Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Περί τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε πράσινη απόχρωση εμφανίσθηκε το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού τουρκικής κατασκευής JNG-90 των 7,62 mm, με το οποίο εφοδιάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, στην διάρκεια της εκθέσεως TEKNOFEST που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ είχε την ευκαιρία να “δοκιμάσει” το τυφέκιο, επισκεπτόμενος περίπτερο της Aselsan, στο οποίο παρουσιαζόταν το τυφέκιο JNG-90 συνδεδεμένο με σύστημα προσομοιωτή βολών φορητού οπλισμού, ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό βοήθημα. Το JNG-90 βρίσκεται σε τουρκική υπηρεσία με μαύρο φινίρισμα αλλά η μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού το έχουν υιοθετήσει σε γαιώδη μπεζ απόχρωση, για σκοπούς στοιχειώδους παραλλαγής.

Τα μεγάλα βήματα προόδου των Τούρκων στον τομέα των ελευθέρων σκοπευτών και η σύγκριση με την αντίστοιχη στασιμότητα στην Ελλάδα, αναλύονται στο τεύχος του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ Νο 35 που κυκλοφορεί.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρωτοτυπούν, όντας οι μόνες στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, οι οποίες δεν έχουν προβεί στην προμήθεια εξειδικευμένων τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού. Ακόμη και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, προέβη προσφάτως στην προμήθεια εξειδικευμένων τυφεκίων για τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως αναλύθηκε εκτενώς στα τεύχη Νο 26 και 32 του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ.

Αποκτήθηκαν συγκεκριμένως τυφέκια κινητού ουραίου AXMC διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum της βρετανικής Accuracy International ενώ από την ίδια εταιρεία παραγγέλθηκαν και ημιαυτόματα βαρέα τυφέκια ειδικών εφαρμογών ΑΧ50 των 12,7 mm. Η κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών συμπληρώθηκε με την προμήθεια ημιαυτόματων τυφεκίων ακριβείας SCARH TPR των 7,62 mm της βελγικής FN Herstal. Είναι σαφές όμως, ότι το κύριο “εργαλείο” των ελευθέρων σκοπευτών στις απαιτητικές αποστολές τους, είναι το τυφέκιο AXMC, το οποίο χάρη στο πανίσχυρο πυρομαχικό διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum έχει δραστικό βεληνεκές 1.500 μέτρων.

Προ ημερών μόλις, με αφορμή την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στις 8 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσιοποίησε βίντεο δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς στο οποίο παρουσιάζονται τα ΑΧ50 και SCAR-H TPR κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών βολών. Άξιο προσοχής και ενδεικτικό της πληρότητος με την οποία προσεγγίστηκε από το ΓΕΕΦ το συγκεκριμένο πρόγραμμα προμήθειας, είναι ότι το τυφέκιο ΑΧ50 φέρει σιγαστήρα, όπως επιβάλουν οι σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close