Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ποια τρία νέα “μικρά” εξοπλιστικά προγράμματα ενέκρινε η Βουλή

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, για τρία θέματα (ενεργοποίηση/κατακύρωση προγραμμάτων) επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς, που έλαβαν θετική γνωμοδότηση.

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ και Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης Υποναύαρχος (Ο) Δημήτριος Ρυζιώτης ΠΝ.

Το θέμα ενεργοποίησης αφορούσε χρηματοδότηση FMS Case για την υποστήριξη ελικοπτέρων αμερικανικής προελεύσεως (AH-64DHA, CH-47D, OH-58D, UH-1H) της Αεροπορίας Στρατού προς επαύξηση της διαθεσιμότητάς τους και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατακυρώθηκαν επίσης τα αποτελέσματα διαγωνισμών για:

  • Σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για την προμήθεια 183 ελαστικών λέμβων 7-10 ατόμων για τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, προς αντικατάσταση αντιστοίχων παλαιοτέρων ετών που κατόπιν χρήσεως 22 ετών έχουν εξαντλήσει τον χρόνο ζωής τους. Ο διαγωνισμός 05/20 προκηρύχθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2020 για συμφωνία πλαίσιο 4ετούς διάρκειας με αντικείμενο την Προμήθεια Ελαστικών Λέμβων 7-10 Ατόμων και ξεχωριστής συμφωνίας πλαίσιο 7ετούς διάρκειας (σε αντιστοιχία με τη συμφωνία πλαίσιο της προμήθειας) για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη αυτών, για το υποπρόγραμμα «Προμήθεια Ελαστικών Λέμβων 7-10 Ατόμων», προϋπολογιστικού κόστους 2.030.400,00 €. Στις 10 Ιουνίου 2021 η εταιρεία «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝ. ΚΑΤΡΗΣ», της οποίας ο φάκελος τεχνικής προσφοράς ήταν ο μόνος που έγινε αποδεκτός, είχε προσκληθεί από την ΓΔΑΕΕ σε αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της. Η προμήθεια εξωλέμβιων κινητήρων για τις λέμβους, προβλέπεται με άλλη προμήθεια.
  • Σύναψη συμβάσεως για την συντήρηση ελικοπτέρων ΝΗ-90 κόστους 5 εκατ. €. Στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός 06/20, που ήταν επαναληπτικός του 09/2018) για το υποπρόγραμμα «Συντήρηση Ελικοπτέρων (Ε/Π) ΝΗ90 (Μεταφορικά Ελικόπτερα)», προϋπολογισμού ύψους 5 εκατ. € και διετούς διαρκείας. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 η ΓΔΑΕΕ είχε αποδεχθεί την τεχνικοοικονομική προσφορά της κοινοπραξίας NH Industries. Η σύμβαση αφορά την επαναφορά σε ενέργεια αριθμού εκ των παραληφθέντων ελικοπτέρων ενώ την μακροχρόνια υποστήριξη του τύπου εξασφαλίζει η σύμβαση FOS.

Η ενημέρωση των ΗΠΑ για AH-64E και FOS Chinook του Ελληνικού Στρατού

Tags

Related Articles

Back to top button
Close