Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Έξω από τα καθιερωμένα η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ιορδανία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ξέφυγε από τα καθιερωμένα, η επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ιορδανία, όταν ο βασιλιάς της χώρας ενημερώθηκε για την επίσκεψή του στο Αμμάν. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε ότι η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλιάς του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein επιθυμούσε να τον δεχθεί εκτάκτως σε Ακρόαση. Επρόκειτο για ξεχωριστή τιμή στον επίσημη προσκεκλημένο, καθώς ο βασιλιάς της Ιορδανίας δεν έχει δεχθεί ποτέ σε ακρόαση άλλον ξένο Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων!

Ο Α/ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην Ιορδανία, προσκεκλημένος του ομολόγου του Αρχηγού Διακλαδικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Υποστρατήγου Yousef Ahmed Al-Hnaity και συνοδευόμενος από αυτόν προσήλθε στην προσωπική Ακρόαση. Ο Στρατηγός Φλώρος, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον βασιλιά Abdullah II για τις άριστες εντυπώσεις του από την φιλοξενία του στην Ιορδανία, για την ισχυρή Στρατιωτική Συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, όπως και για τον σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισής της μέσω του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022 που υπεγράφη μία ημέρα πριν, στις 8 Νοεμβρίου στο Αμμάν. Ο Α/ΓΕΕΘΑ τον διαβεβαίωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση των ήδη άριστων και πολυεπίπεδων σχέσεων με αυτές της Ιορδανίας, συμβάλλοντας στις από κοινού διαρκείς προσπάθειες των δύο χωρών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.

Πέραν αυτών όμως, ο βασιλιάς Abdullah II φαίνεται ότι ήθελε να γνωρίσει περισσότερο τον Α/ΓΕΕΘΑ, καθώς το σημείο αναφοράς μεταξύ τους είναι η κοινή μήτρα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την οποία προέρχονται. Ο βασιλιάς Abdullah II δεν είναι μόνο συνταγματικώς ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του αλλά έχει λάβει και στρατιωτική εκπαίδευση ως απόφοιτος της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Sandhurst, ενώ υπηρέτησε ως διμοιρίτης για ένα έτος στον Βρετανικό Στρατό. Αν και αξιωματικός του Όπλου των Τεθωρακισμένων, είχε υποβληθεί σε εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού ελευθέρας πτώσεως ενώ το 1994 ως ταξίαρχος, ανέλαβε διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων και επιλέκτων μονάδων, τις οποίες αναδιοργάνωσε και δύο έτη μετά συγκρότησε την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Το 1998, ως υποστράτηγος, ηγήθηκε των Ειδικών Δυνάμεων στην καταδίωξη παρανόμων στην χώρα του. Έκτοτε, το 2017 επήλθε ριζική ανασυγκρότηση των Ειδικών Δυνάμεων και των επιλέκτων μονάδων, υπό την αντίληψη του βασιλιά που ευνοεί τα μικρότερα αλλά καλύτερα εξοπλισμένα και εκπαιδευμένα σχήματα.

Η συζήτηση των δύο ανδρών περιστράφηκε γύρω από τα περιφερειακά προβλήματα (Συρία, Ιράκ, Λίβανος, Λιβύη), το μεταναστευτικό, την Τριμερή συνεργασία Ελλάδα – Κύπρος – Ιορδανία και τις μελλοντικές προοπτικές όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και στην από κοινού αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων. Ο βασιλιάς συζήτησε με τον Στρατηγό Φλώρο και “τα δικά τους”, δείχνοντας πόσο ευγενής, προσηνής και άριστος γνώστης των θεμάτων είναι. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στον βασιλιά το ότι ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ εξακολουθεί και στο ανώτατο αξίωμα της στρατιωτικής ιεραρχίας να πραγματοποιεί άλματα αλεξιπτωτιστού και συντήρηση υποβρυχίου καταστροφέα.

Η εκτός προγράμματος προσωπική Ακρόαση του Στρατηγού Φλώρου από τον βασιλιά της Ιορδανίας, είναι πολύ σημαντικό για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελλάδα, καθώς υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία έτη από κάθε άποψη, ακόμη και σε διαπροσωπικό επίπεδο ηγεσίας.

 

Related Articles

Back to top button