Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Από την ερχομένη εβδομάδα στο Στεφανοβίκειο αμερικανικός Λόχος Μάχης Αεροπορίας Στρατού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την επομένη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα δυνάμεως της Αεροπορίας Στρατού του Στρατού των ΗΠΑ, όπως έχει αποφασισθεί σε ανώτατο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Η σχετική είδηση έχει διαρρεύσει εδώ και μερικές εβδομάδες, με γενική αναφορά ότι η αμερικανική δύναμη θα σταθμεύσει στην βάση του Στεφανοβικείου, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού.

Η ανάπτυξη αυτή δείχνει ότι αποτελεί μέρος ενός πολύ ευρύτερου διμερούς σχεδιασμού, απ’ ό,τι η Επιχείρηση ATLANTIC RESOLVE που εγκαινίασαν οι ΗΠΑ το 2016, αποβλέποντας στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ευρώπη, ως αποτρεπτικού εργαλείου κατά της θεωρουμένης επιθετικότητος που επιδεικνύει η Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, μονάδες κάθε είδους αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορες συμμαχικές χώρες και πραγματοποιούν συνεκπαιδεύσεις που αναβαθμίζουν το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητος αμφοτέρων των πλευρών.

Τον περασμένο Ιούνιο αναπτύχθηκε στην Κεντρική Ευρώπη η 4η Ταξιαρχία Μάχης Αεροπορίας Στρατού (4 Combat Aviation Brigade) στο πλαίσιο της τρίτης αναπτύξεως δυνάμεων Αεροπορίας Στρατού. Η 4η CAB της 4ης Μεραρχίας Πεζικού με έδρα το Φορτ Κάρσον του Κολοράντο, αναπτύχθηκε στην Γερμανία για συνολικό διάστημα 9 μηνών, με 24 επιθετικά ελικόπτερα Apache (Longbow/ Guardian), 12 μέσα ελικόπτερα μεταφορών CH-47F Chinook, 52 ελικόπτερα γενικής χρήσεως UH-60M και HH-60 Blackhawk και 1.500 άτομα προσωπικό. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, υποσυγκροτήματα της 4ης CAB πρόκειται να αναπτυχθούν στην Λετονία, την Πολωνία και την Ρουμανία. Στην Λετονία προβλέπεται η ανάπτυξη Διμοιρίας 5 ελικοπτέρων UH-60 και 60 ατόμων, στην Πολωνία Λόχου με 8 UH-60, 4 Apache και προσωπικό 200 ατόμων ενώ στην Ρουμανία θα μεταβεί Λόχος με 8 UH-60 και 70 άτομα.

Μόνιμη παρουσία στην Γερμανία, έχει η 12η CAB που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις δυνάμεων της Διοικήσεως Ευρώπης (EUCOM) και της Διοικήσεως Αφρικής (AFRICOM) των ΗΠΑ. Η 12η CAB περιλαμβάνει εκτός του Στρατηγείου και του Λόχου Διοικήσεως, δύο τάγματα ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο Στεφανοβίκειο θα αναπτυχθεί Λόχος Μάχης Αεροπορίας Στρατού (Combat Aviation Company) στην σύνθεση του οποίου θα περιλαμβάνονται επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64D, μεταφορών CH-47F Chinook και γενικής χρήσεως Blackhawk. Σε δεύτερο χρόνο θα έλθουν επιπλέον δυνάμεις και η συνεκπαίδευση με τον Ελληνικό Στρατό θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνου.

Μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες συμμαχικές χώρες είναι το αμερικανικό υλικό που χρησιμοποιεί κατά βάση ο Ελληνικός Στρατός και οι δυνατότητες υποστηρίξεως που διαθέτει στο Στεφανοβίκειο. Ειδικώς για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64E, τα οποία λόγω προηγμένων υποσυστημάτων έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις συντηρήσεως και υποστηρίξεως, θα αξιοποιηθεί το μεγάλο υπόστεγο στην βάση που κατασκευάσθηκε με πιστώσεις του ΝΑΤΟ και σήμερα εξυπηρετεί τα ελληνικά Apache. Επειδή δε οι εγκαταστάσεις κρίνονται ανεπαρκείς για την φιλοξενία των ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, έχει εξετασθεί και η περίπτωση μερικής αξιοποιήσεως και της εγγύς κείμενης 111 Πτέρυγος Μάχης στην Νέα Αγχίαλο. Άλλες ευκολίες που εξυπηρετούν, είναι το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, στο οποίο μπορούν να εκτελούνται ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σε επίπεδο ασκήσεων, αναμένεται να εκτελεστούν μεταξύ μονάδων της Αεροπορίας Στρατού αλλά και με συμμετοχή μονάδων πεζικού, για συνεργασία στην σχεδίαση κι εκτέλεση αεροκινήτων επιχειρήσεων. Το επιχειρησιακό όφελος για τον Ελληνικό Στρατό, εκτιμάται ως λίαν υψηλό.

Σε πρώτη φάση, η συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία στην Θεσσαλία προβλέπεται να διαρκέσει 4 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η ανάπτυξη της 4ης CAB στην Ευρώπη. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη παρουσία θα μονιμοποιηθεί, κατά το πρότυπο της ανάλογης αναπτύξεως μη επανδρωμένων αεροχημάτων RQ-9 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Για την μόνιμη εγκατάσταση όμως του προσωπικού, απαιτείται η δημιουργία σχετικής υποδομής, η οποία θα απαιτήσει κάποιον χρόνο για να δημιουργηθεί. Τοιουτοτρόπως, στο Στεφανοβίκειο θα δημιουργηθεί Προωθημένη Βάση Μετασταθμεύσεως Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, με μόνιμη παρουσίας δυνάμεων. Είναι προφανή τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της προωθημένης παρουσίας στην Ελλάδα, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων των EUCOM και AFRICOM σε Μέση Ανατολή και Αφρική.

Related Articles

Back to top button