Πολεμική Αεροπορία – Επιβάλλοντας αποτροπή απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος
Με αφορμή τον επίσημο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου από την Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, έστειλε μήνυμα αποτροπής και ισχύος του Όπλου, το οποίο όπως ανέφερε «έχει την ευθύνη κάλυψης και προστασίας κάθε γωνιάς της Ελληνικής επικράτειας αλλά και όλου του Ελληνισμού αν χρειαστεί».
Ορθώς ο Α/ΓΕΑ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η ΠΑ έχει αποδείξει επανειλημμένα υπεροχή σε διεθνείς ασκήσεις με πλέον πρόσφατο, το παράδειγμα της 331Μ με μαχητικά Mirage-2000-5 στο νατοϊκό TLP. Οι διεθνείς συνεκπαιδεύσεις αποδεικνύουν συνεχώς εξαίρετα αποτελέσματα κάτι που αποτελεί την επιβεβαίωση της υπεροχής σε μέσα αλλά κυρίως σε εκπαίδευση.
Οι Έλληνες αεροπόροι ανέκαθεν βάσιζαν την ποιότητα έναντι της ποσότητας με αποτέλεσμα δικαίως σήμερα να αναγνωρίζονται διεθνώς οι ικανότητες και η “νοοτροπία νικητή” που καλλιεργεί η ΠΑ. Παράλληλα ο Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Καλαμάτας και της Ανδραβίδας σε διεθνή Κέντρα Εκπαίδευσης Αέρος και Επιχειρησιακής ικανότητας αντίστοιχα καθώς επίσης και την ένταξη νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους σε αντικατάσταση του Τ-41.
Επίκεντρο φυσικά της προσπάθειας μεγιστοποίησης της επιχειρησιακής ικανότητας του Όπλου, είναι ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 Block 52+ σε επίπεδο Viper αλλά και η αύξηση της διαθεσιμότητας στο στόλο των μεταγωγικών, ελικοπτέρων και φυσικά των μαχητικών Mirage 2000-5.
Γεγονός είναι ότι η ΠΑ έχει αυξημένο στρατηγικό ρόλο καθώς είναι σε θέση με την ισχύ που διαθέτει να επηρεάσει την πολιτική βούληση του εχθρού, να παραλύσει την ικανότητά του να καθοδηγήσει μια σύρραξη. Παράλληλα από την περίοδο της ειρήνης η αεροπορική διπλωματία χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής ενώ διαθέτει την ικανότητα να μπορεί να αντεπεξέλθει γρήγορα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας με ένα επίπεδο ταχύτητας και ευελιξίας που δεν βρίσκεται πουθενά αλλού.
Φυσικά τα ίδια ακριβώς δεδομένα ισχύουν και για τον αντίπαλο, δηλαδή την Τουρκική Αεροπορία, η οποία δεν σεβάστηκε ούτε την ημέρα που η ΠΑ γιορτάζει τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ, πραγματοποιώντας 4 παραβιάσεις του ΕΕΧ με 3 σχηματισμούς αποτελούμενους από 2 F-16 έκαστος καθώς και 1 ελικόπτερο σε περιοχές του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Απέναντι σε κρίσιμη και εξελισσόμενη απειλή
«Πετάμε ψηλά, πετάμε μακρυά, πετάμε όπου χρειαστεί. Ας γίνει κατανοητό από φίλους και εχθρούς. Κάτι που αποδείξαμε πολλές φορές άλλωστε…». Αυτά ήταν τα λόγια του Α/ΓΕΑ ο οποίος μετουσιώνει την αποφασιστικότητα του προσωπικού για υπεροχή και νίκη αν και όποτε απαιτηθεί.
Βεβαίως η απειλή εξελίσσεται γεωμετρικά καθώς είναι προγραμματισμένη η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αλλά και η προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη παρά τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι ΗΠΑ. Χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για οποιαδήποτε ουσιαστική αναβολή ή ακόμη και ματαίωση του προγράμματος απόκτησης F-35, θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο ότι ο τύπος αυτός θα βρεθεί (εκτός απροόπτου) να πετάει από την απέναντι όχθη του Αιγαίου κάποια στιγμή μετά το 2022.
Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επενδύει στην ποιότητα, ενώ την τελευταία 5ετία προσπαθεί να διατηρήσει την αριθμητική της υστέρηση έναντι του αντιπάλου σε λογικά πλαίσια. Αντίπαλος στην προσπάθεια αυτή είναι φυσικά η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που δεν επιτρέπει υπερβάσεις πέραν των ασφυκτικών ορίων χρηματοδότησης που έχουν τεθεί, αποτρέποντας την ικανότητα να προβεί σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ωστόσο, δεν μπορεί ουδείς να αποκλείσει ότι στο άμεσο μέλλον, η ανωτερότητα του αντιπάλου θα αυξηθεί – εκτός από ποσοτικά – και ποιοτικά. Οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να υποστηρίξει την αεροπορική της στρατηγική αναπτύσσοντας εναλλακτικές επιλογές. Επιλογές που είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουν οικονομικό τίμημα εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση.
Η προσαρμογή είναι προαπαιτούμενο για τη νίκη
Η ΠΑ είναι μια δύναμη με σημαντικό μέγεθος συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις αλλά απέναντί της έχει την ατυχία να αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή με συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα και δυναμική τάση τα δεδομένα αυτά να μεταβληθούν εις βάρος της. Με το Αιγαίο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας, ο επιθετικός σχεδιασμός της Τουρκικής Αεροπορίας καθιστά επιτακτικό να διατηρηθεί η κυριαρχία στο μέγιστο ικανό επίπεδο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια υποστήριξης των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων που είναι και ο τομέας που -ορθώς- αποδίδεται απόλυτη προτεραιότητα σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των F-16. H έλευση όμως νέων απειλών όπως το F-35, μπορεί να μην αποτελεί επίκεντρο του προβληματισμού σήμερα αλλά θα έλθει η ώρα που θα πρέπει να το προσμετρήσουμε στην πολύπλοκη εξίσωση διατήρησης της αεροπορικής ισχύος της ΠΑ.
Ένας από τους πλέον διακεκριμένους πρωτοπόρους της αεροπορικής στρατηγικής, ο Ιταλός Ταξίαρχος Giulio Douhet, ο οποίος έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1920 για τις θεωρίες του για τον στρατηγικό βομβαρδισμό ως κρίσιμο στοιχείο επίτευξης της αεροπορικής ισχύος, είχε πει ότι, “Η προσαρμογή στην μεταβαλλόμενη φύση του πολέμου είναι ένα προαπαιτούμενο για να κερδίσεις. Η τύχη ευνοεί αυτούς που προβλέπουν επιτυχώς και όχι αυτούς που περιμένουν να προσαρμοστούν αφότου προκύψουν οι αλλαγές”.
Ίσως τα λόγια αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν μας αν επιθυμούμε να μην μείνουμε πίσω στις εξελίξεις που έρχονται ραγδαία και θα επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον θεωρούσαμε δεδομένες τις αεροπορικές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα..