας, προκύπτει νομίζω από τη μικρότερη παράταση που δίνουμε.

Αν δίναμε, όπως γινόταν μέχρι τώρα, απλά μία ακόμα εξάμηνη παράταση πολύ φοβούμαι ότι θα παρέρχετο αυτό το διάστημα και μετά από έξι μήνες -τέσσερις δεδομένου ότι τους δύο τους έχουμε ήδη φάει – αφού δίδεται από 1ης Απριλίου 2020 θα ερχόμασταν εδώ να διαπιστώσουμε ότι ακόμα δεν έχουν παραδοθεί τα πλοία. Έχει ολοκληρωθεί ένα ποσοστό μεγαλύτερο ενδεχομένως, η έκτη πήγε στο 98%, η τελευταία πήγε από το 60 στο 70 τοις εκατό, αλλά πάλι τα ίδια.

Το ότι θέλουμε να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση και να εκπέμψουμε το σήμα ότι “ο χρόνος τελειώνει και δεν μπορούμε να πάμε με τις ίδιες διαδικασίες, με την ίδια λογική από δω και πέρα”, αποτυπώνεται στο ότι δίνουμε τρίμηνη παράταση. Ελπίζω στο διάστημα αυτό, το οποίο ήδη τρέχει από αρχές Απριλίου, να γίνουν οι επαφές, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν -όχι με εμάς συμμετέχοντες- ανάμεσα στην ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Ελευσίνος αλλά και σε αυτόν που ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε αυτά, όπως ακούμε και διατείνεται και ο ίδιος έξω, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία.

Αυτή η συζήτηση όπως κι αυτή η σημερινή πρωτοβουλία, δεν έχει να κάνει με τον καταλογισμό ευθύνης για το τι έγινε ως τώρα. Πάμε να αλλάξουμε το τι έχει γίνει ως τώρα και να δώσουμε μία οριστική λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα “Γόρδιο δεσμό” κατά κάποιο τρόπο. Και πρέπει -εκ των πραγμάτων είμαστε αναγκασμένοι- να επιλύσουμε, να σπάσουμε κάποιους “Γόρδιους δεσμούς” οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα τα εξοπλιστικά και λειτουργούσε η αμυντική μας βιομηχανία. Αλλιώς δεν γίνεται.

Είμαστε αναγκασμένοι από τις περιστάσεις να επισπεύσουμε, να τρέξουμε. Και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Η κουβέντα για την ενδεχόμενη έλευση κάποιου επενδυτή δεν αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι ο πελάτης, όπως έχω πει και σε αυτή την αίθουσα. Ένας πελάτης μάλιστα, για τον οποίο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά στην παραλαβή των προϊόντων που περιμένει αυτή τη στιγμή από τα συγκεκριμένα ναυπηγεία.

Όμως δεν θέλω να εκτρέψω αυτή τη συζήτηση σε μία έτσι αφοριστική και ισοπεδωτική κουβέντα περί καταλογισμού ευθύνης κ.λπ. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το διάστημα θα είναι ικανό, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Αυτή την συζήτηση δεν την επισπεύδει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο όμως έχει κάθε ενδιαφέρον να την παρακολουθεί με αγωνία για το μέλλον.

Ο στόχος μας είναι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας να μπουν σε μία νέα εποχή, από την οποία το Ναυτικό θα έχει μόνο να ωφεληθεί. Και η χώρα κατά επέκταση, διότι μία αλλαγή εικόνας στα δύο ναυπηγεία έχει και αναπτυξιακό αντίκτυπο. Κι όχι μόνο αντίκτυπο, που έχει να κάνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνα. Και θα μπορούσαν αν όλα πάνε καλά (εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάνε καλά) να σηματοδοτήσουν αυτές οι παρεμβάσεις μία αλλαγή προς το πολύ καλύτερο, με επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία.

Προς το παρόν, όμως, ας αρκεστούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις τροπολογίες που δίνουν παράταση ζωής. Όπως έχω πει επανειλημμένως, ο χρόνος τελειώνει. Επομένως, όσοι ακούν και όσοι ενδιαφέρονται για τη συζήτηση αυτή, να το λάβουν αυτό υπόψη. Ο χρόνος τελειώνει. Ας επισπεύσουν ό,τι συζητούν και ό,τι διαπραγματεύονται».

Related Articles

Back to top button