Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Στα Μέγαρα το 16ο NH90 – Πιο κοντά η συμφωνία για την FOS

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την άφιξη ενός ακόμη ελικοπτέρου στα Μέγαρα, εξελίσσεται με αργό ρυθμό η τελευταία τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας 20 ελικοπτέρων NH90 για την Αεροπορία Στρατού. Πρόκειται για το 16ο ελικόπτερο της σύμβασης, που προσγειώθηκε εχθές στο αεροδρόμιο Μεγάρων, ερχόμενο από την Γαλλία.

Το “ΕΣ 853”, είναι ένα από τα 16 ελικόπτερα “απλής” διαμορφώσεως που περιλαμβάνει η σύμβαση και εντάσσεται πλέον στο 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ο ΤΕΑΣ) που υπάγεται στο 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ). Το ελικόπτερο ήταν προγραμματισμένο αρχικώς να παραληφθεί τον Οκτώβριο αλλά επήλθαν αλλεπάλληλες αναβολές, με αποτέλεσμα η εξέλιξη να λάβει χώρα 15 μήνες μετά την παραλαβή του 15ου ελικοπτέρου (“ΕΣ 889”).

Με αυτό τον τρόπο, καθώς το “ΕΣ 853” είναι το δεύτερο από τα έξι τελευταία ελικόπτερα που θα παραδοθούν σύμφωνα με τις πρόνοιες της 6ης Τροποποίησης της Σύμβασης Υπ΄αριθμ.: 034Α/03, η οποία υπεγράφη στις 8 Απριλίου 2021, αυτή έχει εκτελεσθεί κατά το 1/3. Το 17ο ελικόπτερο είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί το φθινόπωρο αλλά δεν μπορεί ακόμη να προεξοφληθεί τίποτα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, σε φάση διευθετήσεως τελευταίων λεπτομερειών είναι και η διαδικασία συνάψεως συμβάσεως Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) του τύπου. Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να γίνει μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, οπότε και θα μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση.

Εκτός εξελίξεων από το πρόγραμμα NH90 η Αεροπορία Στρατού λόγω ελλείψεως FOS

Tags

Related Articles

Back to top button
Close