Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΣΕΚΠΥ στην Βουλή: Τα ΜοU με γαλλικές εταιρείες να γίνουν συμβόλαια – Καμμία επαφή με Dassault

Στην σημερινή συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ υπό τον τίτλο: «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής, έκανε την παρακάτω παρέμβαση.

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες/ιοι Βουλευτές 

Η πρόσκλησή σας στην σημερινή συνεδρίαση δείχνει το ενδιαφέρον και την αγωνία σας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό.

Έχω την τιμή να έχω προσκληθεί και άλλες φορές στο παρελθόν σε αυτή την επιτροπή για να εξετασθούν θέματα σχετικά με την ΕΑΒΙ.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο 2016 σε ενημέρωση του τότε ΥΦΕΘΑ για την ΕΑΒΙ, τον Ιανουάριο του 2019 στη συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16 VIPER, τον Μάρτιο του 2021 για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, τον Μάιο 2021 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων και σήμερα για πέμπτη φορά για το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Δυστυχώς όμως το ενδιαφέρον σας από μόνο του δεν φτάνει. Απαιτείται το ενδιαφέρον αυτό να εξελιχθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες θα επαναλάβουμε σήμερα προκειμένου η αμυντική μας βιομηχανία όχι απλώς να διασωθεί αλλά να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να αποτελέσει παράγοντα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Μπορεί το θέμα για το οποίο μας καλούσατε κάθε φορά να ήταν διαφορετικό, οι θέσεις και οι προτάσεις μας όμως όσον αφορά στις απαιτούμενες ενέργειες για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ΕΑΒΙ παραμένουν σταθερές και είναι επιγραμματικά οι παρακάτω :

Α) Ίδρυση Κυβερνητικής δομής επιπέδου υφυπουργείου αποκλειστικά αρμόδιου για την Αμυντική Βιομηχανία. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν παρόμοιες δομές προκειμένου να   εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα και ανάπτυξη της ΕΑΒΙ. Δείτε το παράδειγμα της γείτονος.

Β) Απαίτηση για βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% από τους  εξοπλισμούς με την μορφή συμπαραγωγής, συμμετοχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των κατασκευαστών, ουσιαστική συμμετοχή στην συντήρηση και υποστήριξη των οπλικών συστημάτων κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής, αγορά ελληνικών αμυντικών προϊόντων, από κοινού συμμετοχή σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

Γ) Εξυγίανση άμεσα των δύο κρατικών βιομηχανιών ΕΑΒ και ΕΑΣ.

Δ) Συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης νέων αμυντικών συστημάτων: πρέπει να συμμετέχουμε ως εταίροι στις διεθνείς κοινοπραξίες από την αρχή κατά τη φάση της ανάπτυξης των οπλικών συστημάτων και όχι να είμαστε μονίμως απλοί αγοραστές χωρίς

Όσον αφορά στο θέμα της σημερινής συζήτησης, και συγκεκριμένα στα δύο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα των φρεγατών και των αεροσκαφών οι απόψεις μας αποκλειστικά και μόνον όσον αφορά στην συμμετοχή της ΕΑΒΙ σε αυτά είναι οι εξής:

  1. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αποκλειστικά αρμόδιο όργανο και αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης της ΕΑΒΙ, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν τα βέλτιστα αποτελέσματα για την ΕΑΒΙ.
  2. Όμως ακόμα και έτσι, όταν υπάρχει συνεργασία ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και ΕΑΒΙ και η βούληση να επιτύχουμε ουσιαστικές βιομηχανικές επιστροφές, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα των Φρεγατών στο οποίο υπήρξε από την αρχή οργανωμένη από τη ΓΔΑΕΕ διαδικασία επαφής των υποψήφιων εταιρειών με την ΕΑΒΙ, θεσμικά και με την παρουσία και των τριών πλευρών (ξένες εταιρείες, ΕΑΒΙ, ΓΔΑΕΕ). Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι σήμερα και μετά από δεκάδες συναντήσεις των Ελληνικών εταιρειών με τις ξένες εκτιμούμε ότι μεγάλος αριθμός από ελληνικές εταιρείες θα αναλάβουν έργο από το πρόγραμμα των φρεγατών. Πρέπει όμως να συνεχιστεί η συνεργασίας ΕΑΒΙ/ΓΔΑΕΕ προκειμένου τα μέχρι σήμερα μνημόνια συνεργασίας να γίνουν συμβόλαια.
  3. Για το πρόγραμμα των αεροσκαφών δεν μπορώ δυστυχώς να πω τα ίδια γιατί πολύ απλά δεν έχουμε μέχρι σήμερα καμία θεσμική ενημέρωση ή και επαφή με την κατασκευάστρια εταιρεία. Δεδομένου ότι τα αεροσκάφη αυτά θα παραμείνουν στην Χώρα μας για 30 τουλάχιστον χρόνια, θεωρώ ότι είναι Εθνικά αναγκαίο να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να ακολουθηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες που εφαρμόστηκαν και στην περίπτωση των φρεγατών.

Θέλω στο σημείο αυτό ως Έλληνας πολίτης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την θωράκιση της χώρας μας ενάντια σε κάθε απειλή.

Τα Γενικά Επιτελεία ως τα μόνα αρμόδια και κατάλληλα σχεδιάζουν τους απαιτούμενους εξοπλισμούς με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε όλες τις χώρες, αντίστοιχα εξοπλιστικά προγράμματα θα επέστρεφαν στην ΕΑΒΙ τους ένα 30% τουλάχιστον σε συμβόλαια συμπαραγωγής και υποστήριξης. Για κάθε ένα δισεκατομμύριο εξοπλισμών δηλαδή θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα 300 εκατομμύρια σε συμπαραγωγές. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ένα σημαντικό μέρος των αναγκαίων αλλά κοστοβόρων εξοπλισμών, στην Ελληνική κοινωνία ως μέρισμα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά σε εσάς κύριε Πρόεδρε και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας προτείνουμε να πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση της επιτροπής με αποκλειστικό θέμα την Εθνική στρατηγική ανάπτυξης της ΕΑΒΙ και να μην ερχόμαστε κάθε φορά που υλοποιείται ένα εξοπλιστικό να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα χωρίς ουσιαστικές λύσεις.

Ούτε παλιές αμαρτίες με αντισταθμιστικά, ούτε μεσάζοντες, αλλά διαφανή συμβόλαια βιομηχανικών συνεργασιών.

Η επιβίωση και ανάπτυξη της ΕΑΒΙ δεν είναι συντεχνιακή απαίτηση ενός κλάδου αλλά σοβαρό ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας.

Σας ευχαριστώ

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close