Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Πυροσβεστική διαμόρφωση του ΟΠΛΙΤΗ σχεδίασε η EODH

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η τραγωδία που ζει η χώρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του θέρους, κινητοποίησε Έλληνες του παραγωγικού τομέα, οι οποίοι με ένα ενισχυμένο ερέθισμα, επιδόθηκαν σε προσπάθεια ανταποκρίσεως για την παρουσίαση λύσεων που μπορούν να συνεισφέρουν σε διαφόρους τομείς, στις υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού. Μια από αυτές τις ομάδες, ανήκουσα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, είναι η εταιρεία EODH που προσφάτως παρουσίασε το τεθωρακισμένο όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4).

Ο ΟΠΛΙΤΗΣ εξαρχής μελετήθηκε και σχεδιάσθηκε βάσει της τμηματικής (modular) αντιλήψεως, με σκοπό να μπορεί να προσαρμοσθεί ευχερώς προς κάλυψη διαφόρων αποστολών. Στην βασική μορφή του, το όχημα μπορεί να “μεταμορφωθεί” στην κυριολεξία πολύ εύκολα, ώστε να αναλαμβάνει διαφορετικές αποστολές. Το χαρακτηριστικό αυτό οφείλεται στην σχεδίαση, η οποία μελετήθηκε ώστε επάνω στο αυτοφερόμενο (monocoque) πλαίσιο (σασί) του οχήματος να μπορεί να προσαρμόζεται η κατάλληλη “κάψουλα αποστολής”, δηλαδή το “φορτίο” της καμπίνας με την επιθυμητή μορφή ανά αποστολή. 

Τοιουτοτρόπως, οι άνθρωποι της EODH μελέτησαν και σχεδίασαν σε ελάχιστο χρόνο μια διαμόρφωση πυροσβεστικού οχήματος, στην οποία να μπορεί να μετατραπεί ο ΟΠΛΙΤΗΣ. Στην πραγματικότητα, με την βοήθεια ενός γερανού μόνο, μπορεί να αλλάζει η “κάψουλα αποστολής” του τυπικού οχήματος μεταφοράς προσωπικού με τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σταθμό πυροβόλου που επιδείχθηκε στην έκθεση DEFEA 2021 και να τοποθετηθεί στην θέση της η πυροσβεστική “κάψουλα αποστολής”.

Η πυροσβεστική “κάψουλα αποστολής” είναι επί της ουσίας μία αυτόνομη μονάδα που περιλαμβάνει δεξαμενή ύδατος χωρητικότητος 3.200 λίτρων, δεύτερη δεξαμενή πυροσβεστικού αφρού 500 λίτρων (για πυρκαγιές σε καύσιμα και λιπαντικά) κινητήρα, αντλία και δεύτερη παροχή με εκτυλίκτρια, για πυρόσβεση από το έδαφος σε σημεία που δεν μπορεί να πλησιάσει το όχημα ενώ εμπρός στην οροφή φέρει τηλεχειριζόμενο από το εσωτερικό με κάμερες, πυροσβεστικό αυλό.

Από τα ανωτέρω, μπορεί να λεχθεί ότι ο πυροσβεστικός ΟΠΛΙΤΗΣ ανταποκρίνεται πλήρως σε ένα “μικρό” πυροσβεστικό όχημα αντίστοιχο με τα σημερινά ωφέλιμου φορτίου 2,5 τόννων του Πυροσβεστικού Σώματος που προορίζονται να κινούνται στα πιο ανώμαλα σημεία αλλά με σαφώς μεγαλύτερη ευκινησία και ανώτερο “πακέτο αποστολής”. Βεβαίως τα περιθώρια του ΟΠΛΙΤΗ από πλευράς ωφέλιμου βάρους είναι πολύ μεγαλύτερα ωστόσο, στην σχεδίαση έχει ληφθεί υπ’ όψιν η απαίτηση διατηρήσεως χαμηλού κέντρου βάρους, λόγω του ότι το ρευστό φορτίο νερού μετακινείται εντός της δεξαμενής.

Πέρα όμως από το ότι το όχημα μπορεί να παραγγελθεί στην συγκεκριμένη διαμόρφωση απευθείας από πυροσβεστικές υπηρεσίες για το βασικό έργο τους, το ενδιαφέρον είναι η ευελιξία χρήσεως που προσφέρει το ελληνικό όχημα της EODH σε στρατιωτική χρήση. Δηλαδή, η ικανότητα που προσφέρει στον χρήστη, μέσα σε ελάχιστο χρόνο (30 λεπτά) και με την βοήθεια ενός απλού γερανού στον Όρχο Συντηρήσεως της μονάδος, να αφαιρείται η “κάψουλα αποστολής” στρατιωτικής διαμορφώσεως και να προσαρμόζεται η αντίστοιχη που το καθιστά πυροσβεστικό (ή οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική φυσικά). Αυτό σημαίνει ότι πιθανή προμήθεια οχημάτων από τον Ελληνικό Στρατό προς κάλυψη τυπικών αποστολών, εφόσον συνοδευτεί με προμήθεια αριθμού από πυροσβεστικές “κάψουλες αποστολής”, μπορεί να επιτρέψει στις μονάδες να έχουν όποτε το επιθυμούν πυροσβεστικό όχημα για χρήση σε καθήκοντα ασφαλείας πεδίων βολής ή έκτακτες περιπτώσεις συνδρομής σε πυρκαγιές.

Η περίπτωση του πυροσβεστικού ΟΠΛΙΤΗ ως ανταπόκριση της EODH, αναδεικνύει τα κέρδη από την ύπαρξη ρωμαλέας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας η οποία μπορεί ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις, να παρουσιάζει εξειδικευμένες λύσεις κατ’ απαίτηση, προς κάλυψη εθνικών αναγκών.

Το τεθωρακισμένο τακτικό όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ της EODH στην DEFEA 2021

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close