Σενάρια συνωμοσίας – Η ΜΙΤ παρακολουθεί προσωπικό της Αμερικανικής Αεροπορίας στο Ιντσιρλίκ ως ύποπτο για εμπλοκή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν
Μια αρκετά περίεργη πτυχή που διευρύνει το χάσμα των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, με επίκεντρο την παρακολούθηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, στελεχών της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) που υπηρετούν σε μονάδες ανεπτυγμένες στην Τουρκία.
Ειδικότερα δημοσίευμα του AirForce Times αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση διέταξε την παρακολούθηση των Αμερικανών στρατιωτικών με την δικαιολογία ότι υπάρχει εμπλοκή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, το οποίο είχε στόχο την ανατροπή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τα τεκμήρια για την φερόμενη εμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αναφέρεται ότι «βρέθηκαν στην κατοχή αντιφρονούντων», χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες.
Αυτή όμως δεν φαίνεται να είναι η πρώτη φορά όπου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρεται ότι παρακολουθούν προσωπικό που υπηρετεί σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκονται ανεπτυγμένες σε τουρκικό έδαφος. Η αποστολή των μονάδων αυτών είναι γνωστό ότι περιλαμβάνει τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), την μεταφορά στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερη συμμετοχή σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS.
Δημόσιοι κατήγοροι στην Τουρκία αναφέρεται ότι «κατέληξαν στο συμπέρασμα» ότι οι «ύποπτες» δραστηριότητες των Αμερικανών στρατιωτικών, είναι σχετικές με την έρευνα για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Γι’ αυτό και διατάχτηκε τα επίμαχα έγγραφα που κατασχέθηκαν να συμπεριληφθούν στον φάκελο στοιχείων (μεγέθους 60 σελίδων) που συγκεντρώνουν οι τουρκικές Αρχές για προσωπικό των ΗΠΑ που εκείνη την περίοδο υπηρετούσε κυρίως στο Ιντσιρλίκ.
Ενδεικτικά τονίζεται ότι οι αναφορές που έχουν συγκεντρωθεί, καταγράφουν αναλυτικά κινήσεις «Διοικητικής Μέριμνας» με οχήματα και πτήσεις ελικοπτέρων ανάμεσα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και μια βάση του Τουρκικού Στρατού στην πόλη Gaziantep στη Νότιο Τουρκία. Επιπλέον υπάρχουν και αναφορές με «ευαίσθητες» πληροφορίες για μονάδες με «ιδιαίτερη» αποστολή, όπως το προσωπικό που επανδρώνει μονάδα πυροβολικού HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) και το σύστημα μη επανδρωμένου UAV τύπου Shadow στη Νότιο Τουρκία.
Οι μονάδες αυτές κατονομάζονται συγκεκριμένα και αφορούν το 39th Mission Support Group και την 727th Expeditionary Air Control Squadron της Αμερικανικής Αεροπορίας. Συμμετείχαν δε μέχρι πρόσφατα σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία υποστηρίζοντας ενεργά μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ και Κούρδους μαχητές που πολέμησαν στο πλευρό τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε άγνοια για το όλο ζήτημα, το οποίο όπως ανέφερε, «Ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και συνεπώς οποιαδήποτε αναφορά θα έδινε αξιοπιστία σε ανυπόστατες πληροφορίες». Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με την Τουρκία, αναφέρθηκε επίσης ότι: «Σε ένα γενικότερο πλαίσιο μια χώρα που φιλοξενεί στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ είναι λογικό ότι παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους και γι’ αυτό δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί έκπληξη στην συγκεκριμένη υπόθεση».
Πάντως η αυθεντικότητα των επίμαχων εγγράφων που φέρεται να έχουν κατασχέσει οι τουρκικές Αρχές, δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα αλλά η γενικότερη εκτίμηση ανεξάρτητων παρατηρητών είναι ότι το όλο ζήτημα είναι κατασκευασμένο, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να εμπλέξει τις ΗΠΑ ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Απώτερος στόχος είναι η «εσωτερική κατανάλωση» για επηρεασμό της κοινής γνώμης υπέρ του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει φτάσει στο σημείο να πασχίζει να δημιουργήσει «θεωρίες συνωμοσίας», επενδύοντας την καλλιέργεια αντιαμερικανικού αισθήματος στην τουρκική κοινωνία, γεγονός που την απομακρύνει όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ με απρόβλεπτες συνέπειες.
Επιπλέον, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι το εναπομείναν στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στην Τουρκία πρέπει πλέον να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις κινήσεις του στους χώρους ανάπτυξης αλλά και τις μετακινήσεις του εκτός αυτών όταν δεν βρίσκεται σε υπηρεσία. Προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση κινείται και η προειδοποίηση που εξέδωσε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ταξιδιωτική οδηγία που καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να «επανεξετάσουν» την απόφασή τους να επισκεφτούν την Τουρκία, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και των «αυθαίρετων κρατήσεων» ξένων πολιτών στις τουρκικές φυλακές.
Μάλιστα οι ΗΠΑ κατέταξαν την Τουρκία στο νούμερο 3 της κλίμακας επικινδυνότητας, ενώ οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται «να αναθεωρήσουν το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων» προειδοποιώντας ότι «ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο στα σύνορα με το Ιράκ και Συρία».
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιεί επίσης τους ταξιδιώτες ότι μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο των τουρκικών Αρχών, καθώς υποστηρίζει ότι συνεχίζουν να κρατούν πολλούς ξένους πολίτες για πολιτικούς λόγους.