Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Πλήγματα HIMARS στην Χερσώνα και “παράπλευρες” ρωσικές απώλειες

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αυξάνεται η πίεση των Ουκρανών στην Χερσώνα, με πλήγματα ακριβείας σε στόχους υψηλής αξίας, δραστηριότητα η οποία αφενός προϊδεάζει για προπαρασκευή εκτοξεύσεως επιθετικής ενεργείας στο συγκεκριμένο μέτωπο, αφετέρου επιβεβαιώνει την δράση Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων M142 HIMARS στην περιοχή.

Τις προηγούμενες ημέρες, διάφοροι στόχοι επλήγησαν με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή ακρίβεια και την απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από την γραμμή αντιπαραθέσεως των αντιμαχομένων. Ορισμένα όμως από τα πλήγματα των τελευταίων ημερών, αν και δεν έγιναν σε εντυπωσιακές αποστάσεις, από πλευράς βάθους, είχαν κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που αξίζει να επισημανθούν. Δεν αναφερόμαστε στην προσβολή στις 19 Ιουλίου, της γέφυρας Αντονίβκα, στην Χερσώνα, με σκοπό την απομόνωση του πεδίου επιχειρήσεων και τον περιορισμό του ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων.

Προσβολές ακριβείας 11-18 Ιουλίου εναντίον στόχων στα κατεχόμενα. Με κόκκινο στόχοι βάσεων, με μαύρο στόχοι αποθηκών.

Στην πόλη Νόβα Καχόβκα, περί τα 50 χλμ. βορειοανατολικώς Χερσώνας και επί της νοτίου όχθης του ποταμού Ντνίπρο, όπου βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της περιοχής, από τις 11 Ιουλίου χτυπήθηκε νύκτα αποθήκη πυρομαχικών, που προκάλεσε τεράστιες εκρήξεις επί ώρες. Αλλά σταδιακώς, φαίνεται ότι καθώς ο κατάλογος των υποδομών εξαντλείται, έρχεται η σειρά των στόχων υψηλής αξίας στην μορφή ιδιαιτέρων οπλικών συστημάτων που έχουν αναπτύξει οι Ρώσοι. Και αυτοί, πέρα από συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και ισχύος πυρός, αφορούν από απόψεως προτεραιότητος, συστήματα που σχετίζονται με την αντιαεροπορική άμυνα.

Στις 18 Ιουλίου, αναφέρθηκε προσβολή στον υδροηλεκτρικό σταθμό της πόλεως, επί του ποταμού Ντνίπρο. Στόχος όμως δεν ήταν ο υδροηλεκτρικός σταθμός, αλλά ένα ιδιαίτερο σύστημα που προφανώς είχε εντοπιστεί από αέρος και βρισκόταν εγκατεστημένο στην πύλη του σταθμού, σε μια προσπάθεια να καταστεί δυσχερής ο εντοπισμός του. Επρόκειτο για έναν κινητό σταθμό Ηλεκτρονικού Πολέμου Repellent-1 (Репеллент-1).

Πρόκειται για σύστημα εντοπισμού συστημάτων UAV από αποστάσεις 30-35 χλμ. που μπορεί να αδρανοποιεί μικρά συστήματα drone από τα 2,5 χλμ. Το σύστημα φέρεται επί φορτηγού οχήματος 8×8 και χρησιμεύει στην συμπλήρωση δικτύων αεράμυνας, αφού μπορεί να διανέμει στίγματα στόχων σε διασυνδεδεμένα αντιαεροπορικά συστήματα.

Το σύστημα προφανώς κάλυπτε τον υδροηλεκτρικό σταθμό από απειλές drone, υποστηρίζοντας άλλα τοπικά στστήματα αντιαεροπορικών όπλων. Ρωσικά μέσα δημοσιοποίησαν βίντεο από το σημείο της προσκρούσεως του βλήματος ή ρουκέτας, χωρίς να φαίνεται κάποιος κατεστραμμένος στόχος αλλά εικάζεται ότι πιθανώς τα συντρίμμια είχαν απομακρυνθεί προηγουμένως. Κατά την ώρα πάντως της προσβολής, έγινε λήψη βίντεο από παρισταμένους, στα οποία διακρίνεται έντονος μαύρος καπνός και εκρήξεις στο σημείο.

