Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόληψη, αποτροπή και άλλες άγνωστες λέξεις

Rheinmetall Lynx

Γράφει ο Λέων Χοιροσφάκτης

Αρκετές εβδομάδες πριν, όταν άρχισε η παραφιλολογία για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, που αφορούσαν τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβερνήσεως, βάσει του κριτηρίου της αποδόσεώς τους, στο έργο τους (φαντάζομαι…).

Η τρίτη θέση την οποία κατέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, μάλλον θα του απενεμήθη επί τη βάσει των μιλίων που διήνυσε στην προσπάθειά του να «μπαλώσει» τις ανεπάρκειες που επέδειξε στην αρχή της θητείας του. Και εξηγούμαι. Λέγεται ότι όταν το θέρος του 2019 και πιο συγκεκριμένα στο τέλος Αυγούστου, κατέφθασε στην Αθήνα υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του «στρατάρχη» Χαφτάρ, ουσιαστικά εκλιπαρώντας για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ο Λίβυος αξιωματούχος ματαίως εξηγούσε ότι επίκειτο η υπογραφή μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Τουρκίας και ότι οι προβλέψεις του, πέραν της στρατιωτικής συμμαχίας, αφορούσαν και στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, γεγονός που αφορούσε και την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν, που ο Λίβυος αξιωματούχος αντιλαμβανόταν και για το οποίο προειδοποιούσε, φάνηκε τελείως δυσνόητο ή αδιάφορο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ. Έτσι, τον αγγελιαφόρο δέχθηκε σε συνάντηση σχετικά χαμηλόβαθμο στέλεχος της κυβερνήσεως, που μάλιστα δεν είχε εξουσιοδότηση για οποιοδήποτε σχόλιο, παρά μόνο για να ακούσει! Σημειωτέον ότι λίγες εβδομάδες πριν την έλευση αυτήν, ο διεθνής αλλά και ο ελληνικός Τύπος είχαν φιλοξενήσει δημοσιεύματα περί του μνημονίου που έβαινε προς επισημοποίηση.

Τα ερωτήματα γίνονται σήμερα αμείλικτα, μετά την δημοσίευση πληροφοριών ότι ακόμη και αξιωματούχοι του Σάρατζ, είχαν διαβλέψει τις παθογένειες του τουρκολιβυκού συμφώνου αλλά αναγκάσθηκαν να το δεχθούν κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων του Τούρκου Προέδρου και ως συνέπεια της δεινής θέσεως στην οποίαν είχαν περιέλθει οι στρατιωτικές δυνάμεις του Σάρατζ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών έδειξε να αιφνιδιάζεται το Νοέμβριο 2019, όταν το σύμφωνο υπεγράφη και οι συντεταγμένες της διευθετήσεως θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών κατετέθησαν στα Ηνωμένα Έθνη. Και έκτοτε άρχισε τα ταξίδια, ζηλώνοντας ίσως τη δόξα αλήστου μνήμης ενοίκου του κτηρίου της Βασιλίσσης Σοφίας, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Φυσικά οι αγχωτικές μεταβάσεις του υπουργού από χώρα σε χώρα, δεν έφεραν καν ως αποτέλεσμα την κλήση της Ελλάδος στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που έλαβε χώρα στη Γερμανία…. Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, ο συναγερμός αντήχησε κούφιος. Το απόλυτο μηδέν! Για να μην είμαστε άδικοι, διορίσθηκε ένας «ειδικός απεσταλμένος» για τη Λιβύη, που προήλθε από την πρόθυμη δεξαμενή των συνταξιούχων πρέσβεων.

Η Ελλάς επομένως, είναι απούσα από το παίγνιο ισχύος που διαδραματίζεται στην πίσω αυλή της και στο οποίο διακυβεύονται πολύ περισσότερα από κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η αντίδραση της κυβέρνησης άρχισε και τελείωσε με συναισθηματικές δηλώσεις γεμάτες από ηθικοπλαστικούς χαρακτηρισμούς για τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Λίβυο ομόλογό του. Στην πράξη τίποτε! Και φυσικά ουδείς ανέμενε την αποστολή όπλων, πυρομαχικών, μισθοφόρων, χρημάτων, νοσοκομειακού υλικού κ.λπ. αλλά δεν έγινε τίποτε ούτε και στο πεδίο των δράσεων επιρροής! Αλλά και στο ΥΕΘΑ, ο αρμόδιος για Ψυχολογικές Επιχειρήσεις κλάδος, δε διέκοψε το μακάριο ύπνο του. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε… Το επίπεδό του βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο των μεγαφώνων που απευθύνουν προπαγανδιστικά μηνύματα στους αντίπαλους στρατιώτες και στα «κούφια» βλήματα πυροβολικού που διασπείρουν αντίστοιχα προπαγανδιστικά φυλλάδια στις τάξεις του αντιπάλου…

Πότε θα αντιληφθούν ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ ότι ο κόσμος προχωράει τροχάδην ΚΑΙ στον τομέα των αντιπαραθέσεων μεταξύ κρατών;

Είναι σε θέση οι σύμβουλοι και οι παρατρεχάμενοι που παρασιτούν στα υπουργικά γραφεία και προσπορίζονται τα προς το ζην στην πλάτη των πολιτών, να δικαιολογήσουν τον παχυλό μισθό τους; Έχει νόημα τα υπουργικά γραφεία να στελεχώνονται όχι από ειδικούς αλλά από «μπιστικούς»; Είναι λογικό κάποιος που απέδωσε, έστω άριστα, σε προηγούμενη θητεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φερ’ ειπείν, να καθίσταται κατάλληλος να συμβουλεύσει τον υπουργό των Εξωτερικών (και πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης…);

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων, που έχουν γνώση, πώς αντιδρούν στα ολισθήματα των πολιτικών παραγόντων;

Υφίστανται ομάδες εκπόνησης πιθανών σεναρίων για μέλλουσες κρίσεις;

Γίνεται μελέτη, συγκέντρωση, ανάλυση και αξιοποίηση δημοσιευμάτων, μελετών, αναλύσεων από το εξωτερικό; Ή απλώς μαζεύουμε και μεταφράζουμε δημοσιεύματα για να καταναλώσουμε εργατοώρες; Αν δεν τα χρησιμοποιούμε στην κατασκευή σεναρίων, τότε γιατί τα συλλέγουμε;

Το ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ, συνεργάζονται για την εκπόνηση επιχειρήσεων επιρροής; Και αν ναι, χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά και μεθοδολογικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι χώρες που μας ανταγωνίζονται;

Η αποτροπή έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι μονοπώλιο των στρατιωτικών. Όπως και ο πόλεμος.

 

Related Articles

Back to top button