Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδας – ΗΠΑ «Εμβαθύνεται η αμυντική συνεργασία»

Από Απόλλων Γ. Λεονταρίτης

Η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ (Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. DunfordUSMC), στην Ελλάδα, είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος το οποίο επιδεικνύει η Ουάσιγκτον την συγκεκριμένη περίοδο για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός Στρατηγός βρίσκεται από χθες στη χώρα μας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, κατόπιν προσκλήσεως του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος τον υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Yπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι δύο άνδρες είχαν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική επαφή κατά την οποία συζητήθηκαν «τρόποι για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την Ατλαντική Συμμαχία».

Ειδικότερα κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο Αρχηγών συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των ΕΔ, των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.

 Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

  • Τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των ΕΔ των δύο χωρών.
  • Την απαίτηση ανάπτυξης διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας.
  • Τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στο διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου.
  • Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές ΕΔ για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στον ευρύτερο χώρο εθνικού ενδιαφέροντος.
  • Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.
  • Την παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές ΕΔ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός Ντάνφορντ ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας

Αυτή είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται συνάντηση των δύο Αρχηγών σε λιγότερο από 6 μήνες, καθώς ήδη έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Ναυάρχου Αποστολάκη στις ΗΠΑ, στις αρχές Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διμερών επαφών με τον Αμερικανό Αρχηγό, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» μεταξύ των οποίων το περιβάλλον ασφαλείας στη Μεσόγειο και τη Συρία. Μάλιστα όπως ανέφεραν τότε αμερικανικές πηγές: « H Ελλάδα και οι ΗΠΑ απολαμβάνουν μια μακροχρόνια φιλία και συνεργασία, η οποία πηγάζει στις κοινές δημοκρατικές αξίες και τους ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς». Τα παραπάνω ερμηνεύθηκαν ως μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης στην χώρα μας, η οποία αποτελεί «πυλώνα σταθερότητος» στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ο ρόλος της Ελλάδας όπως ήταν φυσικό ενισχύθηκε μετά τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας (οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή πρακτικά στο ναδίρ).

Αποκορύφωμα των εξελίξεων που οδήγησαν προς αυτήν τη κατεύθυνση στο μεσοδιάστημα των δύο συναντήσεων των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδος – ΗΠΑ, αποτέλεσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για την επιβολή οικονομικών δασμών στην Τουρκία. Και αυτό διότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μετά την στροφή της Άγκυρας προς τη Μόσχα, μέσω της σύμπραξης συνεργασίας για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 όσο και την στάση της στο μέτωπο της Συρίας αλλά και την παράνομη κράτηση Αμερικανών πολιτών, όχι μόνο καθίσταται αναξιόπιστη αλλά, το κυριότερο, απομακρύνεται σταθερά από τις δομές του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται από κύκλους του ΥΠΕΘΑ ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδος, ήδη έχει αναπτυχθεί σταδιακά τους τελευταίους 24 μήνες και πλέον επιδιώκεται η εναντικοποίηση της συνεργασίας στρατιωτικών μονάδων των δύο χωρών σε τομείς εκπαίδευσης. Μάλιστα δεν αποκλείεται η ατζέντα να περιλαμβάνει επιπλέον αντικείμενα τα οποία προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί. 

Η αναβαθμισμένη σχέση των δύο χωρών τονίστηκε πρόσφατα και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα και όραμα στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη έχει επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να είναι πιο φιλόδοξη για την περιφερειακή ατζέντα η οποία συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή, είτε σε όρους του μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων, είτε όσον αφορά τη σημασία της αντιμετώπισης απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σήμερα στο ζενίθ της και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν και να είναι υποστηρικτικές σε αυτόν τον τομέα, τονίζοντας με έμφαση ότι «μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ».

