Συζήτηση για Ευρωομόλογο δανεισμού για την άμυνα – Η Ελλάδα υποστηρίζει
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Προσερχόμενος στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωΐ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην δυνατότητα που πρέπει να εξεταστεί από την ΕΕ, για την έκδοση ευρωομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικώς για την αμυντική θωράκιση των κρατών μελών της.
Στις 5 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της για την χάραξη για πρώτη φορά Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής αμυντικού υλικού στην ΕΕ. Για την ανάγκη αυτήν, είχε εκφρασθεί ανοικτά πρώτη η Εσθονός πρωθυπουργός Κάγια Καλλάς σε συνέντευξή της στο Bloomberg στις 18 Φεβρουαρίου, αναφερόμενη ενδεικτικώς για ευρωομόλογα συνολικού ύψους 100 δισ. €.
Η ίδια, ήταν και η πρώτη που έθεσε τον Μάρτιο την πρόταση για ευρωομόλογο καλύψεως αμυντικών αναγκών. Ακολούθησε κοινό έγγραφο Γαλλίας, Εσθονίας, Πολωνίας, που καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί συγκεκριμένες λύσεις -συμπεριλαμβανομένων των ευρωομολόγων- για να χρηματοδοτήσει την αμυντική ενίσχυση της ΕΕ πριν από τον επόμενο δημοσιονομικό κύκλο. Σταδιακώς, στην ιδέα προσεχώρησαν και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ιταλία ενώ τώρα βλέπουμε και τον Έλληνα πρωθυπουργό να το θέτει επισήμως. Σταθερός σκεπτικισμός εκφράζεται από χώρες όπως Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία. Εν τούτοις, αντίστοιχη επιφυλακτική στάση υπήρχε αρχικώς και στην περίπτωση της εγκρίσεως κοινού ταμείου δανεισμού κατά την μεγάλη πανδημία του COVID 19. Το παράδειγμα αυτό, χρησιμοποιείται σήμερα για την προώθηση του ευρωομολόγου για υποστήριξη των αμυντικών δαπανών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στην έκθεση που θα παρουσιάσει τον Ιούνιο.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, είχαν ως εξής:
«Το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου διεξάγεται σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, γι’ αυτό και είναι αρκετά προφανές ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την Ουκρανία αλλά και τη Γάζα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συζήτησης.
Σχετικά με τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την Ουκρανία, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή.
Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς.
Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.
Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση.
Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά.
Σχετικά με τη Γάζα, θέλω να ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα αναγνωρίζουν ότι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Γάζα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η Ελλάδα ζητά επίμονα μια κατάπαυση του πυρός, η οποία προφανώς και πρέπει να συνοδεύεται με την πλήρη απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται σήμερα από τη Χαμάς.
Και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία θα αποθαρρύνουν και το Ισραήλ από το να επιτεθεί στην Ράφα, κάτι το οποίο θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή.
Και βέβαια, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ταγμένη στη λογική της επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος μέσα από το πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών. Πιστεύω ότι και το ζήτημα αυτό θα μπορέσει να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τέλος, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί θα συζητήσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικά τους αγρότες μας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνη η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, η οποία έχει τη δυνατότητα να βάλει ένα φρένο στα ενδεχομένως υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για μια πράσινη μετάβαση, η οποία τελικά βραχυπρόθεσμα θα ζημιώσει τους αγρότες μας.
Χαίρομαι γιατί αυτή η συζήτηση θα γίνει και γιατί ελπίζω ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου θα αποτυπωθεί η ανάγκη να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας βραχυπρόθεσμα και να τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη αυτή την φιλόδοξη πράσινη μετάβαση, με έναν ρυθμό όμως ο οποίος τελικά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματά τους και τελικά την ίδια την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής.
Δημοσιογράφος: Για την Τουρκία θα υπάρξει συζήτηση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την Τουρκία εκτιμώ ότι θα υπάρξει συζήτηση. Υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά».
Στόχοι ΥΠΕΘΑ 2024: συμβασιοποίηση 15 προγραμμάτων – Ποια είναι;