Μία ημέρα πριν, στις 17 Ιουλίου, νοτίως Χερσώνας και στο παραλιακό χωριό Λαζούρν, στην Μαύρη Θάλασσα, είχε αναφερθεί επισήμως από το Υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας η καταστροφή συγκροτήματος αποθήκης πυρομαχικών, στρατηγείου και στρατώνα που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι. “Σήμερα, όλα αυτά εξαφανίστηκαν, καθώς οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν τον στόχο με ακρίβεια“, ανέφερε σχετική ανακοίνωση. Ήταν εμφανής η προσπάθεια τονισμού του στοιχείου της ακριβείας της προσβολής.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 19 Ιουλίου, στο ίδιο χωριό χτυπήθηκε με εντυπωσιακή ακρίβεια ένας ακόμη στόχος υψηλής αξίας. Αυτή την φορά καταστράφηκε ένας κινητός σταθμός ραντάρ χαμηλού υψομέτρου 48Ya6-K1 “Podlet-K1” (48Я6-К1 «Подлет-К1») τοποθετημένος πλησίον κτίσματος για λόγους καλύψεως. Η περίπτωση παραπέμπει σε πλήγμα ρουκέτας από HIMARS. Το συγκεκριμένο σύστημα ραντάρ είναι υπερσύγχρονο, καθώς ετέθη σε υπηρεσία το 2018 και προορίζεται για εντοπισμό και ιχνηλάτηση στόχων σε χαμηλά υψόμετρα, παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση και υποστήριξη σε αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς όπως το S-400. Η εμβέλεια αποκαλύψεως στόχων, αναλόγως διαμορφώσεως λειτουργίας, προσδιορίζεται σε 200-300 χλμ. και το σύστημα φέρεται επί φορτηγού οχήματος (8×8).

Οι συγκεκριμένες προσβολές συστημάτων που σχετίζονται με την αντιαεροπορική άμυνα, επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να ενισχύσουν τις συγκεκριμένες δυνατότητες, ελπίζοντας να αναχαιτίσουν και να περιορίσουν τα αποτελέσματα των κατευθυνομένων ρουκετών GMLRS που εκτοξεύουν τα M142 HIMARS. Παρεμπιπτόντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά ανέρχονται πλέον σε 16 μονάδες πυρός αλλά αυτό δεν είναι διασταυρωμένο. Είναι σαφές λοιπόν, ότι στην συνολική προσπάθεια ενισχύσεως του συγκεκριμένου μετώπου τουλάχιστον, έχουν αναπτυχθεί επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, συμπληρούμενα από κάθε άλλο κατάλληλο μέσο που κρίνεται σκόπιμο.

Όπως φαίνεται όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την ανάδειξη αδυναμιών. Έτσι, στις 19 Ιουλίου, περί ώρα 20.00, αναφέρθηκε η κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πλησίον της Μπέρισλαβ, κατ’ άλλες στην περιοχή Λιουμπιμίβκα, αμφότερες βορειοανατολικώς της Νόβα Καχόβκα.

Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι επρόκειτο πιθανώς για Su-35, το οποίο καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο κι ότι ο ιπτάμενος σώθηκε. Όπως ελέχθη, “Το μαχητικό επεχείρισε να επιτεθεί σε ουκρανικά αεροσκάφη κρούσεως“. Στα πλάνα βίντεο, είναι εμφανές ότι το αεροπλάνο επιχειρούσε σε μεγάλο υψόμετρο, σημάδι ότι εκτελούσε μάλλον εναέρια περιπολία για εντοπισμό κι αναχαίτιση πιθανών εχθρικών ιχνών, καθώς το Su-35 είναι μαχητικό αεροπορικής υπεροχής.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι βάσει των δύο αναφερομένων περιοχών στις οποίες κατέπεσε το αεροπλάνο, αυτό πετούσε σε πάνω από κατεχόμενα εδάφη και σε βάθος μεγαλύτερο των 60 χλμ. από την γραμμή επαφής. Επομένως, είναι πολύ πιθανό η κατάρριψη να οφείλεται σε περιστατικό εκ λάθους προσβολής από φίλια αντιαεροπορικά συστήματα.

Εάν ληφθεί υπ’ όψιν και η κατάρριψη ενός Su-34 στις 18 Ιουλίου από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή του Λουχάνσκ, μπορεί να εξαχθεί η υπόθεση ότι η πύκνωση των αντιαεροπορικών μέσων στα πρόσω από την πλευρά των Ρώσων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή των HIMARS, συνοδεύεται από ελλιπή συντονισμό και διασύνδεση μονάδων. Η έλλειψη κοινής και διευκρινισμένης τακτικής αεροπορικής εικόνος, θα είχε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες για τους Ρώσους εφόσον από πλευράς αντιπάλου υπήρχε υπολογίσιμη αεροπορική ισχύς, προς το παρόν όμως, το κόστος περιορίζεται σε κάποιες φίλιες απώλειες αεροπορικών μέσων. Το τελευταίο, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και σίγουρα θα οδηγήσει στην λήψη μέτρων. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμη το αντίδοτο για το Μ142 HIMARS.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η δράση του “Game Changer” M142 HIMARS

 

Related Articles

Back to top button