Τα εξοπλιστικά

Φυσικά από την συνάντηση Αποστολάκη – Ντάνφορντ στην Αθήνα, πολλοί ελπίζουν ότι θα τεθούν επί τάπητος και εξοπλιστικά ζητήματα – ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση των ελληνικών ΕΔ με πλεονάζον αμερικανικό υλικό. Το υλικό αυτό αφορά διάφορες κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν διαπιστωμένες και διατυπωμένες ανάγκες ιδίως όσον αφορά το Στρατό Ξηράς και δευτερευόντως το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Μεταξύ αυτών τα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού MLRS καθώς και τροχοφόρα οχήματα τύπου HUMMER αλλά και βαρέα οχήματα για την αντικατάσταση τροχαίου υλικού που κρίνεται ως πεπαλαιωμένο. Παράλληλα επιδιώκεται η ενίσχυση των αποθεμάτων σε διάφορες κρίσιμες κατηγορίες πυρομαχικών και ανταλλακτικών ιδίως για τα εναέρια μέσα της Αεροπορίας Στράτου. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόσφατη ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού με ελικόπτερα Chinook από τις ΗΠΑ, ενίσχυσε καθοριστικά τις επιχειρησιακές ικανότητες του Όπλου σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα.

Κορωνίδα των προσπαθειών ενίσχυσης των ελληνικών ΕΔ με μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ, αποτελεί το πρόγραμμα απόκτησης 70 ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία θα αποκτηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος. Tαυτόχρονα έχουν εξασφαλιστεί σημαντικές ποσότητες ανταλλακτικών και πυρομαχικών ενώ την τρέχουσα περίοδο γίνεται η προετοιμασία για την δημιουργία υποδομών τεχνικής υποστήριξής τους, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Επιπλέον έχει «κλειδώσει» η προμήθεια 4 ταχύπλοων σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου Mark V, τα οποία προέρχονται από πλεονάσματα του USN και θα ενισχύσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές ικανότητες της ΔΥΚ. Πρόκειται για σκάφη «κλειστού τύπου», πιστοποιημένα για μεταφορά και άφεση επιχειρησιακών ομάδων βατραχανθρώπων, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν το 2019. Η προώθηση του συγκεκριμένου ζητήματος επετεύχθη χάρη στις ενέργειες του ίδιου του Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος άλλωστε προέρχεται από τις τάξεις των βατραχανθρώπων και κατανοεί τις ιδιαίτερες επιχειρησιακές απαιτήσεις που αυτοί έχουν.

Αξιοσημείωτη είναι η έμφαση που δίνουν και οι δύο πλευρές στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF). Κάτι που ναι μεν αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, αλλά είναι ήδη γνωστό, ότι έχουν κρίσιμο ρόλο σε επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας και ασύμμετρων απειλών. Στον τομέα αυτό, οι προσδοκίες από ελληνικής πλευράς είναι υψηλές καθώς ελπίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν ουσιαστικά, ώστε οι αντίστοιχες μονάδες των ελληνικών ΕΔ να ενισχυθούν με κρίσιμα υλικά. 

Ποιος είναι ο Στρατηγός Ντάνφορντ

Σημειώνεται ότι ο Στρατηγός Joseph F. Dunford, Jr. είναι ο 19ος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (Chairman of the Joint Chiefs of Staff). Πρόκειται για το ανώτατο αξίωμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με πρωταρχικό ρόλο συμβούλου του Προέδρου των ΗΠΑ, καθώς επίσης του υπουργού Άμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, τα οποία κατέχει από την 1η Οκτωβρίου 2015, ο Στρατηγός Ντάνφορντ διατέλεσε 36ος Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC). Προηγουμένως πέρασε από τις θέσεις του Υποδιοικητή του Σώματος (2010-2012), Διοικητή της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν (ISAF) και των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν (2013-2014). Γεννημένος στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, αποφοίτησε από το Saint Michael’s College και κατατάχθηκε στους Πεζοναύτες το 1977. Υπηρέτησε ως αξιωματικός σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας συμπεριλαμβανομένων των θέσεων Διοικητή του 2ου Τάγματος της 6ης Μεραρχίας Πεζοναυτών ενώ ανέλαβε και τη Διοίκηση του 5ου Συντάγματος Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “IRAQI FREEDOM”.

Αργότερα προήχθη σε Διοικητή της 1ης Μεραρχίας Πεζοναυτών και Διευθυντή Επιχειρήσεων του Σώματος. Ηγήθηκε της 1ης Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών και εν συνεχεία τοποθετήθηκε Διοικητής των Δυνάμεων Πεζοναυτών της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (U.S. Central Command) με πρωταρχικό τομέα ευθύνης την περιοχή της Μέσης Ανατολής και το Περσικό Κόλπο. Είναι απόφοιτος του Σχολείου Ranger του Στρατού των ΗΠΑ, του Σχολείου Αμφίβιων Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών, της Σχολής Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ, ενώ είναι και κάτοχος διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close